Rapport: 66 000 patienter har väntat på behandling längre än vårdgarantin tillåter – en femdubbling på knappt ett decennium
Sedan 2014 har antalet patienter som väntat längre på en operation eller behandling än vårdgarantins bortre gräns, 90 dagar, femdubblats. Från 13 000 till 66 000 på knappt ett decennium. De regionala skillnaderna är stora.
På knappt ett decennium har det skett kraftiga ökningar i de flesta regioner avseende antalet individer
som i genomsnitt har väntat längre än 90 dagar för att får en åtgärd/operation. Skillnader i nivå i
förhållande till befolknings storlek och hur utvecklingen har sett ut skiljer sig dock mycket mellan
regionerna.
I förhållande till folkmängd var den största ökningen i Region Jämtland/Härjedalen under perioden. Där
ökade antalet individer som i genomsnitt per månad hade väntat längre än 90 dagar på en
åtgärd/operation från 1,8 per 1 000 invånare 2014 till 13,8 per 1 000 invånare 2023.
Minst var ökningen i Region Jönköping där ökningen i genomsnitt på månad gick från 0,5 individer per 1
000 invånare till 1,5 individer per 1 000 invånare
Högst nivå i förhållande till befolkning har Region Västerbotten haft under 2023 med i genomsnitt 16
individer per 1 000 invånare per månad. År 2014 var nivån 6,5 individer per 1 000 invånare i regionen.
- I juli handlar det i riket om 3 200 kvinnor som väntat på ett gynekologiskt ingrepp i mer än 90 dagar. 9 800 personer som väntat på en ögonoperation. Så varken borde eller behöver det se ut. Vårdföretagarna anser att ingen ska behöva vänta på vård – den som bedöms behöva operera till exempel ett framfall borde kunna erbjudas det inom 30 dagar. Om kapaciteten hos fler utförare nyttjades så skulle fler få bra vård och utan orimlig väntan, säger Karin Elinder, expert sjukvård.
- Det är slående hur stora skillnaderna är mellan olika regionerna när det gäller hur väl man uppfyller vårdgarantin. Det gäller både hur stor andel av befolkningen som faktiskt tvingas vänta längre än vårdgarantin som hur mycket situationen försämrats de senaste 10 åren, säger Björn Arnek, branschekonom.
Se alla siffrorna för alla regioner i den bifogade rapporten.
Bilder
Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Månadens vårdkörapport: Nästan hälften av alla kvinnor som väntar på en åtgärd inom gynekologi har väntat längre än vårdgarantin.5.11.2024 10:37:46 CET | Pressmeddelande
Antalet kvinnor som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom gynekologi uppgick i september 2024 till 4 250. Det motsvarade 46 procent av samtliga kvinnor som väntat på en åtgärd inom gynekologi. I två regioner; Region Skåne och Region Värmland var andelen över 60 procent. I ytterligare fyra regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 50 procent. Se hela listan region för region i bifogad rapport.
Månadens Assistansbarometer: Samband mellan statlig assistans och andra LSS-åtgärder för funktionshindrade i Sveriges län31.10.2024 09:01:33 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarna släpper idag oktober månads Assistansbarometer. Månadens specialgranskning har handlat om det finns ett samband mellan färre individer som har rätt till statlig assistans och andra LSS-åtgärder som kommunerna tillhandahåller. Vårdföretagarna har granskat rätt till kommunalt beslutad assistans och LSS-boende. Det finns inget samband. Vilket tyder på att personer med funktionsnedsättning har olika stor rätt till hjälp beroende på var i landet man bor. Vårdföretagarna menar att detta strider mot den likabehandlingsprincip som finns i Sverige. Se hela listan län för län.
Månadens vårdkörapport: Längsta vårdköerna sedan statistiken började föras. Rekordmånga har väntat längre än vårdgarantin på en åtgärd eller operation.3.10.2024 09:34:59 CEST | Pressmeddelande
Inte någon månad sedan väntetidsstatistiken började föras har så många väntat på en åtgärd eller operation längre 90 dagar än i augusti 2024.
Månadens Assistansbarometer: Personlig assistans underfinansierat de senaste tio åren2.10.2024 08:58:27 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarna applåderar regeringens förslag att indexera schablonersättningen inom personlig assistans. Det stora behovet av detta belyses i september månads Assistansbarometer. En jämförande granskning mellan assistansschablonen och det kommunala Omsorgsprisindex (OPI) som används inom övrig omsorg visar på hur underfinansierat personlig assistans har varit de senaste tio åren.
Beklagligt att Kommunal inte antog Vårdföretagarnas slutbud om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv27.9.2024 11:04:49 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarna och Kommunal har under ca 1,5 år förhandlat om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv. Förra veckan överlämnade Vårdföretagarna ett slutbud till Kommunal. Idag har Kommunal meddelat att de inte accepterar slutbudet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum