Vårdföretagarna

Rapport: 66 000 patienter har väntat på behandling längre än vårdgarantin tillåter – en femdubbling på knappt ett decennium

Dela

Sedan 2014 har antalet patienter som väntat längre på en operation eller behandling än vårdgarantins bortre gräns, 90 dagar, femdubblats. Från 13 000 till 66 000 på knappt ett decennium. De regionala skillnaderna är stora. 

Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård

På knappt ett decennium har det skett kraftiga ökningar i de flesta regioner avseende antalet individer
som i genomsnitt har väntat längre än 90 dagar för att får en åtgärd/operation. Skillnader i nivå i
förhållande till befolknings storlek och hur utvecklingen har sett ut skiljer sig dock mycket mellan
regionerna.

I förhållande till folkmängd var den största ökningen i Region Jämtland/Härjedalen under perioden. Där
ökade antalet individer som i genomsnitt per månad hade väntat längre än 90 dagar på en
åtgärd/operation från 1,8 per 1 000 invånare 2014 till 13,8 per 1 000 invånare 2023.

Minst var ökningen i Region Jönköping där ökningen i genomsnitt på månad gick från 0,5 individer per 1
000 invånare till 1,5 individer per 1 000 invånare

Högst nivå i förhållande till befolkning har Region Västerbotten haft under 2023 med i genomsnitt 16
individer per 1 000 invånare per månad. År 2014 var nivån 6,5 individer per 1 000 invånare i regionen.

- I juli handlar det i riket om 3 200 kvinnor som väntat på ett gynekologiskt ingrepp i mer än 90 dagar. 9 800 personer som väntat på en ögonoperation. Så varken borde eller behöver det se ut. Vårdföretagarna anser att ingen ska behöva vänta på vård – den som bedöms behöva operera till exempel ett framfall borde kunna erbjudas det inom 30 dagar. Om kapaciteten hos fler utförare nyttjades så skulle fler få bra vård och utan orimlig väntan, säger Karin Elinder, expert sjukvård. 

- Det är slående hur stora skillnaderna är mellan olika regionerna när det gäller hur väl man uppfyller vårdgarantin. Det gäller både hur stor andel av befolkningen som faktiskt tvingas vänta längre än vårdgarantin som hur mycket situationen försämrats de senaste 10 åren, säger Björn Arnek, branschekonom. 

Se alla siffrorna för alla regioner i den bifogade rapporten. 

Bilder

Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Inga restriktioner
Ladda ned bild
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Assistansbarometern april 2025: Akut behov av höjd ersättning för personlig assistans – Vårdföretagarna presenterar förslag till indexering av schablonersättningen28.4.2025 09:57:22 CEST | Pressmeddelande

Utan en indexering av schablonersättningen som tar hänsyn till löneökningar och andra kostnadsfördyringar fullt ut så kommer många av de seriösa utförarna att behöva lämna branschen. Kvar blir de oseriösa och kommunerna kommer att behöva kliva in i mycket högre utsträckning. Merkostnaden för samhället blir 6-9 miljarder kronor. Det konstaterar Vårdföretagarna i månadens specialgranskning inom Assistansbarometern. Sedan 2013 har utvecklingen av timersättningen inom den statliga assistansersättningen utvecklats svagt. Ersättningen har legat långt under kostnadsutvecklingen i assistansen. Det har Vårdföretagarna nu konstaterat bland annat genom en rapport framtagen av revisionsbolaget Grant Thornton. Regeringen har utlovat införande av en indexering inför kommande år. - Det är bra att regeringen utlovat en indexering. Men det är viktigt hur ett index är konstruerat. Därför presenterar Vårdföretagarna nu ett tydligt förslag på indexering som är baserat på utvecklingen av arbetskraftskostna

Vårdföretagarna välkomnar utredning om assistans: ”Men detta borde kunna utredas snabbare”, säger Vårdföretagarnas näringspolitiska chef Ida Ingerö22.4.2025 12:01:01 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade regeringen en utredning för att komma till rätta med kriminalitet inom personlig assistans. De åtgärder som nu ska utredas har under lång tid föreslagits av Vårdföretagarna, bland annat en översyn av anhöriganställning, system för check in-check ut och regelbunden uppföljning av assistansbeslut.

Pressinbjudan till seminarium: Rapportlansering "Assistansens samhällskostnader – är personlig assistans för dyrt"?15.4.2025 12:55:41 CEST | Pressmeddelande

För ett år sedan lanserade Vårdföretagarna en rapport om assistansens samhällskostnader. Nu har Grant Thornton fått i uppdrag att följa upp förra årets viktiga rapport. Förutom en uppföljning så görs i år också en specialgranskning av ett antal kommuner. Dessa kommuner har valt att ha en ännu lägre ersättning för kommunalt beslutad assistans än vad Försäkringskassan betalar. Är dessa kommuner så mycket mer effektiva själva, eller är den kommunala ersättningen oskäligt låg?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye