Almega

Rätt att Arbetsförmedlingen avslår Karlshamns ansökan

Dela

Karlshamns kommun har som första kommun i Sverige ansökt om starta en egen kommunal arbetsförmedling. Nu tycks dock kommunen stött på patrull då Arbetsförmedlingen har avslagit deras ansökan.

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega

Anledningen till Karlshamns kommuns planer är enligt kommunens företrädare att de vill kunna ta del av de statliga ersättningar som utgår för denna typ av tjänster. Nu rapporterar dock tidningen Arbetet att kommunen fått avslag på sin ansökan av Arbetsförmedlingen.

– Detta är givetvis mycket positivt. Det finns redan närmare ett tiotal fristående jobbförmedlare i Karlshamns kommun, och då är det direkt skadligt att med skattemedel i ryggen gå in och konkurrera med dessa, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Arbetsförmedlingen är förtegen om anledningen till avslaget och menar att de bara gör en upphandlingsrättslig bedömning utifrån kraven i tjänsten när en kommun ansöker om att bli leverantör. Samtidigt menar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, att en kommun som erbjuder arbetsförmedlingsverksamhet bryter mot lagen.

–  Kommunallagen är tydlig med vad en kommun får och inte får göra, och Karlshamns planer faller dessvärre under det senare. Mitt råd till kommunen är att lägga ned planerna och istället lägga energin på att skapa ett gott samarbete med de fristående jobbförmedlarna, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Karlshamns kommun är även anmäld till Förvaltningsrätten i Växjö. Anmälaren, en privatperson bosatt i kommunen, menar att kommunens planerade verksamhet kommer att konkurrera med de fristående jobbförmedlingsaktörerna.

Bilder

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum