RF/SISU

Regeringen måste ta beslut nu och tillåta inresor för elitidrottare

Dela

Regeringen blir omsprungen av våra grannländer och behöver agera snabbt och ta beslut om undantag för inreseförbud. Uteblivna internationella matcher och tävlingar slår hårt mot både idrotter, aktiva och arrangörsstäder.

Världscuptävlingen i skidskytte i Östersund flyttas till Finland. Det beslutades idag av Internationella skidskytteförbundet, IBU.

– Våra grannländer och flera stora EU-länder som Tyskland har undantag men inte Sverige. Det är oroande att vår regering är så saktfärdig att inkludera internationella elitidrottare i undantag för inreseförbud. Det handlar om några få idrottare som testas gång efter annan, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Idrottsrörelsen har kunnat visa på det stora ansvar vi är beredda att ta och de rigorösa och långtgående protokoll som etablerats för elitidrott för att minska smittspridning. Svenska Skidskytteförbundet meddelade idag att världscuptävlingen, som skulle arrangerats i Östersund den 3 till 6 december i år, istället flyttas till Finland och tidigare har Svenska Fotbollsförbundet fått match som skulle ha spelats på Friends arena flyttat till Ryssland. Flera andra förbund och arrangörsstäder är djupt oroade då besked från regeringen dröjer.

– Det ställer till stora problem för svenska specialidrottsförbund som ska ha världscuper, matcher och turneringar för internationell elit i Sverige. Regeringen bör snarast göra som andra länder i EU och förtydliga att undantaget också ska omfatta idrottare, ledare, domare och andra nödvändiga funktionärer vid internationella tävlingar, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum