Socialdemokraterna

Regeringen och SD:s elstöd ger mest till höginkomsttagare

Dela
Under veckan har det kraftigt försenade elstödet betalats ut till elkunder i södra Sverige. Nu kan Socialdemokraterna visa med nya siffror att höginkomsttagarna är de stora vinnarna – samtidigt som stora delar av hushållen får en liten utbetalning. Socialdemokraterna kräver ett tak för elstödet och fler åtgärder för att stötta vanligt folk under krisen.

Sverige befinner sig i en mycket tuff ekonomisk tid. Hushåll och företag kämpar hårt med stigande kostnader för el, räntor och mat. Socialdemokraterna har krävt att regeringen tar fram en plan som innehåller tre åtgärder för att möta krisen och bekämpa inflationen: en plan för hushållens ekonomi, för jobben under lågkonjunkturen och för att säkra välfärden.

Regeringen har hittills inte gjort tillräckligt för att lindra effekterna för hushållen och företagen. Elstödet, som regeringen hänvisar till som sin enda krispolitik, är dels kraftigt försenat och präglas av ett antal mycket olyckliga vägval. Samtidigt kan Socialdemokraterna i dag visa att regeringen och Sverigedemokraternas elstöd är skevt fördelat i befolkningen. För att få en uppfattning om elstödets effekter för hushållen har Socialdemokraterna tagit fram beräkningar som visar hur elstödet fördelas mellan olika inkomstgrupper. Eftersom att regeringen och Sverigedemokraterna har prioriterat att hemligstämpla elstödet, framför att arbeta med åtgärder som hjälper svenska hushåll, är det svårt att få fram exakta uppgifter. Men det går att konstatera att mest går till de som redan har mest. Tillsammans med regeringen och Sverigedemokraternas stora skattesänkning på 13 miljarder för höginkomsttagare innebär detta att de allra rikaste nästan får ett inflationsskydd, samtidigt som vanligt folk får bära kostnadskrisen själva.

Det står i direkt motsats till det som internationella bedömare och sunt förnuft pekar på att man ska göra i en kris: riktade insatser till de som har det tuffast framför att göra stora skattesänkningar till höginkomsttagare.

- Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson har sagt att ingen ska lämnas i sticket och att landet ska hålla ihop. Men man driver en politik i direkt motsats mot detta. Regeringens brist på handling driver isär Sverige, säger Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson.

Av de 4,3 miljoner hushåll i södra Sverige som just nu fått elstödet utbetalat har majoriteten av hushållen fått under 2000 kronor, visar Socialdemokraternas beräkningar. Samtidigt visar samma beräkningar att en grupp hushåll, ungefär 27 000, får över 22 000 kronor och en mindre grupp får mer än 50 000 kronor (Riksdagens utredningstjänst/dnr 2023:176). 

Det är därför Socialdemokraterna har krävt ett tak för elstödet och att sekretessen för elstödet ska dras tillbaka. Svenska folket, journalister och andra ska ha möjlighet att granska hur svenska myndigheter fördelar pengar som är resultatet av politiska beslut.

Presskontakt:

Hanna Kretz, pressekreterare hos Mikael Damberg: 076-496 33 66
hanna.kretz@socialdemokraterna.se

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Magdalena Andersson träffar EU-ledare i Bryssel22.3.2023 16:00:21 CET | Pressmeddelande

Torsdagen den 24 mars besöker Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson Bryssel och träffar europeiska socialdemokratiska partiet (PES). Syftet med resan är att samtala med europeiska ledare som vad som behöver göras för att reformera elmarknaden för att få ner elpriserna och stärka EU:s konkurrenskraft. Vikten av fortsatt stöd till Ukrainas frihetskamp, och fortsatt press på Ryssland att avsluta det brutala kriget, kommer också att diskuteras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum