Regeringsuppdrag ska utveckla arbetet med rättsintyg

Rättsmedicinalverkets generaldirektör Lars Werkström ser positivt på att regeringen nu gett Rättsmedicinalverket i uppdrag att vidareutveckla arbetet med rättsintyg.
– Frågan om rättsintyg är en i flera avseenden angelägen fråga och det är därför utmärkt att regeringen uppmärksammar problematiken och ger oss i uppdrag att tillsammans med andra berörda delar inom rättskedjan återkomma med förslag på förbättringsåtgärder. Det handlar i slutändan om likvärdighet och kvalitet i rättskipningen, säger Lars Werkström.
Rättsintyg kan vara avgörande
Vid misstänkta våldsbrott som till exempel misshandel eller våld i nära relation är det ofta avgörande att undersöka och dokumentera skador hos såväl den som säger sig ha råkat ut för brottet som misstänkt gärningsperson. Om möjligt utförs dessa undersökningar av rättsläkare vid någon av Rättsmedicinalverkets (RMV) rättsmedicinska enheter. Resultatet av undersökningen ligger sedan till grund för ett rättsintyg. I rättsintyget dokumenteras om skadornas utseende och läge ger stöd åt de uppgifter som målsäganden och den misstänkte har lämnat. Rättsintyget innefattar en förteckning av skadorna och en bedömning av när och hur de uppkommit.
Rättsintyg är skriftliga utlåtanden om skador, sjukdomar eller andra förhållanden hos en målsägande eller misstänkt gärningsperson. Intyget begärs av Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten i syfte att användas i en brottsutredning eller som bevis i en rättegång. I rättsintyget redovisas slutsatser avseende bland annat hur och när skador kan ha uppkommit. Skadedokumentationen vid en rättsmedicinsk kroppsundersökning skiljer sig från den som finns i en patientjournal. Patientjournalen skrivs för att dokumentera vård och behandling och svarar inte på rättsväsendets frågor om sådant som brottstidpunkt och händelseförlopp. Det gör utlåtandet i ett rättsintyg.
Problematisk utveckling
Antalet rättsintyg baserade på kroppsundersökningar har dock mer än halverats de senaste tio åren, och där minskningen inte kan förklaras i motsvarande minskning av misstänkta fall av misshandel eller våld i nära relation. I Rättsmedicinalverkets årsredovisning för 2022 framkommer dessutom att antalet rättsintyg som utfärdats efter en rättsmedicinsk kroppsundersökning istället för annan dokumentation fortsätter att minska drastiskt.
– Under många år har antalet rättsintyg baserade på kroppsundersökningar minskat. Samtidigt vet vi hur avgörande en bra skadedokumentation kan vara för kunna göra rättssäkra bedömningar, där den i patientjournalen sällan är tillräcklig, särskilt vid våld i nära relation, utvecklar Elias Palm, rättsläkare och avdelningschef för rättsmedicin inom Rättsmedicinalverket.
I uppdraget från regeringen ingår att:
• Vidareutveckla formerna för skadedokumentation inför utfärdande av rättsintyg genom att utreda alternativa metoder för dokumentation med t.ex. digitala hjälpmedel. De rättsliga, ekonomiska och informationssäkerhetsmässiga förutsättningarna för olika alternativ ska beaktas och beskrivas.
• Förbättra den geografiska tillgängligheten för ändamålsenlig skadedokumentation, genom att exempelvis undersöka möjligheter för skadedokumentationen på distans.
• Förbättra förutsättningarna för intern kunskapsuppbyggnad kring rättsintyg och spridning av sådan.
Uppdraget, som ska utföras i samråd med Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten, ska redovisas till regeringen senast den 5 april 2024.
Mer om rättsintyg:
Rättsintyg är ett läkarintyg om skador eller annat som kan ha betydelse vid utredning av ett misstänkt brott. Intyget är en del av bevismaterialet i ett brottmål och är ofta ett viktigt underlag i förundersökningen. Rättsmedicinalverket har sedan 2006 huvudansvaret för rättsintygen i Sverige.
Bestämmelser om rättsintyg finns i lagen (2005:225) om rättsintyg i anledning av brott och i förordning (2005:1063) om rättsintyg i anledning av brott.
Nyckelord
Kontakter
Jimmy Blomqvist LarssonPressekreterare
Tel:010-483 42 30jimmy.blomqvistlarsson@rmv.seBilder
Om
Vi är en expertmyndighet inom rättsväsendet. Genom opartiska analyser och bedömningar ger vi tillförlitliga svar som hjälper polis, åklagare och domstolar i olika brottsutredningar. Vi är en länk i rättskedjan och bidrar till ett rättssäkert samhälle. Verksamheten är indelad i rättsgenetik, rättskemi, rättsmedicin och rättspsykiatri. Vi finns på sex orter i landet, från Umeå i norr till Lund i söder, och har cirka 500 kunniga och engagerade medarbetare.
Följ Rättsmedicinalverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket
Välkommen till första spadtaget för Rättsmedicinalverkets nya lokaler i Göteborg2.5.2023 13:26:16 CEST | Pressinbjudan
Tid: Tisdag den 9 maj, kl. 13.00. Plats: Lillhagsvägen 297, Hisings Backa
Svensk DNA-expertis kan hjälpa Vietnam20.4.2023 07:11:39 CEST | Pressmeddelande
När vietnamesiska staten tittar på förutsättningarna att kunna identifiera kvarlevor efter flera hundra tusen stupade från Vietnamkriget kan svenskutvecklad DNA-teknik komma att användas. Metoden, som utvecklats av rättsgenetiker på Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska enhet i Linköping, möjliggör analys av gammalt eller väldigt skadat DNA.
Ny forskning: Längre vårdtider inom rättspsykiatrin17.4.2023 09:49:43 CEST | Pressmeddelande
Lagöverträdare som döms till rättspsykiatrisk vård kommer i genomsnitt att tillbringa mer tid inom den rättspsykiatriska vården än vad som tidigare antagits. Det visar ny forskning från medarbetare vid Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning.
Ny kunskapsöversikt avseende abusive head trauma (AHT)23.2.2023 09:36:11 CET | Pressmeddelande
Rättsmedicinalverket (RMV) har kartlagt det rådande kunskapsläget avseende abusive head trauma (AHT) i en kunskapsöversikt. En slutsats i denna översikt är att det vetenskapliga underlaget är fortsatt otillräckligt för att bedöma den diagnostiska träffsäkerheten av den så kallade triaden för att identifiera skakvåld. Samtidigt indikerar översikten att triaden i vissa fall orsakas av skakvåld.
Årsredovisningen för 2022 klar22.2.2023 10:22:19 CET | Pressmeddelande
Måndagen den 20 februari lämnade Rättsmedicinalverket över årsredovisningen för 2022 till regeringen. I den går att läsa att antalet utförda obduktioner inom rättsmedicin följer en tioårig trend och fortsätter öka samt att nya metoder inom rättsgenetiken öppnar upp tidigare stängda möjligheter. Inom rättskemin kan noteras nya arbetssätt kopplat till försöksverksamheten med snabbare lagföring samt avsevärt färre beställningar från Polismyndigheten. Antalet rättspsykiatriska undersökningar ökade något jämfört med 2021, men är fortfarande färre än toppåret 2019.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum