Region Uppsala

Region Uppsala tecknar partnerskap med flera organisationer

Dela
Vid sitt möte på tisdagen klubbade regionstyrelsen ett flertal så kallade idéburna offentliga partnerskap med olika organisationer, som samarbetar med Region Uppsala inom flera viktiga områden. Partnerskapen gäller för åren 2021 - 2024. Region Uppsala stödjer också ett antal organisationer med verksamhetsbidrag.
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.

I grund och botten handlar förändringarna om att Region Uppsala önskar långsiktiga samarbetsformer med organisationer inom idéburen sektor, där regionen och organisationerna gemensamt tar ansvar för en utveckling som ligger i linje med den regionala utvecklingsstrategin och med Agenda 2030 (FN:s 17 globala mål för en långsiktigt hållbar utveckling – ekonomiskt, socialt och miljömässigt).

- Jag är stolt över att Region Uppsala bland annat ska samarbeta med RF-SISU Uppland, Funktionsrätt Uppsala län och Barnombudet Uppsala län under 2021-2024 där vi gemensamt bidrar till genomförandet av målen i den regionala utvecklingsstrategin och Agenda 2030, säger Emilie Orring (M) regionstyrelsens ordförande.

I de fall det finns en ömsesidig struktur och ett aktivt arbete parterna emellan så har Region Uppsala strävat efter partnerskap, snarare än att stödja med bidrag. Partnerskapen gäller för åren 2021 - 2024 och omfattar flera organisationer.

RF-SISU Uppland är en – de företräder 72 specialidrottsförbund och omkring 1 200 idrottsföreningar inom Uppsala län, samt Norrtälje och Sigtuna kommuner. För år 2021 handlar det om drygt 5,2 miljoner kronor (beloppet räknas upp årligen i enlighet med reglerna för detta). Barnombudet i Uppsala län är en strategisk samordningsfunktion i länet som bidrar till och kompletterar Region Uppsalas ansvarstagande för barnrätt. Här avsätter Region Uppsala medel om 974 000 kronor för år 2021 (med årlig uppräkning).

Funktionsrätt Uppsala län är en annan organisation där Region Uppsala nu ingår offentligt partnerskap. Funktionsrätt Uppsala län representerar ett femtiotal organisationer och arbetar aktivt med ett länsövergripande perspektiv för att förändra och förbättra levnadsvillkoren för människor med funktionsnedsättningar (samt deras närstående och anhöriga). Arbetet handlar bland annat om att åstadkomma tillgänglighet och förändringar i samhället, som inkluderar alla människor på lika villkor. För år 2021 finns här medel på drygt 4,7 miljoner kronor avsatta, med årlig uppräkning.

Utöver dessa partnerskap får ett antal andra organisationer verksamhetsbidrag. Det gäller Adoptionscentrum Uppland (treårig överenskommelse, 182 000 kronor för år 2021). Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF Öst, är en annan aktuell organisation (treårig överenskommelse, 812 000 kronor för år 2021). Uppsala läns nykterhetsförbund får även de verksamhetsbidrag (treårig överenskommelse, 322 000 kronor för år 2021). Slutligen får Friluftsfrämjandet Region Mälardalen ett treårigt verksamhetsbidrag, 397 000 kronor för år 2021.

(S) yrkade på återremiss vad gäller partnerskapet med Barnombudet Uppsala län, och reserverade sig mot beslutet i denna del. 

Kontakter

Emelie Orring (M), ordförande regionstyrelsen: 076 – 785 41 72
Christina Lindberg, utredare Region Uppsala: 070 – 322 92 29

Bilder

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 19 april19.4.2024 16:20:55 CEST | Nyheter

Förstudie inleds för ny ambulansstation i Gränby En förstudie om att bygga en ny ambulansstation i Gränby ska genomföras. Det beslutade sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen tillstyrker också att fastighets- och servicenämnden beslutar att arbete med detaljplan och markanvisningsavtal genomförs parallellt med förstudien. Beslutet fattas under förutsättning att investeringen i en ny ambulansstation i Gränby finns med i den regionplan och budget för 2025-2027 som regionfullmäktige kommer att besluta om i juni. En ambulansstation i Gränbyområdet väntas kunna korta insatstiderna, både till de östra stadsdelarna av Uppsala och till den omgivande landsbygden. (M), (L), (KD) och (SD) ställde sig bakom att förstudien genomförs men reserverade sig mot den andra beslutspunkten. Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter mars månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 962 miljoner kronor, samma som föregående månad. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligge

Bredbandsutbyggnaden i Uppsala län fortsätter att öka4.4.2024 14:37:23 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu knappt 94 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med 3 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 93,3 procent.

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 mars26.3.2024 16:56:03 CET | Pressmeddelande

Prognos om minus 1,4 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1,4 miljarder kronor, vid februari månads utgång. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 889 miljoner kronor, vilket är 886 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Förklaringen till det negativa resultatet är att inflationen är fortsatt hög, vilket påverkar hälso- och sjukvårdens kostnadsläge och kostnader för pensioner. Motsvarande ökning finns inte i skatteintäkterna och generella statsbidrag. Stora utmaningar inom kompetensförsörjningen med fortsatt höga kostnader för inhyrd personal och effektiviseringsåtgärder inom Akademiska sjukhuset som inte bedöms få full effekt är andra orsaker till den negativa prognosen. Månatlig dialog sker med de förvaltningar som har en negativ prognos och arbete pågår i verksamheterna med att hitta ytterligare besparingsåtgärder. I samband med att regionstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye