Akademikerförbundet SSR

"Registrera familjehem för att skydda utsatta barn"

Dela
Inför ett nationellt register för familjehem – så att socialtjänsten kan undvika att göra placeringar där utsatta barn tidigare haft problem. Det förslaget kommer Akademikerförbundet SSR att lämna till regeringen i samband med sitt remissvar på utredningen ”Lex Lilla Hjärtat”.

Igår skickades utredningen ”Lex Lilla Hjärtat” ut på remiss. Akademikerförbundet SSR välkomnar att det nu finns flera förslag som stärker utsatta barns rätt och möjlighet att få stanna kvar i ett familjehem. Men barns rätt måste också stärkas mot familjehemmen. Det anser Akademikerförbundet SSR som bland annat organiserar anställda i socialtjänsten.

-        De flesta som tar på sig att vara ett familjehem under en kortare eller längre tid gör en oerhört viktig insats. Men tyvärr finns det exempel på motsatsen. Ändå saknar socialtjänsten idag möjligheter att kontrollera om barn tidigare har råkat illa ut under sin vistelse i ett familjehem, säger Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR:s ordförande.

I samband med att Akademikerförbundet SSR ger sin syn på utredningen i remissvar till regeringen kommer förbundet att föra fram förslaget att regeringen också bör arbeta för ett nationellt register över familjehem.

Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers skriver idag mer om bakgrunden till förslaget här: https://www.altinget.se/omsorg/artikel/debatt-infor-ett-nationellt-register-over-familjehem

Om

Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR
Box 12800
112 96 Stockholm

08 617 44 00https://akademssr.se/

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Facket lanserar Arbetsmiljöfilmer med stjärnglans9.2.2023 13:17:09 CET | Pressmeddelande

Hög arbetsbelastning, snack bakom ryggen eller ett bullrigt kontor. Det kan finnas många anledningar till att prata om arbetsmiljön på din arbetsplats. Akademikerförbundet SSR har tillsammans med produktionsbolaget Makeriet tagit fram fyra nya filmer som hjälp att lyfta frågor om hur du och dina kollegor har det på jobbet. Filmerna är fem minuter långa och till varje film finns frågor som kan hjälpa er att få i gång dialogen. Regissör för filmerna är Arvin Kananian känd som skådespelare i Oscarsnominerade Triangle of Sadness, där Arvin spelar styrman.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum