Göteborgs stift

Rekord för Act Svenska kyrkans julinsamling – 5,2 miljoner samlades in i Göteborgs stift

Dela
Act Svenska kyrkans julinsamling 2022 nådde ett resultat på 52,9 miljoner, vilket är nytt insamlingsrekord. Bara i Göteborgs stift samlades 5,2 miljoner kronor in.
Bryt en tradition. Foto: True North/Ikon
Bryt en tradition. Foto: True North/Ikon

Julinsamlingen ”Bryt en tradition” pågick mellan Första advent och Trettondagen och lyfte fram traditioner som skadar flickor som könsstympning, tvångsäktenskap och våld. 

Totalt samlades 52 897 156 kr in och av det 5 227 973 kr i Göteborgs stift, att jämföra med förra årets totalsumma 46 421 438 kr varav 4 800 579 kr i Göteborgs stift.

– Det är ett fantastiskt resultat som vi tar emot med stor glädje och tacksamhet, säger Ing-Marie Svenning, ordförande i Act-rådet i Göteborgs stift.

Act Svenska kyrkan stödjer humanitära insatser och projekt över hela världen för att stärka flickor och kvinnors rätt till god hälsa, värdighet och makt över sitt eget liv. Religiösa företrädare har en viktig roll i att ifrågasätta normer och värderingar som leder till könsrelaterade övergrepp. Som kyrklig biståndsaktör gör Act Svenska kyrkan stor skillnad genom sina insatser tillsammans med lokala partner runtom i världen. 

– Det goda resultatet visar att vi är många som vill och tror på att vi tillsammans kan bryta skadliga traditioner och ge hopp till tusentals flickor runtom i världen, säger Eva Pérez Järnil, insamlingschef för Act Svenska kyrkan.

Nyckelord

Kontakter

Anders Stenbäck, internationell handläggare, 031-771 30 36
Ing-Marie Svenning, ordförande i Act-rådet i Göteborgs stift, 070-496 25 04

Bilder

Bryt en tradition. Foto: True North/Ikon
Bryt en tradition. Foto: True North/Ikon
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum