Svenska Ishockeyförbundet

Rekordantal i rekrytering av tjejer till svensk ishockey

Dela

Under säsongen 2018/2019 har Svenska Ishockeyförbundet arbetat än mer inriktat på rekrytering och att behålla spelare på tjejsidan. När vi börjar summera säsongen kan vi konstatera att det har hänt saker – bland annat ser vi ett all time high i antal flickor som börjar spela ishockey.

Inför varje säsong skickar vi ut en personlig inbjudan till Tre Kronors Hockeyskola i nära samverkan med våra föreningar. Inbjudan skickas ut på sju olika språk och under säsongen har cirka 33 000 barn i åldrarna 5–10 år tränat, lekt och spelat i Tre Kronors Hockeyskola. Det som gläder oss extra mycket är att 4500 av dessa är tjejer. Från förra säsongen är det en ökning med 380 spelare och jämfört med tidigare högsta mätning är det 270 fler tjejer som väljer att prova på ishockey.

– Rekryteringskampanjen är jätteviktig för oss för att locka fler tjejer att testa på vår idrott. Samarbetet med föreningarna är en förutsättning för oss att få svensk ishockey att växa och det visar att riktigt bra saker händer när vi kraftsamlar tillsammans. Framåt gäller det också att arbeta för att behålla tjejerna i äldre åldrar, säger Pär Ericson, Utvecklingschef hos Svenska Ishockeyförbundet.

Projektet Behålla tjejer 10–14 år är ytterligare ett exempel på vårt samarbete med distrikten där vi arbetar för att skapa fler samlingar där tjejer får träffa, men framför allt, spela med och mot andra tjejer. Under säsongen har drygt 3000 tjejer deltagit i aktiviteterna.

– Jämfört med förra säsongen ser vi en ökning med 400 fler spelare i åldrarna 10–20 år. Det totala antalet i den ålderskategorin är också det högsta antalet någonsin vilket känns inspirerande. Det är ett resultat av hur vi aktivt arbetat med rekrytering av spelare och vi måste fortsätta att jobba långsiktigt med de här frågorna för att den siffran ska stiga ytterligare, säger Pär Ericson.

Ett annat led i Utvecklingsstegen på tjejsidan är Svenska Ishockeyförbundets utvecklingscamper. På fem år har vi nästan fördubblat antalet utvecklingscamper till sju stycken där ålderskullarna också gått från U13-U16 till U14-U16. Det gör att fler tjejer i varje ålderskull får möjlighet att delta på camperna och det är också ett resultat av att vi har ett större antal spelare i varje ålderskull.

Precis som på killsidan finns även hockeygymnasier för tjejer. Inför säsongen 2019/2020 utökas gymnasierna från tidigare fyra stycken till sex stycken och där man tidigare inte fyllt platserna är nu 39 av 40 platser tillsatta. Endast två platser är tillsatta med utländska spelare vilket är rekord i antal svenska spelare. Vi ser även att lokala ishockeygymnasier som länge funnits på killsidan ökar i antal även på tjejsidan vilket skapar möjligheten att stanna i sin hemmamiljö och utvecklas där.

– Min absoluta övertygelse är att vi måste bygga ishockeyn från grunden. Vi måste arbeta aktivt med rekrytering och för att behålla spelarna som kommer in i vårt system. Och vi måste också jobba aktivt för att hela tiden förbättra förutsättningarna för föreningarna att bedriva sin verksamhet, för det är arbetet som läggs ned varje dag som ger spelarna en bra utvecklingsmiljö. Siffrorna som vi nu kan ta del av visar att vi tar viktiga steg framåt, avslutar Pär Ericson.

Utöver verksamhetsplanen, som Svenska Ishockeyförbundet jobbar efter, fortsätter arbetet för den flick-damgrupp som tillsattes för att se över svensk flick-och damhockey. I gruppen är alla ligor samt SIF och SICO representerade och gruppen närmar sig just nu att formulera konkreta förslag på hur svensk flick-och damishockey ska kunna ta ännu större kliv framöver.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum