Skogsstyrelsen

Rekordfångst när granbarkborren börjat svärma

Dela

Det snabba omslaget till varmare väder har också kick-startat svärmningen av granbarkborrar. Det visar fångsterna i Skogsstyrelsens svärmningsövervakning där rekordmånga borrar hittats i en fälla. Även i Götaland är det höga nivåer i fällorna. Det ökar risken för skadeangrepp på stående skog.

– Svärmningen är mycket intensiv eftersom sommarvärmen har kommit rejält. Redan för en vecka sedan såg man gnagmjöl efter nyinborrade granbarkborrar i södra Sverige och det lär finnas i norr nu också, åtminstone längs Norrlandskusten, säger Gunnar Isacsson, expert på skadeinsekter vid Skogsstyrelsen.

Fällorna finns utplacerade på 16 platser över hela Sverige och i fällan som finns i Torpshammar i Västernorrlands län noteras en rekordfångst med över 12 000 granbarkborrar i fällan. Även i Götaland är det mycket i fällorna med fångster på över 10 000 på en vecka.

- Är det mer än 10 000 barkborrar i en fälla per säsong bedöms risken som stor för angrepp på granskog. Nu har vi över 10 000 på bara en vecka på en del håll, så då får vi beteckna det som väldigt högt, säger Gunnar Isacsson.

Även förra året slogs rekord i Skogsstyrelsens fällor, då på Norrlandskusten när 11 000 granbarkborrar fångades i fällorna i Norra Furuberg, en mil väster om Hassela.

Västernorrlands län förutom Örnsköldsvik, större delen av norra Gävleborg samt sex berörda kommuner i Jämtland, är fortfarande klassat som bekämpningsområde och där är risken för angrepp fortsatt som störst. I fjol observerades många nya angrepp i Östra Västmanland till norra Uppland där det kan vara bra att vara observant.

Under hösten och vintern har det varit mycket nederbörd på många håll och det bör ha gett granarna bra motståndskraft men på torrare marker kan det ändå finnas en förhöjd risk för angrepp.

– Det är viktigt att skogsägaren upparbetar höstens och vinterns färska granvindfällen och grövre snöbrott som vi haft gott om i mellersta och norra Sverige efter en snörik vinter. Gör man det nu och får ut det ur skogen inom tre till fyra veckor, följer både föräldrabaggarna och larverna med till industrin, säger Gunnar Isacsson.

Träd som dog i fjol har i princip inga granbarkborrar kvar och gör därför bättre nytta om de lämnas i skogen. På sådana träd finns också naturliga fiender kvar som kommer angripa granbarkborrens larver om några veckor.

Det går nu att se resultaten från de fällor som rapporterats och även följa barkborrens utbredning med veckovisa uppdateringar från fällorna på vår hemsida under sommaren: https://www.skogsstyrelsen.se/statistik/statistik-efter-amne/svarmningsovervakning

Här finns fällorna: Kalix, Strömsund, Bjurholm, Sundsvall, Hedemora, Vallentuna, Örebro, Aneby/Nässjö, Svenljunga, Ljungby, Graninge, Gällö, Torpshammar/Kälen, Sundsvall, Norra Furuberg, Ilsbo.

Mer information:

Gunnar Isacsson, ekolog, expert skadeinsekter, Skogsstyrelsen, 0451-38 31 04, gunnar.isacsson@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Vi leder utvecklingen i skogen för ett hållbart samhälle. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att skogens alla värden ska tas tillvara på ett väl avvägt sätt. Genom ökad tydlighet och synlighet driver vi produktionsfrågorna, utvecklar miljöarbetet och lyfter skogens sociala värden.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

Utvärdering: arbetet för en jämställd skogssektor går för sakta – 30 förslag på åtgärder6.12.2018 09:00Pressmeddelande

Jämställdhetsarbetet inom skogssektorn går för sakta, till och med bakåt inom några områden. Det visar den första stora utvärdering som gjorts av jämställdhetsstrategin som togs fram 2011 och som presenteras på den nationella skogskonferensen i Upplands Väsby i dag. Samtidigt lägger Skogsstyrelsen fram 30 förslag på åtgärder för att få skjuts på arbetet.

Förslag: så kan tillväxten öka i skogen12.11.2018 08:00Pressmeddelande

För första gången har Skogsstyrelsen i samverkan med skogsnäringen, forskning och den ideella miljörörelsen, tagit fram en mängd konkreta förslag på hur svensk skogsproduktion skulle kunna bli effektivare. I en ny rapport ges bland annat förslag på hur skogsskadorna kan minska, en förbättrad klövviltsförvaltning, och hur man kan sköta skogen för högre tillväxt och stärkta miljövärden. Förslagen ska nu diskuteras vid fyra seminarier runt om i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum