Bra Miljöval

Rekordförsäljning av miljömärkt el 2020

Dela

Allt fler väljer miljömärkt el i sitt elavtal, vilket framgår av efterkontroll av försäljningen av Bra Miljöval-märkt el 2020. Över 10 000 gigawattimmar av den el som sålts i Sverige har varit miljömärkt, och från den försäljningen har nära 25 miljoner kronor avsatts till miljö- och energieffektiviseringsprojekt.

Fler väljer miljömärkt el
Fler väljer miljömärkt el

Varje år genomför Bra Miljöval en kontroll av såld och inköpt miljömärkt el för att säkerställa att miljökraven i kriterierna är uppfyllda, och att elen har sitt ursprung från godkända produktionsanläggningar. Kontrollen är elanvändarnasgaranti på att den miljömärkta el de valt att köpa verkligen ingår i elleveransen. 2020 års kontroll, som nyligen sammanställts, visar att fler än någonsin valt miljömärkt el.  

— Vi ser att efterfrågan på miljömärkt el har ökat genom åren. Resultatet för 2020 visar att fler energibolag valt att erbjuda miljömärkt el i sina elavtal, ofta på grund av att kunder efterfrågat det, säger Eva Eiderström, chef Bra Miljöval. 

Utöver hårda miljökrav på den förnybara elproduktionen genererar försäljning av Bra Miljöval Elenergi så kallad additionell miljönytta. Det innebär att alla energibolag som säljer el märkt med Bra Miljöval avsätter pengar till fonder som stöttar projekt som gör konkret miljönytta i vattendrag eller minskar elanvändningen. 

— Tack vare rekordförsäljningen av miljömärkt el 2020 har nära 25 miljoner avsatts till Bra Miljöval fonder. Under de senaste elva åren har nästan 250 miljoner totalt avsatts till fonderna och drygt 300 projekt har genomförts. Valet av elavtal gör verkligen skillnad för miljö och klimat, säger Eva Eiderström.   

FAKTA:  

I Sverige finns cirka 150 energibolag varav 55 har licens för att sälja Bra Miljöval Elenergi till elanvändare.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fler väljer miljömärkt el
Fler väljer miljömärkt el
Ladda ned bild

Länkar

Om

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning som bedrivs av Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen med över 200 000 medlemmar. Bra Miljöval startade 1990 och märkningen bygger på två grundidéer: att naturresurser måste sparas samt att den biologiska mångfalden och människans hälsa inte får hotas. Bra Miljöval miljökrav är strikta och kriterierna skärps regelbundet. Produkter och tjänster måste därför fortsatt utvecklas för att kunna fortsätta bära Bra Miljöval.

Följ Bra Miljöval

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bra Miljöval

Nya miljökrav för att minska miljöpåverkan från godstransporter i tätorter13.9.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hemkörning och utkörning till utlämningsställen av mat och varor har ökat markant de senaste åren enligt Transportanalys, vilket har resulterat i att fler lätta lastbilar rör sig i tätbebyggda områden. I tätorter utförs även transporter för distribution, bud, hantering av återvinning och restavfall. Den 13 september kommer miljömärkningen Bra Miljöval med nya miljökrav på lätta och tunga godstransporter för att minska miljöpåverkan från de som främst utförs inom tätorter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum