Enköpings kommunEnköpings kommun

Rekordmånga deltog i enkät om Enköpings centrum

Dela

I maj hölls en medborgarenkät inom ramen för arbetet med att utveckla Enköpings centrum, med siktet på utmärkelsen Årets Stadskärna senast 2025. Totalt kom det in 1 857 svar, vilket är rekordmånga jämfört med enkäter i andra kommuner.

Foto på torget i Enköping.
Foto på torget i Enköping.

Vid tidigare liknande medborgarenkäter i andra städer har det kommit in omkring 500 svar.

– Enköping har fått ett fantastiskt gensvar på medborgarenkäten. Det är ett imponerade stort engagemang för centrum hos Enköpingsborna. Det här kommer att stärka och backa upp innehållet i affärsplanen och handlingsplanen för Enköpings centrum som nu håller på att tas fram, säger Marlene Hassel och Marita Floman, processledare från Svenska Stadskärnor.

Tydliga åsikter om centrum för arbetet framåt

I enkäten fanns frågor om Enköpings centrums utbud, öppettider, platsens varumärke, själva platsen, tillgänglighet och trygghet. Det fanns även möjlighet att lämna egna förslag på åtgärder och synpunkter på arbetet med centrumutvecklingen som nu pågår.

På frågan vad du mest förknippar med Enköpings centrum svarade hela 60 procent att centrum är ”Slitet, trist och oinspirerande” och 29 procent svarade ”Inget speciellt, ganska neutralt”. Endast 8 procent tyckte att centrum är ”Trevligt, tryggt och harmoniskt”.

– Det är tydligt att det finns mycket att ta tag i för att Enköpings centrum verkligen ska bli den där blomstrande småstadskärna som upplevs levande, attraktiv och välkomnande, säger Lotta Stenberg, näringslivskoordinator Enköpings kommun.

Många vill ha söndagsöppet

En klar majoritet av de som besvarade enkäten tyckte att utbudet av serviceföretag (81 procent) och restauranger/caféer (66 procent) i centrum är bra eller mycket bra, medan många ville se ett större utbud av handel och aktiviteter/evenemang. Hela 76 procent av de som svarade önskade att centrumhandeln har söndagsöppet och 53 procent att kaféerna i centrum öppnar redan klockan 7 under vardagarna.

Centrum upplevs tryggt under dagtid

Framkomligheten är bra eller mycket bra för fotgängare (87 procent) och cyklister (63 procent) men när det gäller bilister är siffran nere i 30 procent. Hela 92 procent upplevde att det är tryggt och säkert i centrum under dagen, medan 31 procent tyckte det är så också på kvällen och natten.

Bakom enkäten står föreningen Enköping Centrumsamverkan som driver BID-processen, under perioden januari 2020 till september 2021, i samarbete med Enköpings kommun. Målet är att Enköpings centrum utses till Årets Stadskärna senast 2025.

Läs hela publika resultatet av medborgarenkäten längre ner i pressmeddelandet under rubriken "Dokument".

Läs mer om Enköpings arbete med BID och Årets Stadskärna på Enköpings Centrums webbplats 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto på torget i Enköping.
Foto på torget i Enköping.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Torggatan 21
749 35 Enköping

0171- 62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum