TRR

Rekordmånga tjänstemän får nytt jobb

Dela

Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska och för tjänstemän inom det privata näringslivet ser framtiden ljus ut. Arbetsmarknadsstatistik från omställningsaktören TRR visar att betydligt färre tjänstemän har blivit uppsagda under andra kvartalet 2021 jämfört med samma period 2020. TRRs kvartalsrapport visar också att hela 4 502 tjänstemän har gått vidare till nytt arbete, påbörjat studier eller startat företag, vilket är en ökning med 66 procent.

Vd TRR
Vd TRR

Under pandemiåret 2020 var drygt 25 000 tjänstemän inskrivna hos TRR. Men redan under första kvartalet i år lämnade drygt 5 300 tjänstemän TRR för en ny positiv sysselsättning. Och den positiva trenden fortsätter, under det andra kvartalet 2021 har 4 502 tjänstemän fått nytt arbete, startat företag eller påbörjat studier. Det är den högsta siffran för andra kvartalet i TRR historia. Sammanslaget under året (2021) har totalt 9 820 tjänstemän lämnat TRR för en positiv lösning.

– Att fler tjänstemän kommer ut i nytt arbete är ett kvitto på att en större andel företag nu börjat återhämta sig trots pandemin. Dessutom har de branscher som drabbats hårdast under pandemin börjat anställa nu när restriktionerna i samhället börjar lättas, säger Lennart Hedström, vd TRR.

Färre som söker stöd av TRR jämfört med samma period förra året
Under kvartal två har antalet uppsagda tjänstemän som sökt stöd hos TRR minskat något jämfört med motsvarande period 2020. Under perioden april till och med juni har TRR tagit emot 3 088 uppsagda tjänstemän, vilket är en tredjedel av antalet som sökte stöd under samma period 2020 (9 288 st).

TRRs arbetsmarknadsstatistik för andra kvartalet visar även att fler långtidsarbetslösa gått vidare till en positiv lösning jämfört med samma period 2020. Av de tjänstemän som fått stöd av TRR och gått vidare till nytt arbete, startat företag eller påbörjat studier, är det 16 procent som varit utan arbete i ett år eller längre.

– Kompetensutveckling är en nyckel till framgångsrika omställningar. Att bredda eller spetsa till sina befintliga kunskaper gynnar både arbetsgivare och tjänstemän och bidrar till en ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Att vi nu ser att fler som varit utan arbete i ett år eller längre gått vidare till studier, nytt jobb eller startat företag visar att rörlighet kombinerat med kompetensutveckling ger en sund arbetsmarknad, säger Lennart Hedström, vd TRR.

Handel och försäljning rekryterar flest tjänstemän
Handel och försäljning är fortfarande den bransch där flest blir uppsagda, och samtidigt är det den bransch som anställer flest tjänstemän. Det har växt fram nya anställningsbehov inom vissa delar av handeln, exempelvis inom; e-handel, inredning och bygghandel. Näst efter handel och försäljning anställer offentlig sektor flest tjänstemän följt av IT-branschen.

Fortsatt stort intresse för studier
Bland uppsagda tjänstemän finns fortfarande ett stort intresse för studier även om antalet utbildningar som startar under kvartal två normalt är färre än under de kvartal som innefattar start av höst- och vårtermin. 4,8 procent av de tjänstemän som hittat en ny lösning påbörjade studier under kvartalet. Bland utbildningar ligger hälso- och sjukvård i topp följt av transporttjänster, som tagit sig upp på listan för första gången.


Arbetsmarknadsstatistik från TRR, sammanfattning för perioden april-juni 2021

3 088 tjänstemän har sökt stöd hos TRR, mot 9 288 samma period 2020.

Under kvartalet gick totalt 4 502 tjänstemän vidare till ny anställning, påbörjade studier eller startade eget företag med stöd från TRR.

94 procent av de aktivt arbetssökande som avslutat sin omställning hos TRR fick en positiv lösning under kvartalet. Av dem som fått en positiv lösning:

fick ~88 procent ett nytt arbete
startade ~7 procent ett företag
valde ~5 procent att studera

De branscher som rekryterat flest tjänstemän:
1. Handel & Försäljning
2. Offentlig sektor
3. IT
4. Bygg/Anläggning/Fastighet
5. Service & Tjänster


De branscher som sagt upp flest tjänstemän:
1. Handel & Försäljning
2. Bygg/Anläggning/Fastighet
3. Finans/Försäkring/Ekonomi
4. Rekrytering/Bemanning
5. IT
 

Vanligaste befattningarna bland dem som fick nytt arbete:
1. Projektledare
2. Administratör
3. Konsult
4. Säljare
5. Ekonomiassistent

Vanligaste utbildningarna bland dem som valt att studera:
1. Hälso- och sjukvård
2. IT
3. Pedagogik och lärarutbildning
4. Företagsekonomi, handel och administration
5. Samhällsbyggnad och byggnadsteknikFör ytterligare information kontakta:
Markus Trautmann, pressansvarig TRR
Tfn: 010-470 93 85


TRR är en aktör inom omställning och arbetslivscoaching. Vi stöttar uppsagda tjänstemän på vägen mot en ny anställning, studier eller att starta eget företag. TRR har 35 000 anslutna medlemsföretag där totalt 950 000 tjänstemän arbetar. Målet är att vägen från ett jobb till en annan positiv lösning ska vara så kvalitativ, effektiv och meningsfull som möjligt. Vi är cirka 270 engagerade medarbetare, som finns över hela Sverige. TRR drivs som en stiftelse utan vinstintresse och initierades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden, arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. Styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv. Läs mer på www.trr.se

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Är du journalist och vill komma i kontakt med någon inom TRR - ring gärna vår pressjour!

Tel:010-470 93 85

Bilder

Om

TRR är en aktör inom omställning och arbetslivscoaching. Vi stöttar uppsagda tjänstemän på vägen mot en ny anställning, studier eller att starta eget företag. TRR har 35 000 anslutna medlemsföretag där totalt 950 000 tjänstemän arbetar. Målet är att vägen från ett jobb till en annan positiv lösning ska vara så kvalitativ, effektiv och meningsfull som möjligt. Vi är cirka 270 engagerade medarbetare, som finns över hela Sverige. TRR drivs som en stiftelse utan vinstintresse och initierades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden, arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. Styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv.

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

TRR & Trygghetsfonden TSL bjuder in till unikt event om den expansiva arbetsmarknaden i norra Sverige10.5.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Den 17 maj arrangerar TRR och Trygghetsfonden TSL eventet Fokus på norr som fokuserar på den expansiva arbetsmarknaden i norra Sverige. Ett 30-tal aktörer från näringsliv, kommuner, fack, lärosäten och regering deltar. Målet är att hjälpa företag som är anslutna till omställningsorganisationernas avtal genom att få fler att upptäcka möjligheterna till arbete i de fyra regionerna Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen.

Rekordlåga nivåer av uppsagda tjänstemän i Västra Götaland under första kvartalet4.4.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetsmarknaden för tjänstemän i Västra Götaland har sett mycket ljus ut under första kvartalet 2022. Trots en orolig omvärld och coronapandemins efterdyningar är endast 1054 tjänstemän i Västra Götaland just nu i omställning. Detta visar färska siffror från TRR – omställningsorganisationen som stöttar uppsagda tjänstemän och företag i det privata näringslivet.

Rekordlåga nivåer av uppsagda tjänstemän i Stockholm under första kvartalet4.4.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetsmarknaden för tjänstemän i Stockholmsregionen fortsätter att vara stark under första kvartalet 2022. Trots en orolig omvärld och coronapandemins efterdyningar är endast 1729 tjänstemän i omställning i Stockholms län. Detta visar färska siffror från trygghetsrådet TRR - omställningsorganisationen som stöttar uppsagda tjänstemän och företag i det privata näringslivet.

Rekordlåga nivåer av uppsagda tjänstemän i Norrland under första kvartalet4.4.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetsmarknaden för tjänstemän i Norrland fortsätter att vara mycket stark under första kvartalet 2022. Trots orolig omvärld och coronapandemins efterdyningar är endast 420 tjänstemän i omställning i Gävleborgs län, Jämtlands län, Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten. Detta visar färska siffror från TRR - omställningsorganisationen som stöttar uppsagda tjänstemän och företag i det privata näringslivet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum