Linköpings kommun

Rekordminskning i antal hushåll med ekonomiskt bistånd

Dela
Arbetsmarknadsnämnden inrättades i början av 2019 och har nu varit verksam i fyra år. Under dessa år har nämnden bland annat fokuserat på att sänka antalet hushåll med ekonomiskt bistånd och istället hjälpa hushållen att närma sig egen försörjning. Ett arbete som nu har gett goda resultat.

Arbetsmarknadsnämnden har sedan 2019 arbetat hårt med att minska kostnaderna för ekonomiskt bistånd. Fokus har flyttats från att administrera ekonomiskt bistånd till att fler Linköpingsbor ska komma i egen försörjning genom arbete eller studier, och att färre hushåll ska vara beroende av bidrag för att få ihop sin ekonomi.

500-uppdraget

Redan 2019 inleddes arbetet med  “500-uppdraget” som handlade om att skapa 500 arbetsmarknadsanställningar inom kommunens verksamheter. Det har sedan följts upp med flera arbetsmarknadsinsatser så som heltidsaktivering, språkutvecklare och inte minst arbete mot felaktiga utbetalningar. Samtliga insatser har resulterat i att antalet hushåll med försörjningsstöd först planade ut för att sedan under 2022 sjunka. Därmed minskade  kommunens kostnader och arbetsmarknadsnämnden redovisade ett överskott på 12 miljoner kronor under 2022. Detta frigör resurser som istället kan fördelas på andra insatser för att flera ska närma sig arbetsmarknaden. 

– Fantastiskt glädjande att det fokuserade arbetet ger resultat, bra för Linköpings integration, bra för Linköpings skattebetalare. Allra bäst är det dock för de personer som nu kan klara sig på egen försörjning och vara en del av det svenska samhället, säger Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden. 

– Resultatet är ett bra kvitto på att det arbete som görs ger resultat. Det är flera års arbete och flera politiska beslut som ligger bakom de resultat vi idag kan redovisa, säger Mikaela Schullström, integrations- och arbetsmarknadsdirektör, Linköpings kommun. 

Kostnadsminskningar

Under 2022 har kostnadsutvecklingen för ekonomiskt bistånd varit gynnsam med kostnadsminskningar för utbetalt bistånd framför allt under årets andra hälft.

Trenden med ett minskande antal utbetalningshushåll syns även i flera andra jämnstora kommuner. Den procentuella minskningen är dock störst i Linköping (minskning med 13 procent mellan januari till november 2022). Nedgången beror på minskat antal utbetalninghushåll under 2022. Under året har antal utbetalningshushåll minskat med cirka 250 stycken mellan januari till december. Jämför man antal hushåll i snitt för 2021 och 2022 är minskningen ca 220 hushåll. 

Kontakter

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum