Solna Stad

Rekordökning av turismen i Solna gav fler jobb

Dela

Solna blir ett allt mer populärt besöksmål, inte minst vad gäller hotell, handel och restaurang. Under 2017 ökade omsättningen till 4,3 miljarder kronor vilket gav fler jobb inom besöksnäringen – sysselsättningen ökade med 16 procent. Det visar den senaste TEM-rapporten, som används av fler än 250 kommuner och regioner i landet.

Ylva Bodén, näringslivsutvecklare i Solna stad
Ylva Bodén, näringslivsutvecklare i Solna stad

Under 2017 omsatte övernattande och besökare cirka 4,3 miljarder kronor – en ökning med 461 miljoner kronor jämfört med året innan. Den största delen av omsättningen står logi, handel och restauranger för –  förra året omsatte bara shoppingen i Solna nästan 2 miljarder kronor och omsättningen för de lokala restaurangerna ligger högt över genomsnittet i Sverige. Två starka orsaker är dels den växande hotellnäringen, dels ökningen för Mall of Scandinavia.

– Det är glädjande att allt fler såväl svenska som utländska besökare väljer att övernatta, shoppa och äta gott i Solna. Utvecklingen inom hotellindustrin saknar motstycke i landet. Dessutom skapar den rekordstarka tillväxten inom besöksnäringen fler jobb och bidrar till den låga arbetslösheten i Solna, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Utländska hotellgäster ökade med 25 procent

Fler utländska besökare väljer att övernatta, handla och gå på restaurang i Solna – var tredje hotellgäst besöker staden från ett annat land. Under 2017 ökade utländska besökare med 25 procent. De flesta kommer från Storbritannien, följt av Norge, Tyskland, Kina och USA.

Fler jobb i Solna inom hotell, restaurang och handel

Ökningen inom hotell, handel och restaurang innebär också fler jobbtillfällen. Under 2017 gav besöksnäringen sysselsättning till 2 365 personer förra året, på helårsbasis. Det är en ökning med 16 procent på ett år.

– Att omsättningen för till exempel de lokala restaurangerna i Solna ligger över genomsnittet i Sverige är bra för utvecklingen. Det skapar förutsättningar för ett större och mer varierat utbud av mat – och mötesplatser, vilket efterfrågas när Solna växer säger Ylva Bodén, näringslivsutvecklare med fokus på besöksnäring, Solna stad.

Sveriges femte största hotellkommun

De senaste fyra åren har sju nya hotell öppnat i Solna, och antalet hotellnätter har fördubblats under samma tidsperiod. Besökare spenderade nästan 700 000 nätter på hotell i Solna 2017, vilket innebär en ökning med nio procent jämfört med året innan. Omsättningen inom hotellnäringen ökade från cirka 265 miljoner 2010 till 588 miljoner förra året. Detta gör Solna till Sveriges femte största hotellkommun (enligt en jämförelse från Visita).

Om rapporten

TEM (turistekonomisk modell) följer Turismens begreppsnyckel, som gavs ut av Turistdelegationen 1995 i Sverige. Det som beräknas är besökarnas konsumtionsinlägg avseende logi, livsmedel, restaurang, transport, shopping och aktiviteter. TEM kommer ut årligen och används av fler än 250 kommuner och regioner i Sverige. Rapporten har tagits fram av RESURS för Resor och Turism i Norden AB – ett konsultföretag som är oberoende i förhållande till det offentlige, branschorganisationer och kommersiella aktörer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ylva Bodén, näringslivsutvecklare i Solna stad
Ylva Bodén, näringslivsutvecklare i Solna stad
Ladda ned bild

Dokument

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum