Rekordvarg på 57,5 kg obduceras för forskningsändamål

Vargen sköts under skyddsjakt i Jämtland. Den mäts och undersöks av en biolog och en patolog. Efter undersökningarna sparas prover i en biobankfrys för framtida studier.
– När den kom som en fryst kropp till SVA vägde den 56 kg men efter avstämning med Länsstyrelsens personal framkom att vikten direkt efter avlivningen fastställts noggrant med tre olika vågar som alla visade 57,5 kg. Skillnaden i vikt berodde på att mycket blod rann ut ur kroppen efter vägningen. Den är mycket stor och kraftig och den tyngsta varg med noterad vikt sedan 1977. Den hade det största måttet på bröstomfång som uppmätts, men den var inte störst i alla olika kroppsmått som noteras. säger Emma Höök, agronom och rovdjursbiolog på SVA.
Patolog Gustav Averhed har obducerat vargen men förutom storleken fann han inget anmärkningsvärt.
– Den här vargen hade slagit renar, vilket var anledningen till beslutet om skyddsjakt. I magsäcken sågs knappt ett halvt kilo rester av ren, vilket var den sista måltiden för vargen.
Genom kontinuerlig insamling av data och prover från döda stora rovdjur liksom andra vilda djur kan SVA följa och analysera trender i hälsoläget och sjukdomsläget hos viltet, och även upptäcka nya sjukdomar. SVA har i uppdrag av Naturvårdsverket att samla in data och prover från döda stora rovdjur, där resultaten används för beslut inom rovdjursförvaltningen. Genetiska studier på vargar görs av genetiker på Grimsö viltforskningsstation som hör till SLU. Den unika provbanken är efterfrågad för internationella forskare inom olika ämnesområden, där forskningssamarbeten bidrar till att öka kunskapen om dessa arter.
När vargar avlivas vid skyddsjakt eller fälls under licensjakt tillfaller djuret jakträttsinnehavaren eller markägaren. Som villkor för jakten anges dock normalt sett att kroppen utom skinnet ska skickas till SVA för undersökning. Om ägaren vill så skickar SVA tillbaka kraniet efter undersökningen.
Nyckelord
Kontakter
Emma HöökBiolog
Tel:018-67 41 16emma.hook@sva.seGustav Averhed
Tel:018-67 46 06gustav.averhed@sva.seBilder



Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Utveckling av djurhälsa är effektivt för ökat välstånd i östra Afrika30.5.2023 13:20:00 CEST | Pressmeddelande
Jordbruk är den största ekonomiska sektorn i de flesta låginkomstländer. Där är småbruk dominerande och djurhållningen central. Satsningar inom jordbrukssektorn är effektivt för att stärka ett lands ekonomi och på så sätt bidra till fattigdomsbekämpning. Utbrott av djursjukdomar kan få katastrofala följder för familjers ekonomi, matförsörjning och hälsa.
Nytt forskningsprojekt: Påverkas vildsvinspopulationen av virusinfektioner?29.5.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
I ett nystartat forskningsprojekt vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska vildsvin undersökas för porcint circovirus typ 2 (PCV2). Detta virus orsakar sjukdomar där både reproduktionen hos suggorna och kultingarnas förmåga att överleva kan påverkas. SVA vill gärna få in rapporter från allmänheten om fynd av döda vildsvin.
Utbrott av EHV-1 på hästar i Mantorp26.5.2023 16:23:46 CEST | Pressmeddelande
Med anledning av påvisad infektion av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) med neurologiska symptom hos hästar på Mantorps hästsportarena i Mjölby kommun den 23 maj 2023, redogör Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för aktuellt smittläge och hantering av utbrottet.
Fullbokade kurser i akutsjukvård för tjänstehund25.5.2023 14:01:38 CEST | Pressmeddelande
Tjänstehundar av olika slag är otroligt viktiga i det civila försvaret och används för att rädda liv både i fredstid och under kris eller krig. I en ny utbildning får hundförare lära sig att ta hand om sin skadade eller sjuka tjänstehund i väntan på att en veterinär kan komma till undsättning.
Sveriges lodjur mår bra24.5.2023 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Analys av 182 lodjur som fällts under licensjakt visar på gott hälsoläge i den svenska populationen. Inga av de undersökta djuren hade rävskabb. Två lodjur hade äldre amputationer vilket hör till ovanligheterna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum