Plikt- och prövningsverket

Rekryteringsmyndigheten blir Plikt- och prövningsverket

Dela

Den 1 februari 2021 byter Rekryteringsmyndigheten namn och blir Plikt- och prövningsverket, det beslutade riksdagen den 15 december.

Plikt- och prövningsverkets nya logotype med heraldiskt vapen
Plikt- och prövningsverkets nya logotype med heraldiskt vapen

Rekryteringsmyndigheten fick sitt nuvarande namn 2011 i samband med att plikten lades vilande. 2017 beslutade regeringen om att återinföra skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt. Med en återaktiverad värnplikt anses namnet Rekryteringsmyndigheten vara både förlegat och inte tydligt beskriva myndighetens uppdrag.

– Vi välkomnar det nya namnet som på ett tydligare sätt beskriver myndighetens uppdrag knutet till lagen om totalförsvarsplikt. Vårt huvuduppdrag är att kalla och mönstra ungdomar som ska göra grundutbildning med värnplikt. Ett annat stort uppdrag är att genomföra prövningar av de som sökt polisutbildningen. Två uppdrag som naturligt ryms inom det nya namnet Plikt- och prövningsverket, säger Christina Malm, generaldirektör på Rekryteringsmyndigheten.

Samma uppdrag som tidigare

Plikt- och prövningsverket har samma uppdrag som Rekryteringsmyndigheten. Det innebär bland annat att vi ansvarar för att informera de som ska svara på mönstringsunderlaget om lagen om totalförsvarsplikt, att kalla, mönstra och skriva in till grundutbildning med värnplikt, samt att föra register över alla svenskar som är krigsplacerade.

Åt andra myndigheter genomför vi undersökningar, bedömningar och urval för yrken och utbildningar med särskilda krav som handlar om trygghet och säkerhet i det svenska samhället.

Ny hemsida och grafisk profil

Med anledning av namnbytet arbetar myndigheten intensivt för att få till en så bra övergång som möjligt. Den 1:e februari byter vi grafisk profil vilket påverkar alltifrån arbetskläder till fasadskyltar och lanserar en ny, tillgänglig webbplats med bättre sökfunktion, struktur och innehåll.

Myndighetens webbplats kommer från den 1 februari att nås via www.pliktverket.se och e-postadresser till medarbetare blir fornamn.efternamn@pliktverket.se.

Kontakter

Bilder

Plikt- och prövningsverkets nya logotype med heraldiskt vapen
Plikt- och prövningsverkets nya logotype med heraldiskt vapen
Ladda ned bild

Om

Plikt- och prövningsverket
Plikt- och prövningsverket
Box 31
651 02 Karlstad

0771-24 40 30https://www.pliktverket.se/

Totalförsvarets plikt- och prövningsverk, Plikt- och prövningsverket, är en expertmyndighet som lyder under Försvarsdepartementet. Myndigheten bidrar till Sveriges inre och yttre säkerhet genom verksamhet och uppdrag inom bemanningsstöd och personalförsörjning.

Plikt- och prövningsverket bemannar Försvarsmaktens krigsorganisation. En del i det arbetet handlar om att informera, kalla, mönstra och skriva in till grundutbildning med värnplikt. Tillsammans med Försvarsmakten bemannar Plikt- och prövningsverket också krigsorganisationen med värnpliktig och anställd personal.

Plikt- och prövningsverkets uppgift är att på uppdrag av myndigheter, kommuner och regioner registerhålla deras krigsplacerade personal. Detta stöd till bemanningsansvariga är centralt för att Sverige som helhet ska ha ett fungerande totalförsvar.

Andra viktiga uppdrag är ansvar för hela antagningsprocessen till polisutbildningen för Polismyndigheten, liksom prövningen till Officersprogrammet för Försvarshögskolan. Åt andra myndigheter genomförs undersökningar, bedömningar och urval för yrken och utbildningar med krav på särskild lämplighet.

Christina Malm är generaldirektör och myndighetens närmare 300 anställda finns på fyra orter: i Karlstad där myndigheten har sitt huvudkontor och vid prövningskontoren i Malmö, Stockholm och Göteborg.

 

 

Följ Plikt- och prövningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum