Plikt- och prövningsverket

Rekryteringsmyndigheten skickar ut mönstringsunderlag till 100 000 totalförsvarspliktiga födda 2003

Dela

Denna vecka har drygt 100 000 totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2003 fått en broschyr hemskickad som informerar och förbereder dem inför utskicket av mönstringsunderlaget, de kommande tre veckorna skickas breven med inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget ut. Att svara på mönstringsunderlaget är en skyldighet enligt lagen om totalförsvarsplikt.

Rekryteringsmyndighetens informationsuppdrag

Rekryteringsmyndigheten har ett särskilt informationsuppdrag som framgår både i lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt, i förordningen om totalförsvarsplikt och i myndighetens instruktion.

Det innebär att myndigheten har ett särskilt ansvar för att sprida information om innebörden av lagen om totalförsvarsplikt till de som ska svara på mönstringsunderlaget. Samt att informera den totalförsvarspliktige om vad skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt innebär och rättigheten att ansöka om att vara vapenfri.

Mönstringsunderlaget består av sextiotalet frågor

De flesta svenska medborgare som är bosatta i Sverige och fyller 18 år under 2021 är enligt lagen om totalförsvarsplikt skyldiga att lämna information om sig själva i mönstringsunderlaget.

Mönstringsunderlaget består av sextiotalet frågor som handlar om bland annat hälsa, skolan, intressen och inställning till att göra grundutbildning med värnplikt. Från det att man fått brevet har man 14 dagar på sig att logga in på webben och besvara frågorna.

Mönstring för omkring 15 000 ungdomar

Utifrån svaren på mönstringsunderlaget väljer sedan Rekryteringsmyndigheten ut de 15 000 som bedöms ha bäst förutsättningar att göra en grundutbildning med värnplikt. Besked om man kallas till mönstring eller ej kommer att komma i mars. För de som inte blir kallade till mönstring finns möjlighet att göra en egen ansökan. Mönstringen startar i juni 2021 och pågår till maj 2022.

Ungefär två månader innan själva mönstringsdagen får den som ska mönstra en kallelse med plats och tid för mönstringen. Beroende på var man bor i Sverige genomförs mönstringen antingen i Stockholm eller Malmö.

Grundutbildning med värnplikt

Det är drygt 5 000 utbildningsplatser som ska fyllas av både de som kallas till mönstring och de som själva ansöker. Utbildningen genomförs efter att ungdomarna avslutat sina gymnasiestudier.

Kontakter

Dokument

Om

Plikt- och prövningsverket
Plikt- och prövningsverket
Box 31
651 02 Karlstad

0771-24 40 30https://www.pliktverket.se/

I år fyller den allmänna värnplikten 120 år. Det uppmärksammar vi bland annat genom ett antal filmer med historiska nedslag. Du hittar dem på vår youtubekanal: Plikt- och prövningsverket - YouTube

Totalförsvarets plikt- och prövningsverk, Plikt- och prövningsverket, är en expertmyndighet som lyder under Försvarsdepartementet. Myndigheten bidrar till Sveriges inre och yttre säkerhet genom verksamhet och uppdrag inom bemanningsstöd och personalförsörjning.

Plikt- och prövningsverket bemannar Försvarsmaktens krigsorganisation. En del i det arbetet handlar om att informera, kalla, mönstra och skriva in till grundutbildning med värnplikt. Tillsammans med Försvarsmakten bemannar Plikt- och prövningsverket också krigsorganisationen med värnpliktig och anställd personal.

Plikt- och prövningsverkets uppgift är att på uppdrag av myndigheter, kommuner och regioner registerhålla deras krigsplacerade personal. Detta stöd till bemanningsansvariga är centralt för att Sverige som helhet ska ha ett fungerande totalförsvar.

Andra viktiga uppdrag är ansvar för hela antagningsprocessen till polisutbildningen för Polismyndigheten, liksom prövningen till Officersprogrammet för Försvarshögskolan. Åt andra myndigheter genomförs undersökningar, bedömningar och urval för yrken och utbildningar med krav på särskild lämplighet.

Christina Malm är generaldirektör och myndighetens närmare 300 anställda finns på tre orter: i Karlstad där myndigheten har sitt huvudkontor och vid prövningskontoren i Malmö och i Stockholm. Hösten 2022 öppnar Plikt- och prövningsverket sitt tredje prövningskontor i Göteborg.

 

 

Följ Plikt- och prövningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket

Gott betyg till Plikt- och prövningsverkets informationskampanj26.8.2021 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fler ungdomar vet att skyldigheten att mönstra och göra värnplikt har återinförts, nästan alla tillfrågade har hört talas om mönstringsunderlaget, fler vet att värnplikten är obligatorisk och fler vet också skillnaden mellan mönstring och värnplikt. Det, och en hel del annat, visar den årliga mätningen kring mönstring och värnplikt som SIFO årligen genomför på uppdrag av Plikt- och prövningsverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum