Stockholms stad

Rektor hyllas för delaktighet och lärande för hållbar utveckling

Dela

Jenny Hyenstrand på Globala gymnasiet på Södermalm får utmärkelsen Årets rektor på gymnasiet. Juryn i Stockholms stad hyllar henne bland annat för hennes ”sätt att kommunicera, skapa delaktighet och uppnå resultat”.

Jenny Hyenstrand på Globala gymnasiet får utmärkelsen Årets rektor på gymnasiet av Stockholms stad. Foto: Pelle Mårtenson
Jenny Hyenstrand på Globala gymnasiet får utmärkelsen Årets rektor på gymnasiet av Stockholms stad. Foto: Pelle Mårtenson

Globala gymnasiet genomsyras av en stark dela-kultur och stora möjligheter för medarbetare att vara med och påverka beslut. Skolan har en organisation som främjar undervisningsutveckling. Jenny Hyenstrand har arbetat aktivt för att bevara och utveckla skolans arbetssätt i tvärvetenskapliga projekt med fokus på lärande för hållbar utveckling.

- Det här känns jättebra! Jag blev väldigt glad och överraskad, och känner en ödmjukhet inför utmärkelsen eftersom jag vet att det finns väldigt många kompetenta och drivna gymnasierektorer i Stockholms stad, säger Jenny Hyenstrand.

Var med och startade ny skola

Jenny började arbeta som lärare i engelska och svenska 2001 och var då med och startade en ny gymnasieskola i Fryshusets regi. Alla lärare fick ta mycket ansvar och vara delaktiga i skolans organisation på ett sätt som kanske inte är helt vanligt. Det inspirerade Jenny som efter nio år på skolan blev sugen på att prova på skolledarjobbet. Efter ett par tjänster som skolledare på olika skolor började hon som rektor på Globala gymnasiet 2017.

- Jag tror att mitt ledarskap passar den här gymnasieskolan. Som rektor på Globala gymnasiet behöver man kunna leda genom andra och lyssna in, men också ha en fingertoppskänsla för när organisationen behöver att jag som rektor fattar slutgiltiga beslut.

Alla förväntas vara delaktiga i stora beslut

Att medarbetare ska vara delaktiga i beslut är något som engagerar Globala gymnasiets rektor.

- Alla som arbetar på Globala gymnasiet förväntas bidra till och vara delaktiga i utveckling av undervisning och projekt. Man förväntas också vara delaktig i större beslut på skolan vilket innebär att man behöver lägga tid på att sätta sig in i olika frågor.

Kompetens, glädje och gemenskap

På Globala gymnasiet lägger arbetslagen till exempel sina egna scheman och är delaktiga i tjänstefördelningsprocessen. Det menar Jenny bidrar till stor möjlighet till påverkan, men ställer också krav på att medarbetare har en förståelse för hur processerna ser ut och hur de påverkas av olika beslut.

Skolan präglas av utveckling, kompetens och glädje. Både personal och elever bidrar till detta och till en stor gemenskap.

- Det innebär också att det finns höga krav och förväntningar på skolledningen, vilket jag tar på stort allvar och gör mitt bästa för att infria. Att varje dag både få brottas med stora frågor, tankar och idéer samtidigt som man har riktigt roligt på jobbet är något jag är väldigt tacksam för, säger Jenny.

Juryns motivering

Jenny är en positiv och professionell företrädare för Stockholms stad i allmänhet och för sin skola, Globala gymnasiet, i synnerhet bland annat i sitt sätt att kommunicera, skapa delaktighet och uppnå resultat.

Under Jennys ledning har elever med gymnasieexamen och elevers upplevelse av nöjdhet med sin utbildning i den årliga brukarenkäten ökat stadigt för varje år.

Ekonomin är stabil och framför allt transparent och tydlig. I grunden ligger en genomtänkt strategi från rektor för det systematiska kvalitetsarbetet, med hög grad av medarbetarägandeskap och delaktighet hos skolledning, lärare, övrig personal och elever.

Jenny har medverkat i olika referensgrupper och bidrar också till ett kollegialt lärande i rektorsgruppen och i organisationen som helhet.

Fakta om utmärkelsen

Stockholms stad delar ut utmärkelser till årets lärare, årets lärarlag, årets rektorer och årets biträdande rektorer. Prisutdelningen ägde rum på konferensen Leda lärande.

Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef.

Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Lee Orberson, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.

Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. Årets prissumma till Årets lärare, Årets rektor och Årets biträdande rektor är 10 000 kronor och ska användas till professionsutveckling.

Siffror om lärare och rektorer

Ungefär 9 200 personer är anställda som lärare inom utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Det finns cirka 7 100 lärare i Stockholms stads kommunala grundskolor.

Det finns cirka 1 600 lärare i Stockholm stads kommunala gymnasier.

Det finns cirka 130 rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.

Det finns 26 rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.

Kontakt

Jenny Hyenstrand, rektor, Globala gymnasiet

E:post: jenny.hyenstrand@edu.stockholm.se

Tel: 076-123 98 60

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Jenny Hyenstrand på Globala gymnasiet får utmärkelsen Årets rektor på gymnasiet av Stockholms stad. Foto: Pelle Mårtenson
Jenny Hyenstrand på Globala gymnasiet får utmärkelsen Årets rektor på gymnasiet av Stockholms stad. Foto: Pelle Mårtenson
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum