Stockholms stad

Rektor i Rågsved: Satsning på kunskap, trygghet och rörelse ger effekt

Dela

Kunskap, trygghet och rörelse. Tre ledord som blivit framgångsfaktorer på Rågsveds grundskola. Skolan fick nyligen en fin utmärkelse.

Marko Anderot, rektor.
Marko Anderot, rektor.

Rågsveds grundskola fick ett hedersomnämnde när Stockholms stad delade ut Kvalitetsutmärkelsen 2021. I motiveringen beskrivs bland annat hur skolan arbetar med att förebygga våld och kränkningar. Samarbetet och medarbetarskapet på skolan hyllas också.

- Jag är väldigt stolt över mina medarbetare och det de gör för våra elever varje dag. Vi är på rätt väg, säger Marko Anderot, rektor.

Kökschef och vaktmästare minst lika viktiga som rektor

På Rågsveds grundskola finns elever från olika delar av världen, det finns ungefär 40 olika språk på skolan. På skolan finns också elever inom grundsärskolan.

Marko Anderot har varit rektor på Rågsveds grundskola i sex år, han har även arbetat som skolledare i Bromma.

- Rågsveds grundskola hade stora utmaningar när jag började här. Vi har skapat en tydlig och platt organisation där varje medarbetare har möjlighet att ta ansvar för våra kärnuppdrag. Lärare, fritidshems- och kökspersonal, elevhälsan, vaktmästare, städare och andra yrkesgrupper är involverade. Vi lär av varandra.

Varför arbetar ni så här?  

- Det handlar om trygghet och förutsägbarhet. Många av våra elever är nya i Sverige. Då är relationer till vuxna helt avgörande. I det arbetet är kökschefen och vaktmästaren på skolan minst lika viktiga som rektorn.

Vad betyder ledorden för arbetet på skolan?

 - Det är ett sätt att tydliggöra vårt kärnuppdrag och skapa en gemensam riktning. Alla ledord hänger samman och är viktiga för elevernas lärande. Vi har valt ut ett antal gemensamma arbetssätt som vi vet påverkar lärandet positivt.

Kan du ge något exempel?

- Ja, ett exempel är att många elever inleder skoldagen med ett rörelsepass. Det viktiga är att det sker varje dag och utan krav, varken betyg eller bedömning. Eleverna får upp pulsen och det leder sedan till att de lättare kan fokusera på det de ska lära sig. Vi märker också att det minskar konflikter och kränkningar.

Medveten rekrytering 

När Marko Anderot rekryterar nya medarbetare söker han personer som vill arbeta i ett område med högt socioekonomiskt index.

- I Rågsved finns möjligheter att göra skillnad och vårt arbete kan vara väldigt utmanande. Genom tydliga värderingar och arbetssätt får alla medarbetare en ledstång att hålla sig i. Här stöttar vi varandra.

Motiveringen

En imponerande resa i arbetet med delaktighet, inkludering och våldsprevention. Verksamheten beskriver hur de efter många års arbete med att minska kränkningar och våld på skolan nu är redo att fokusera på elevernas lärande och framförallt deras språkutveckling.

Enheten bedriver ett gediget arbete kring inkludering och delaktighet för elever och föräldrar. Skolan har identifierat ett behov av att göra föräldrar och elever mer införstådda och har därför utökat sitt uppdrag att omfatta vårdnadshavare i högre utsträckning än vad skollagen anger.

För att fokusera på lärande och språk har skolan skapat en ny organisation med bland annat pedagogiska team för att öka samarbetet.

Enheten belönas med ett hedersomnämnande då de med medarbetarskap och samarbete, utöver det vanliga, har skapat ett konstruktivt och framgångsrikt utvecklingsarbete.

Fakta 

Rågsveds grundskola fick ett hedersomnämnde när Stockholms stad nyligen delade ut Kvalitetsutmärkelsen. Prissumman är 100 000 kronor.

Kvalitetsutmärkelsen delas ut årligen av Stockholms stad för att uppmärksamma och belöna framgångsrik verksamhetsutveckling i staden.

Mer om utmärkelsen.

Mer om Rågsveds grundskola.  

Kontakt: Marko Anderot, rektor, marko.anderot@edu.stockholm.se eller telefon 076-124 93 03. 

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Tel:08-508 333 00info.utbildning@edu.stockholm.se

Bilder

Marko Anderot, rektor.
Marko Anderot, rektor.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum