Åklagarmyndigheten

Riksåklagaren har överklagat en hovrättsdom om bland annat brott mot tillståndsplikten för explosiva varor

Dela

Riksåklagaren har överklagat en hovrättsdom och vill att en man ska dömas för brott mot tillståndsplikten för explosiva varor, grovt brott, och grovt vapenbrott, istället för brott av normalgraden.

En man har dömts för brott mot tillståndsplikten för explosiva varor för att han olovligen hanterat 4,2 kg dynamit med tillhörande sprängkapslar. Mannen har samtidigt dömts för vapenbrott, narkotikabrott och dopningsbrott.

Vidare har 376 000 kr i kontanter förverkats som utbyte av brott från mannen, som saknade lagliga inkomster. Tingsrätten bedömde både brottet mot tillståndsplikten för explosiva varor och vapenbrottet som grova. Påföljden bestämdes till fängelse i 3 år och 6 månader. Hovrätten bedömde att brotten ska anses vara av normalgraden och sänkte därför straffet till fängelse i 2 år och 6 månader.

Riksåklagaren har nu överklagat hovrättens dom och yrkar att både vapenbrottet och brottet mot tillståndsplikten för explosiva varor ska bedömas som grova brott och att påföljden ska bestämmas till fängelse i 3 år och 6 månader. Skälet är att mannen innehaft ett halvautomatiskt vapen med tillhörande skarp ammunition samt stora mängder sprängmedel med tillhörande sprängkapslar i en kriminell miljö.

Enligt riksåklagaren är det av vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen prövar under vilka omständigheter brott mot tillståndsplikten för explosiva varor ska bedömas som grovt.

Överklagandet och grunder AMR 235-20 (pdf)

Kontakt

Byråchef My Hedström, 010-562 50 27


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum