Riksåklagaren kommenterar HD-avgörande
– För att kunna lagföra brott måste polis och åklagare ha tillgång till elektronisk information. Allt mer kommunikation sker via nätet. Dagens beslut från Högsta domstolen är ett klargörande om att det går att få tillgång till elektronisk information via exempelvis appar, även om vi inte vet var informationen finns lagrad. Trots att informationen funnits något enstaka knapptryck bort har det hittills varit oklart om det varit tillåtet att komma åt den på det sättet. Beslutet är viktigt, inte minst för våra möjligheter att använda hemlig dataavläsning och genomsökning på distans, säger riksåklagare Petra Lundh.
Tvångsmedlet genomsökning på distans blev tillåtet enligt svensk lag den 1 juni 2022. Det innebär att svenska myndigheter, främst polisen, kan säkra information som finns i till exempel molntjänster eller externa servrar. Tidigare har det varit oklart om svenska myndigheter, till följd av en tolkning av den så kallade territorialitetsprincipen, har kunnat hämta in information som lagrats på servrar utanför Sverige, utan att ta hjälp av en annan stat. I de fall då det är oklart i vilket land som informationen finns lagrad, vilket är vanligt, har domstolarna tidigare gjort olika bedömningar av om svenska myndigheter får hämta in informationen via exempelvis appar i misstänktas telefoner.
Det aktuella ärendet om penningtvätt
Åklagaren begärde att tingsrätten skulle besluta om att den misstänkta mannens mobiltelefoner och datorer skulle få sökas igenom på distans, trots att det var oklart var i världen informationen fanns lagrad. Mannen motsatte sig detta och menade att det är otydligt om svenska myndigheter har rätt att fatta sådana beslut i de fall när informationen finns i ett annat land eller när man inte vet i vilket land som informationen finns lagrad.
Tingsrätten och hovrätten (Göta hovrätts beslut den 1 september 2022 i mål Ö 3245-22) bedömde att det fanns andra kopplingar till Sverige än själva lagringsstället som gjorde att svenska myndigheter kunde använda genomsökning på distans i det här fallet. Man hänvisade även till att informationen kunde hämtas från Sverige utan hjälp av utländska myndigheter.
Mannen överklagade till Högsta domstolen. Riksåklagaren tillstyrkte prövningstillstånd för att få den principiella frågan om den svenska tolkningen av territorialitetsprincipen prövad. Nu har Högsta domstolen beslutat att hovrättens beslut står fast.
Ordförklaring
Territorialitetsprincipen
En princip som bl.a. innebär att tvångsmedel bara kan verkställas inom svenska myndigheters jurisdiktion. För att vidta tvångsåtgärder i ett annat land krävs det andra landets godkännande.
I svensk rätt har territorialitetsprincipen traditionellt tolkats så att brottsbekämpande myndigheter anses sakna möjlighet att verkställa tvångsmedelsbeslut för att komma åt elektroniska uppgifter som finns lagrade i ett annat land eller där lagringsstället är okänt.
Kontakt
Byråchef Eva Bloch finns tillgänglig för media på 010-562 51 96 från ca kl. 10.15.
Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Nyckelord
Om
Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.
Följ Åklagarmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten
Riksåklagaren överklagar en hovrättsdom om grov våldtäkt mot barn7.6.2023 13:21:13 CEST | Pressmeddelande
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar under vilka omständigheter en sexuell handling som genomförs med ett yngre barn med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, och därmed utgör våldtäkt mot barn.
Åtal för inblandning i sprängningar i Stockholm i januari7.6.2023 11:48:58 CEST | Pressmeddelande
Åtta personer har i dag åtalats för att på olika sätt varit inblandade i sprängningarna på Södermalm den 17 januari och i Kista den 18 januari i år. Åklagarna är tillgängliga för media efter lunch.
En man begärd häktad misstänkt för mord i centrala Strängnäs (uppdaterad)3.6.2023 17:20:56 CEST | Pressmeddelande
Åklagare har i dag lördag begärt en 30-årig man häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på en 20-årig man i centrala Strängnäs i torsdags. Häktningsförhandlingen kommer att hållas i Eskilstuna tingsrätt med start kl. 13 i morgon söndag. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon efter häktningsförhandlingen.
De anhållna för försök till mord vid arena i Eskilstuna har släppts på fri fot2.6.2023 17:24:09 CEST | Pressmeddelande
Tre unga män, samtliga under 18 år gamla, anhölls av åklagare på sannolika skäl misstänkta för försök till mord på totalt fem unga personer i Eskilstuna under gårdagen. Efter förhör med de inblandade under fredagen har åklagaren beslutat att häva anhållandena och släppa alla de tre misstänkta på fri fot.
En man anhållen misstänkt för mord i centrala Strängnäs i går2.6.2023 14:46:00 CEST | Pressmeddelande
En 30-årig man har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mord på en 20-årig man i centrala Strängnäs i går torsdag. Senast på söndag kl. 12 måste åklagare besluta om den misstänkta ska begäras häktad eller inte.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum