Riksteatern

Riksteaterföreningar tilldelas stöd av Kulturrådet

Dela
Igår tillkännagav Kulturrådet vilka projekt som tilldelats bidrag i den nya satsningen Kreativa platser. Tre Riksteaterföreningar finns bland de aktörer som nu får stöd till sina projekt. Målet med Kreativa platser är att fler ska kunna välja, skapa och ta del av kultur där de bor.

Totalt har 27 projekt runt om i landet beviljats stöd från Kulturrådets satsning Kreativa platser som är en del av det treåriga regeringsuppdraget Äga rum. Bland aktörerna som kommer att få bidrag finns Riksteaterföreningarna Scen Sundsvall, Riksteatern Värmland och Bollnäs Riksteaterförening. Projekten kommer att genomföras med andra lokala aktörer där föreningarna är projektägare eller partners.

- Det är otroligt glädjande att se att tre Riksteaterföreningar nu är delaktiga i de beviljade ansökningarna för regeringens satsning Kreativa platser. Projektet i sig är ett bra initiativ för att öka engagemanget och samverkan i den ideella sektorn där Riksteaterns föreningar har en självklar plats, säger Magnus Aspegren, vd Riksteatern.

Fokus för projekten i Kreativa platser är bostadsområden med socioekonomiska utmaningar eller lågt valdeltagande. Projekten utformas utifrån de boendes behov och ska bidra till att fler ska kunna välja, skapa och ta del av kultur där de bor. Över 200 ansökningar kom in till Kulturrådet. De 27 utvalda projekten kommer nu att få dela på 32 miljoner kronor i bidrag. Där bland Scen Sundsvall, en av aktörerna bakom projektet Forza Nacksta 2.0, som beviljats 1,5 miljoner kronor.

Riksteaterföreningar som beviljats stöd

Scen Sundsvall - Forza Nacksta 2.0 Var: Nacksta, Sundsvall Med: Scen Sundsvall, Forza Nacksta, Teater Västernorrland, Mitthem AB

I Nacksta ska fler välja kultur, för att uttrycka sig själva och som publik. Detta ska göras genom att utforska och utnyttja mötesplatser i området, vilket kan innebära att använda spontanidrottsplatser för utställningar, ICA och COOP som pop-up konsthallar, bibliotek och fritidsgård för musik och scenkonst och förskolan och äldreboendes matsal för hantverk och slöjd.

Riksteatern Värmland - Kultur på lika villkor Var: Kronoparken, Karlstad Med: Folkbildarna i Värmland, Riksteatern Värmland, Carlstad United

Projektet vill synliggöra och förstärka identitet och hemhörighet i Kronoparken, genom att medverka till att berättelser skapas, samlas in, bearbetas konstnärligt och gestaltas. Genom samverkan mellan professionella kulturaktörer och områdets kultur-, idrotts- och konstföreningar ska boendes kreativitet få utlopp i skapandet och genomförandet av kulturaktiviteter.

Bollnäs Riksteaterförening - Bollnäs brinner Var: Gärdet, Bollnäs Med: Fredens hus, FoajéX, Fem Bollnäs, Bollnäs Teaterverkstad, Bollnäs Teaterförening

Med konsten som medel, community art och fredspedagogik ska projektet möjliggöra samtal och handling som leder till förändring. Gärdet ska bli ett kreativt centrum och länkas samman med andra områden i Bollnäs. Flera communityprocesser startas som ska nå gestaltning vars kvalitet grundas i sammanhang, relevans, samtal, konstnärskap, mod och möten.

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum