Riksteatern

Riksteatern Crea till FNs högkvarter i Genève under internationella dagen för teckenspråk

Dela
23 september är det International Day of Sign Languages. FN i Genève kommer att uppmärksamma dagen med teman om döva flyktingar i samarbete med World Federation of the Deaf, WFD. I samband med det har Riksteatern Crea bjudits till FN:s högkvarter för att under 15 minuter läsa delar av pjäsen Hem som handlar om döva personer på flykt.
Hem. Fotograf: Mikael Sundberg
Hem. Fotograf: Mikael Sundberg

– Det är en ära för oss på Riksteatern Crea att kunna bidra med en sådan viktig och verklighetsbaserad pjäs, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.

Pjäsen Hem som sattes upp av Crea 2019 är skriven av Maja Lidbrink och regisserades av Mindy Drapsa. I föreställningen möter publiken döva personer som har flytt sitt ursprungsland på grund av krig och konflikter men också språklig deprivation, kulturellt folkmord och fördomar.

Teckenspråk var länge ett förbjudet språk och rätten till att erkänna svenskt teckenspråk var en kamp som pågick i flera decennier. 1981 erkändes svenskt teckenspråk som döva personers modersmål i Sverige.

Skådespelarna Amina Ouahid och Vivian Cardinal har fått uppdraget att läsa ur manuset i FN.
Kontakter

Bilder

Hem. Fotograf: Mikael Sundberg
Hem. Fotograf: Mikael Sundberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum