Riksteatern

Riksteatern ger stjärnspäckad kväll i Avicii Arena som livesänds i SVT för att belysa frihetskampen i Iran

Dela
Den 14 mars samlar Riksteatern internationella storstjärnor i Avicii Arena, under rubriken A call for freedom, för att uppmärksamma den rådande situationen i Iran. Det årliga evenemanget Eldfesten som brukar sammanfalla med det persiska nyåret tar i år skepnaden av att bland annat iranska artister tar plats på scen för det fria ordet och den fria konsten.
Eldfesten - A call for freedom 2023, Riksteatern.
Eldfesten - A call for freedom 2023, Riksteatern.

 
– Med anledning av vad som pågår i Iran finns ett behov av att Eldfesten, som handlar om ljusets återkomst och en ny början, manifesterar vårt stöd för frihetskampen i Iran. Med förhoppning om att denna nya början präglas av frihet, säger Dritëro Kasapi, teaterchef för Riksteatern. 
 
Flera av artisterna som uppträder denna kväll har inte möjlighet att fritt kunna göra det i sina hemländer och lever därför i exil, tre av dessa är artisterna Ebi, Darya Dadvar och Faramarz  Aslanisom som alla är från Iran och har fans över hela världen. Värd för galan är medieprofilen  Nikki Amini. 
 
– Riksteatern har en tradition av att stötta konstnärer och artister som på olika sätt blivit förhindrade att utöva sin konst på grund av förtryck. Eldfesten A call for freedom är därför en naturlig fortsättning på det arbete som har bedrivits. Genom konserten vill vi uttrycka vårt stöd och uppmärksamma att konsten har en roll att spela för att ge hopp, stärka och vara ett rop för frihet, säger Dritëro Kasapi, Riksteaterns teaterchef. 
 
Eldfesten - A call for freedom livesänds 14 mars i SVT2 19:00-20:00 och fortsätter mellan 20:00-21:30 i SVT24. Hela kvällen visas i SVT Play. 
 
Biljetter släpps tisdagen den 7 februari kl. 10:00. Fler artister tillkommer. 

Vanligtvis arrangerar Riksteatern Eldfesten på olika håll i landet i samband med högtiden Chaharshanbe Suri som äger rum den sista tisdagen före det iranska nyåret, Nouroz. Det är en icke-religiös högtid som firats i flera tusen år och påminner om det svenska Valborgsfirandet. Riksteatern har i år valt att arrangera Eldfesten med temat A call for freedom med anledning av den rådande situationen i Iran. 
  

Värd: 
Nikki Amini 

 
Medverkande artister: 
Ebi      

Yasmin Levy   

Faramarz  Aslani 

Mojgan Shajarian      

Shahin Najafi                                                                                  

Darya Dadvar 

Arash Sobhani   

Josette Bushell-Mingo  

Ali Azimi     

Susan Taslimi   

Babak Amini + Ardavan Hatami  

Mojgan Azimi                                                      

Rostam Mirlashari                                                                                

Rastak         

Aftab Choir 

Kontakter

Bilder

Eldfesten - A call for freedom 2023, Riksteatern.
Eldfesten - A call for freedom 2023, Riksteatern.
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum