Riksteatern

Riksteatern gör plats på scen för lokala berättelser

Dela

Riksteaterns teaterresidens ger konstnärer chansen att etablera sig på den svenska kulturscenen. Nu utvidgas residensverksamheten från storstaden till att även stötta lokalt konstnärskap i olika delar landet. Nya berättelser och ohörda röster ska få ta plats på scen.

Riksteaterns teaterresidens har sedan många år tillbaka varit ett sätt att hitta nya berättelser. Det är genom Riksteatern som konstnärer som Shima Niavarani, Daniel Boyaciouglu, Johannes Anyuru, Nour El-Refai, Emil Jensen och Jaqueline "Mapei" Cummings en gång i tiden fick en nationell plattform.

Hittills har satsningen varit centrerad till storstäder men utvidgas nu till att lokala teatergrupper ute i landet får vara med och skriva manus till vad som förhoppningsvis blir någon av riksteaterns kommande produktioner.

- Med Riksteaterns hjälp får nu lokala konstnärer möjlighet att testa, utforska, och utveckla idéer i en lokal kontext fast i nationellt sammanhang. På det här sättet får vi från start med ett arrangörsperspektiv och involverar föreningarna tidigt i processen, säger Dritëro Kasapi, teaterchef.

Först ut i satsningen var teaterkollektivet UNDANTAGET i Jämtland/Härjedalen som har fått stöd att involvera teaterföreningarna i en konstnärlig process att återskapa berättelsen Elvira Madigan. Även i Kalmar har Riksteatern tillsammans med Byteatern Kalmar Länsteater startat upp ett teaterresidens kring kvinnligt HBTQ-perspektiv i glesbygd.

Kontakter

Anna GerdinPress- och PR-ansvarig08-531 99 354anna.gerdin@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum