Riksteatern

Riksteatern lanserar dystopisk framtidsmyndighet

Dela

För att uppmärksamma att ett ointresse för kulturpolitiken är ett hot mot demokratin lanserar Riksteatern idag Svenskt Kulturturistcenter. En dystopisk myndighet från ett framtida Sverige där konsten och kulturen inte längre är fri, utan används som ett verktyg för att bygga den nationella identiteten. Initiativet uppmärksammar den utveckling som kan ske när riksdagspartierna inte prioriterar kulturpolitiska frågor.

Den påhittade myndigheten Svenskt Kulturturistcenter verkar år 2026 och erbjuder trevliga och okomplicerade kulturupplevelser. Konst och kultur som inte ifrågasätter, skapar eftertanke eller provocerar. Utan istället bygger ett land skapat av en nationell likriktighet där medborgarna inte ska tänka eller känna något annat än det som bestämts av de styrande.

Syftet med initiativet, som lanseras under Almedalsveckan, är att visa att denna utveckling kan bli verklighet om riksdagspartierna inte ser kulturpolitiken som en prioriterad fråga. Det öppnar upp för att strömningar, som inte vill se kulturen som en fri och obunden kraft, kan ta ägandeskap över kulturpolitiken och använda den som ett verktyg för sin nationalistiska ideologi. I bland annat länder som Polen, Ungern och Spanien sker en utveckling där det fria ordet och konsten inskränks, där staten allt mer kontrollerar kulturen.

- När det fria ordet och den fria konsten ifrågasätts blir hotet mot demokratin på riktigt. De som sker runt omkring oss, kan även ske här i Sverige. Vi står inför ett ödesval i höst och våra riksdagspartier måste inse att Svenskt Kulturturistcenter kan bli verklighet om de låter nationella strömningar ta ägandeskap över kulturpolitiken, säger Magnus Aspegren, vd Riksteatern.

Initiativet är en del av Riksteaterns långsiktiga arbete med att få fler partier och andra politikområden att prioritera kulturfrågor. Under Almedalsveckan och fram till valet sker flera aktiviteter för att uppmärksamma politiker runt om i landet på problematiken.

- Riksteatern är en folkrörelse som av ägs av 230 teaterföreningar runt om i landet. Grunden för hela vår rörelse är allas rätt till scenkonst, oavsett vem du är och var du bor. När vi ser strömningar í samhället som inte delar dessa grundläggande demokratiska värderingar måste vi arbeta aktivt för att säkerhetsställa allas rätt till fri och obunden kultur, fortsätter Magnus Aspegren.

Läs mer om Svenskt Kulturturistcenter här: www.riksteatern.se/sktc

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum