Riksteatern

Riksteatern slår ett slag för scenkonstens gemenskap

Dela
Det har varit ett prövningens år. Många håller ut och väntar på att få umgås igen. Kombinationen av detta och att inte kunnat mötas i samma rum har varit en stor utmaning för alla scenkonstälskare. Riksteatern har därför skapat ett digitalt tillfälle för alla som vill uppleva scenkonstens gemenskap, genom att ta ton i en körsång. Vårvattenfloder är ett nyskrivet verk för Riksteatern av Sara Parkman och Hampus Norén.

- När vi fick frågan om att skriva musik till detta var det självklart att säga ja. För oss blev det som ett sätt att ge tillbaka till den folkrörelse som gett så mycket till oss under de åren vi arbetat på Riksteatern. Under det här 1,5 året av pandemi har vi ständigt behövt öva oss i och påminna oss om vad det är att vara i konst och kultur ihop. Att skapa Vårvattenfloder är ett litet sådant försök som gör att vi orkar lite till, säger Sara Parkman och Hampus Norén.

Riksteatern arbetar för scenkonst och för alla överallt. Ambitionen var därför att skapa ett verk som fångar detta och där arrangörer, medarbetare, konstnärer och publik runt om i hela landet utgör verket tillsammans. I videon dansar och sjunger ungefär hundra människor tillsammans. Det är medlemmar från Riksteaterns folkrörelse och anställda. Filmen som är publicerad på Riksteaterns Facebook-sida blev genast populär och delas flitigt på sociala medier.

Joakim Rindå är initiativtagare och har lett det konstnärliga arbetet med videon. Han kontaktade musikerna och kompositörerna Sara Parkman och Hampus Norén som tillsammans skapat flera föreställningar för Riksteatern, bland annat Fäboland, Sång till välfärden och Nationalparken.

Koreografen och dansaren Marvil Iglesias har gjort en koreografi till alla medverkande att inspireras av inför sin medverkan i filmen där alla har filmat sig själva i hemmiljö eller utomhus där de befinner sig.

-Vi hoppas kunna erbjuda en upplevelse av vårvattenflod för alla som ser videon och lyssnar till låten. Kanske en stund att stanna upp och reflektera över vad vi har upplevt under det långa år som passerat - själva och tillsammans. Var vi står nu och har framför oss. "Det har varit ett långt år som vi hållit ut och längtat", som låten börjar, säger Joakim Rindå, initiativtagare och verksamhetsutvecklare på Riksteatern.

Vårvattenfloder

Text/musik: Sara Parkman och Hampus Norén Idé/koncept: Joakim Rindå Koreografi: Marvil Iglesias Redigering: Anton Herngren Musiker: Ale Möller, Linn Pehrsson, Juan Romero För att se körsången: https://fb.watch/5q3XDIRmbG/

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum