Riksteatern

Riksteatern slår ett slag för scenkonstens gemenskap

Dela

Det har varit ett prövningens år. Många håller ut och väntar på att få umgås igen. Kombinationen av detta och att inte kunnat mötas i samma rum har varit en stor utmaning för alla scenkonstälskare. Riksteatern har därför skapat ett digitalt tillfälle för alla som vill uppleva scenkonstens gemenskap, genom att ta ton i en körsång. Vårvattenfloder är ett nyskrivet verk för Riksteatern av Sara Parkman och Hampus Norén.

- När vi fick frågan om att skriva musik till detta var det självklart att säga ja. För oss blev det som ett sätt att ge tillbaka till den folkrörelse som gett så mycket till oss under de åren vi arbetat på Riksteatern. Under det här 1,5 året av pandemi har vi ständigt behövt öva oss i och påminna oss om vad det är att vara i konst och kultur ihop. Att skapa Vårvattenfloder är ett litet sådant försök som gör att vi orkar lite till, säger Sara Parkman och Hampus Norén.

Riksteatern arbetar för scenkonst och för alla överallt. Ambitionen var därför att skapa ett verk som fångar detta och där arrangörer, medarbetare, konstnärer och publik runt om i hela landet utgör verket tillsammans. I videon dansar och sjunger ungefär hundra människor tillsammans. Det är medlemmar från Riksteaterns folkrörelse och anställda. Filmen som är publicerad på Riksteaterns Facebook-sida blev genast populär och delas flitigt på sociala medier.

Joakim Rindå är initiativtagare och har lett det konstnärliga arbetet med videon. Han kontaktade musikerna och kompositörerna Sara Parkman och Hampus Norén som tillsammans skapat flera föreställningar för Riksteatern, bland annat Fäboland, Sång till välfärden och Nationalparken.

Koreografen och dansaren Marvil Iglesias har gjort en koreografi till alla medverkande att inspireras av inför sin medverkan i filmen där alla har filmat sig själva i hemmiljö eller utomhus där de befinner sig.

-Vi hoppas kunna erbjuda en upplevelse av vårvattenflod för alla som ser videon och lyssnar till låten. Kanske en stund att stanna upp och reflektera över vad vi har upplevt under det långa år som passerat - själva och tillsammans. Var vi står nu och har framför oss. "Det har varit ett långt år som vi hållit ut och längtat", som låten börjar, säger Joakim Rindå, initiativtagare och verksamhetsutvecklare på Riksteatern.

Vårvattenfloder

Text/musik: Sara Parkman och Hampus Norén Idé/koncept: Joakim Rindå Koreografi: Marvil Iglesias Redigering: Anton Herngren Musiker: Ale Möller, Linn Pehrsson, Juan Romero För att se körsången: https://fb.watch/5q3XDIRmbG/

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum