Riksteatern

Riksteatern ställer om och presenterar en digital repertoar

Dela
Riksteatern ställer om och presenterar en digital repertoar för att nå ut med scenkonst även under coronapandemin. Under våren kommer man därför att kunna ta del av dans, sång och teater hemifrån sin soffa över hela världen.

Riksteaterns nationella styrelse har fattat beslutet att ställa in vårens planerade turné till och med den 1 juni 2021 som en följd av coronapandemin. Man har därför parallellt jobbat med att digitalisera flera föreställningar för att fortsätta tillgängliggöra scenkonsten över hela landet. - Vi har nu länge vetat att möjligheten att möta publiken live är begränsad, därför har vi varit beredda och tagit fram en repertoar som möter publiken digitalt. Genom att ha en pågående konstnärlig dialog har vi kunnat göra otroligt kvalitativa överföringar digitalt. Scenkonstens närvaro i människors liv är efterlängtad, därför känns det särskilt viktigt att kunna bjuda på scenkonst på den plats där publiken befinner sig just nu, säger Dritëro Kasapi, teaterchef vid Riksteatern. Bland repertoaren kan man se allt från förtvivlade asagudar i föreställningen Innan jorden blev rund med Karl Dyall i en av huvudrollerna, den internationellt prisbelönta föreställningen Taha om den paletstinska poeten Taha Muhammad Ali och den populärvetenskapliga dansföreställningen I själva verket av och med dansaren och koreografen Björn Säfsten. Två coronasäkra föreställningar, som utspelar sig utomhus, kommer man ändå kunna ta del av på plats. Det är familjeföreställningen Trollstigen som Riksteatern Crea ligger bakom samt hörljudsvandringen Kartan över oss. I Riksteaterns högkvarter i Hallunda i Stockholm fortsätter dock den konstnärliga verksamheter i form av repetitioner, för att vara redo att möta publiken live, så snart det är möjligt igen. Riksteaterns digitala föreställningar publiceras löpande under våren, man kommer att kunna ta del av dom via www.riksteatern.se/play.

Riksteaterns digitaliserade repertoar våren 2021 Innan jorden blev rund Gudarna rasar, förtvivlar, felar - och så beter de sig ungefär som folk gör mest. Fornnordiska gudasagor berättade med både humor och musik. Före regi står Ellen Lamm och på scen ser vi bland annat Karl Dyall. Ett samarbete med Helsingborgs stadsteater. I själva verket Varifrån kommer rörelsen i den samtida dansen, hur kan de tolkas och finns det ett rätt sätt att förstå dans? För att svara på dessa och andra funderingar har den prisbelönade koreografen och dansaren Björn Säfsten skapat I själva verket.

Taha Taha handlar om en poets kärlek till ordet och hans fascinerande kärlek till människoliv och natur. Om sorg och människans stora förmåga till förlåtelse, om att erövra världen med kunskap och skönhet. En internationellt prisbelönt föreställning om den hyllade palestinska poeten Taha Muhammad Alis liv, skriven och framförd av skådespelaren Amer Hlehel, för regi står Amir Nizar Zuabi.

Arvet En tragikomisk pjäs om familjehemligheter - och kärlek i mogen ålder. Dramatikern Alejandra Leiva Wenger skildrar lögnerna man inte vill veta som avslöjas mellan en mor och dotter efter förlusten av en make och älskad pappa. Ett samarbete med Folkteatern i Göteborg i regi av Frida Röhl. Endast för Riksteaterns medlemmar Ravinen En passionerad kärlekshistoria om moral och maskulinitet där känslor och lojaliteter hamnar i konflikt med varandra. Genom förställningen Ravinen är det första gången den palestinska stjärnregissören och dramatikern Amir Nizar Zuabi spelas i Sverige. I samarbete med Örebro länsteater. Voices of change Riksteaterns återkommande och uppskattade satsning Vocies of Change är en frizon för artister som inte kan uttrycka sig fritt i sina hemländer på grund av könsidentitet, åsikt eller sexuell läggning. Under våren tillgängliggörs några av de mest omtyckta framträdandena i digitalt format. I samarbete med Göteborgs konserthus, Stockholms radiosymfoniker och Malmö Live. Den förbjudna kärleken Operasångaren Rickard Söderberg tar oss med på den förbjudna kärlekens odyssé i en föreställning som undersöker 10 000 år av kärlekshistoria. I regi av Carl Johan Karlsson. Under våren bjuds vi på ett smakprov från föreställningen som har premiär våren 2022.

Eldfesten Våren firas in med värme, gemenskap och scenkonst i vårvinterns stora utomhusfestival. Eldfesten är en icke-religiös högtid som firats bland många olika folkslag under nästan 4000 år. Våren hälsas välkommen med musik, flammande eldar, artistframträdanden och fyrverkerishower. I samarbete med Skansen och föreningen Fahrang.

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum