Riksteatern

Riksteatern turnerar med humoristisk tolkning av Kafkas Förvandlingen

Dela
Gregor Samsa, familjens enda son och försörjare, vaknar en morgon och har förvandlats till en insekt. Familjelivet får sig en törn när plötsligt övriga familjen får ta på sig alla hushållsuppgifter samtidigt som deras son och bror klättrar på väggarna. Koreografen och regissören Carl Knif gör en originell, hisnande och fysisk tolkning av Franz Kafkas absurda novell med samma namn.
Fotograf: Yoshi Omori, Illustration: Johanna Kallin
Fotograf: Yoshi Omori, Illustration: Johanna Kallin

Koreografen, dansaren och regissören Carl Knif har länge jobbat med abstrakta föreställningar. Men för några år sedan kände han ett allt starkare behov av att jobba med teman som berör oss alla. På det sättet kunde han uppnå en rakare kommunikation med publiken. I sökandet efter berättelser som kunde lämpa sig för det fysiska uttryck som Carl Knif ville att föreställningen skulle ha mindes han Franz Kafkas Förvandlingen som han läst i skolan.

- Medan jag läste kände jag att mitt unga jag, den jag är idag och berättelsen samtalade med varandra, säger Carl Knif.

Han hoppas att publiken ska kunna dra paralleller mellan pjäsens verklighet och den värld vi lever i idag.

- Trots att Kafka skrev novellen i början av 1900-talet är berättelsen häpnadsväckande aktuell. Hur definierar vi en människas värde? Hur mycket kan en människa förändras utan att vi slutar att älska henne? Vad kräver det av oss, att leva upp till det medmänsklighet innebär, att aldrig lämna någon ensam? säger Carl Knif

Carl Knifs dansverk är välkända för sitt speciella kroppsspråk och sin sprängande originella och varma humor. Christoffer Mellgrens dramatisering av novellen uruppfördes med stor framgång på Svenska Teatern i Helsingfors 2016 och blev en publiksuccé och kritikerfavorit. Förvandlingen är ett samarbete mellan Riksteatern med Svenska Teatern i Helsingfors. Föreställningen spelas på svenska eller finska på de olika orterna längs med turnén, föreställningen textas dock alltid till både finska och svenska.

Turnépremiär 26 januari i Hallunda, Stockholm.

Medverkande Patrick Henriksen Misa Lommi Niklas Åkerfelt Simon Häger Anna Stenberg

Konstnärligt team Regi Carl Knif Dramatisering Christoffer Mellgren Scenografi Erik Salvesen Kostym Karoliina Koiso-Kantila Hår och mask Pirjo Ristola Ljusdesign Tom Laurmaa Ljuddesign Janne Hast

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forvandlingen

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/forvandlingen

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Yoshi Omori, Illustration: Johanna Kallin
Fotograf: Yoshi Omori, Illustration: Johanna Kallin
Ladda ned bild
Förvandlingen 2 Fotograf: Yoshi Omori, Illustration: Johanna Kallin
Förvandlingen 2 Fotograf: Yoshi Omori, Illustration: Johanna Kallin
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Finländsk eremit och ufoskådares levnadsberättelse blir till en filosofisk fredsmonolog12.4.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I Det lyckligaste är att vara lycklig tecknas en personlig bild av Elis Sinistö, som var en DIY-konstnär, mystiker och eremit. Han flyttade ut i skogen och byggde sig en egen värld av kojor och konst där han bodde i 50 år fram till sin död. Hans levnadshistoria har omvandlats till en filosofisk fredsmonolog som framförs av Taisto Reimaluoto i regi av Hanna Kirjavainen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum