Riksteatern

Riksteaterns Fäboland till Scenkonstbiennalen

Dela
Idag offentliggjordes vilka föreställningar som blivit utvalda till Scenkonstbiennalen 2017 i Norrköping. En av dem är Sara Parkmans och Samantha Ohlanders Fäboland- en musikalisk berättelse om det utopiska matriarkatet som rådde i fäbodarna. Regi Lisa Färnström.
Fotograf: Saga Berlin
Fotograf: Saga Berlin

- Vi visste inte ens att Scenkonstbiennalen fanns, så det här kom som en överraskning som vi förstått är ett tecken på megasuccé!, säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders.

Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern gläds åt nyheten.

- Det är väldigt roligt att få ta Fäboland till biennalen, då jag tycker det är en generös föreställning som bryter ny mark både vad gäller innehåll och form. Dessutom är den ett viktigt inlägg i kulturdebatten, där den visar hur man kan jobba med tradition och samtidigt vara både feministisk och anti-nationalistisk, säger Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

Föreställningen har spelat för utsålda salonger under hösten och har hyllats i pressen.

”Veckans bästa scenframträdande i Stockholm var inte nån av Kents spelningar i Globen. Eller Firesides på Debaser Medis. Utan Sara Parkmans och Samantha Ohlanders två föreställningar på Södra Teatern” (Svd).

”De låter som First aid kit, fast fem gånger farligare. Andra har kulat och spelat fiol före dem. Men Parkman och Ohlanders är först med att agitera från äggstockarna.” (Expressen)

- Det känns fantastiskt kul att vi har spelat Fäboland runt om i hela Sverige, från Boden i norr till Smedstorp i syd och nu få spela på Scenkonstbiennalen. Det visar att föreställningen berör såväl byalagsgubbar, hembygdstanter, storstadsfolk och kulturfrälsta. Fäboland har en stor bredd och behövs, det är detta ett bevis på, säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker. Deras musik hörs på bygdegårdar och nattklubbar. Med feministiska och antinationalistiska budskap för de folkmusiken in i nutidens Sverige. Lisa Färnström, regissör, är bland annat känd för att 2015 genomfört världens största klimatperfomance i Riksteaterns regi, Run for yor life.

Scenkonstbiennalen äger rum i Norrköping 23-28 maj.

Medverkande

Sara Parkman Samantha Ohlanders Hampus Norén

Manus Sara Parkman Regi Lisa Färnström Musik Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén Kostym och mask Miriam Parkman och Hanna Kisch Scenografi/ljus/bild Johan Rödström

Under våren kommer Fäboland åka ut på en kortare turné. För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/faboland

Pressbilder finns på:

http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/faboland

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Saga Berlin
Fotograf: Saga Berlin
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum