Riktad satsning ska stärka nationella minoritetsspråk
Goda erfarenheter från pågående projekt gör att Örnsköldsviks bibliotek satsar på fortsatt utveckling och kontinuitet i arbetet med de nationella minoritetsspråken. Särskilt fokus läggs på det förstärkta skydd som gäller finska och samiska, där kommunen ingår i förvaltningsområde. Som drivande och sammanhållande för satsningen har Anna-Maria Wedman, tidigare modersmålslärare på Flerspråkigt Centrum, anställts vid Örnsköldsviks bibliotek.
– Jag är glad över att vi kan knyta angelägen kompetens till vårt team. Anna-Maria har omfattande kunskaper och lång erfarenhet av arbete inom flerspråkig verksamhet och talar dessutom finska. Vi ser att bibliotekets språkfrämjande arbete har växlat upp under den tid som Anna-Maria jobbat med frågorna hos oss. Det har visat sig oerhört betydelsefullt att ha tillgång till en medarbetare som har den språkliga ingången för att nå målgruppen, säger bibliotekschef Katarina Larsson.
Anna-Maria leder bland annat ett samrådsprojekt som ska ge barn och unga inom den finska respektive samiska minoriteten möjlighet att ge sin syn på vilket stöd de önskar för att utveckla sitt språk och sin kultur. Detta har skett via lättsamma former och uppsökande verksamhet i skolor. Projektet delfinansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
– Det har visat sig att barnen är sugna på att läsa men att de behöver hjälp att komma över vissa trösklar. Böcker och serier ska vara ”coola”, inte för svåra och dessutom exponeras så att de blir mer tillgängliga. Det har vi försökt åtgärda både genom lyhördhet för innehåll och genom tydligare märkning på böcker och hyllor, berättar Anna-Maria Wedman.
Barnen och ungdomarna har också önskat programverksamhet. Det har bland annat resulterat i att Arkenbiblioteket, i samarbete med Örnsköldsviks finska förening och Orrestaare saemien sibrie, i höst arrangerar så kallade språkbad för att stärka språk och kultur i förvaltningsområdet. Språkbaden, vars teman barn och ungdomar givit förslag på, är främst riktade till barnfamiljer och mor- eller farföräldrar med barnbarn. Det första språkbadet, 26 augusti, är på finska och har det gåtfulla temat ”Djur som ingen sett förutom vi”.
– Även om tonvikten i dagsläget ligger på finska och samiska, med dess varieteter, är planen att successivt vidga bibliotekets insatser till att omfatta övriga nationella minoritetsspråk, säger Katarina Larsson.
– Det är oerhört inspirerande att få arbeta med barns och ungas identitetsbyggande och att se minoriteters stolthet väckas. Min förhoppning är att vi med många små steg ska kunna föra över en levande minoritetskultur till nästa generation i Örnsköldsvik. Om vi tittar tio år bakåt syns det att vi ändå kommit en bit på väg. Det känns hoppfullt, avslutar Anna-Maria Wedman.
Nyckelord
Kontakter
Katarina Larsson, bibliotekschef, samhällsbyggnadsförvaltningen, 0660-880 33
Anna-Maria Wedman, samordnare nationella minoritetsspråk, samhällsbyggnadsförvaltningen, 076-110 11 55
Bilder
Länkar
Om
Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.
Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.
Följ Örnsköldsviks Kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun
”Livskraft” ska sprida kultur till kommunens vård- och omsorgsboenden19.12.2024 12:13:57 CET | Pressmeddelande
Kultur skapar hälsa. Nu ska de som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden få ta del av fler kulturella upplevelser som skapar minnen, stimulerar tankar och känslor.
Nattvandrare får årets SOL-stipendium16.12.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Örnsköldsviks kommuns SOL-stipendium 2024 går till en person vars engagemang bidrar till en tryggare miljö för ungdomar.
Mångmiljonsatsning till Örnsköldsvik och Västernorrland12.12.2024 14:25:23 CET | Pressmeddelande
Örnsköldsviks kommun ska leda länsövergripande projekt för kompetensförsörjning i Västernorrland. Projektet "Kompetensmatchning och Inkludering (KomIn)" har beviljats 14 miljoner kronor i delfinansiering via Europeiska socialfonden.
Möt årets Solstipendiat11.12.2024 07:42:00 CET | Pressinbjudan
Måndag 16 december hälsas media välkomna att möta mottagaren/mottagarna av Örnsköldsviks kommuns Solstipendium 2024.
Örnsköldsvik – en av 48 städer som kraftsamlar för klimatet4.12.2024 07:32:00 CET | Pressmeddelande
48 av Sveriges 290 kommuner går nu samman för att möta klimatkrisen – Örnsköldsvik är en av dem. Tillsammans med Viable Cities och sex myndigheter kraftsamlar Örnsköldsviks kommun i satsningen Klimatneutrala städer 2030. Detta är samtidigt en del i en växande global mobilisering för klimatomställning i städer, där EU tar täten och svenska städer är föregångare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum