Svenskt Trä

Rivstart för limträsäsongen

Dela

Efterfrågan på limträ är hög och förväntas öka ännu mer nu när högsäsongen för försäljning av byggmaterial väntar. Det är framför allt idrottshallar, bostäder och de konsumentdrivna projekten som driver limträförsäljningen. Limträförsäljningen ökade med över 20 procent i mars 2021 jämfört med 2020.

Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind
Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind

Ny statistik från branschorganisationen Svenskt Trä visar att försäljningen av limträ under mars 2021 ökade med över 20 procent jämfört med föregående år. Totalt under årets första tre månader går försäljningen upp med över 7 procent. I mars 2021 gick försäljningen av projektbalk upp med nästan 25 procent, och lagerbalk upp med nästan 17 procent jämfört med 2020. Totalt sett under årets första kvartal har försäljningen av projektbalk gått upp med över 7 procent, och lagerbalken upp med över 8 procent.

- Även om beställningar av stora ROT-projekt gått ner så fortsätter efterfrågan på limträ att öka. Vi ser att många väljer att bygga stora idrottshallar i limträ för att bidra till den gröna omställningen. Just nu ser vi också ett särskilt intresse för att bygga padelhallar i limträ, säger Carl-Magnus Nordkvist som är försäljningschef på Moelven Töreboda AB.

Antalet beställningar av ROT-projekt för proffs har gått ned i och med att många hotell, vårdlokaler och restauranger behövt prioritera annorlunda under pandemiåret. Trots detta har försäljningen av limträ gått upp. Byggnation av idrottshallar av olika slag har tagit fart liksom de konsumentdrivna renoveringsprojekten. I februari 2021 gick den konsumentdrivna renoveringen upp med 11 procent jämfört med föregående år.

Nu väntar vår- och sommarmånader som innebär högsäsong för försäljning av byggmaterial, både för konsumentdrivna projekt och inom byggindustrin.

- I vanliga fall brukar bygghandeln inte ha stora lager tidigt på året men i år behövs det och de flesta bygghandlare fyller nu upp sina lager för att kunna möta kundernas behov i sommar. Det är många som kommer att kämpa om byggmaterialet, säger Lars Källströmer som är produktchef byggprodukter på Holmen Wood Products.

Samtidigt som försäljningen av limträ i Sverige ökar så ökar också intresset för svenskt limträ internationellt.

- Behovet av svenskt limträ sträcker sig även utanför Sveriges gränser. Länder som vanligtvis levererar stora mängder limträprodukter har under pandemiåret haft det svårare. Det har gjort att svenska limträtillverkare återigen kunnat visat på hög leveranssäkerhet och kvalitet. Efterfrågan på svenskt limträ av hög kvalitet fortsätter nu därför att öka även internationellt, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind
Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind
Ladda ned bild
Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind
Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Tomas Alsmarker ny chef för innovation och forskning på Svenskt Trä1.9.2021 18:36:34 CEST | Pressmeddelande

Tomas Alsmarker, en av Sveriges namnkunnigaste träkonstruktörer, tillträdde som chef för innovation och forskning på branschorganisationen Svenskt Trä den 16 augusti 2021. Tomas Alsmarker är huvudansvarig för att hålla ihop Svenskt Träs forsknings- och utbildningssatsningar och kommer även att driva ett antal innovationsprojekt med fokus på träbyggande inom ramen för verksamheten på Sveriges Träbyggnadskansli.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum