Svenskt Trä

Rivstart för limträsäsongen

Dela

Efterfrågan på limträ är hög och förväntas öka ännu mer nu när högsäsongen för försäljning av byggmaterial väntar. Det är framför allt idrottshallar, bostäder och de konsumentdrivna projekten som driver limträförsäljningen. Limträförsäljningen ökade med över 20 procent i mars 2021 jämfört med 2020.

Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind
Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind

Ny statistik från branschorganisationen Svenskt Trä visar att försäljningen av limträ under mars 2021 ökade med över 20 procent jämfört med föregående år. Totalt under årets första tre månader går försäljningen upp med över 7 procent. I mars 2021 gick försäljningen av projektbalk upp med nästan 25 procent, och lagerbalk upp med nästan 17 procent jämfört med 2020. Totalt sett under årets första kvartal har försäljningen av projektbalk gått upp med över 7 procent, och lagerbalken upp med över 8 procent.

- Även om beställningar av stora ROT-projekt gått ner så fortsätter efterfrågan på limträ att öka. Vi ser att många väljer att bygga stora idrottshallar i limträ för att bidra till den gröna omställningen. Just nu ser vi också ett särskilt intresse för att bygga padelhallar i limträ, säger Carl-Magnus Nordkvist som är försäljningschef på Moelven Töreboda AB.

Antalet beställningar av ROT-projekt för proffs har gått ned i och med att många hotell, vårdlokaler och restauranger behövt prioritera annorlunda under pandemiåret. Trots detta har försäljningen av limträ gått upp. Byggnation av idrottshallar av olika slag har tagit fart liksom de konsumentdrivna renoveringsprojekten. I februari 2021 gick den konsumentdrivna renoveringen upp med 11 procent jämfört med föregående år.

Nu väntar vår- och sommarmånader som innebär högsäsong för försäljning av byggmaterial, både för konsumentdrivna projekt och inom byggindustrin.

- I vanliga fall brukar bygghandeln inte ha stora lager tidigt på året men i år behövs det och de flesta bygghandlare fyller nu upp sina lager för att kunna möta kundernas behov i sommar. Det är många som kommer att kämpa om byggmaterialet, säger Lars Källströmer som är produktchef byggprodukter på Holmen Wood Products.

Samtidigt som försäljningen av limträ i Sverige ökar så ökar också intresset för svenskt limträ internationellt.

- Behovet av svenskt limträ sträcker sig även utanför Sveriges gränser. Länder som vanligtvis levererar stora mängder limträprodukter har under pandemiåret haft det svårare. Det har gjort att svenska limträtillverkare återigen kunnat visat på hög leveranssäkerhet och kvalitet. Efterfrågan på svenskt limträ av hög kvalitet fortsätter nu därför att öka även internationellt, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind
Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind
Ladda ned bild
Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind
Hjortensbergsbadet i Nyköping. Foto: Sören Håkanlind
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Trämarknaden i Karlstad synliggjorde en bransch med både utmaningar och framtidstro23.11.2022 10:55:36 CET | Pressmeddelande

Branschorganisationen Svenskt Träs traditionella marknadsseminarium på Trämarknaden i Karlstad den 17 november, bjöd på viktiga diskussioner och insikter om träbranschen just nu. Under förmiddagen diskuterades världsekonomin, råvaruförsörjningen och Skogsstyrelsens analyser kring hållbara avverkningsnivåer. Det framkom att branschen står inför utmaningar framåt men att man ser ljust på framtiden då efterfrågan av svenska trävaror ser ut att öka.

Årligt seminarium bjuder på expertis och fördjupad kunskap om träbyggande22.11.2022 08:39:10 CET | Pressmeddelande

Den 6 december 2022 arrangerar branschorganisationen Svenskt Trä, i samarbete med Svenska Mässan i Göteborg, den omtyckta seminariedagen Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä. Med årets tema ”Trä gör det möjligt – Kunskapen finns”, lyfter Svenskt Trä fram extrema byggnader som utmanar och sätter material och konstruktion på prov, men också robusta lösningar som kan standardiseras och användas om och om igen.

Nya analysresultat lyfter fram styrkorna med limträ10.11.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Limträ anses vara ett fördelaktigt val som konstruktionsmaterial jämfört med stål och betong gällande 11 av 14 undersökta faktorer. Det framkommer i en SWOT-analys genomförd av Gozinto studentkonsulter vid Linköpings universitet, under ledning av forskare vid forskningsinstitutet RISE. Att materialet är lätt att bearbeta, bidrar till en bra arbetsmiljö och är estetiskt tilltalande, anges som de främsta skälen till att välja limträ.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum