Röda korset

Röda Korset: Att tänka på för dig som vill hjälpa till

Dela
Den senaste veckan har vi sett ett oerhört stort engagemang från människor som vill hjälpa alla de som drabbats av konflikten i Ukraina. Det är fantastiskt att se all solidaritet och allt stöd i form av insamlingar och privata initiativ. Samtidigt hör många av sig och undrar hur man kan hjälpa till på bästa sätt. Här nedan har vi sammanställt några saker att tänka på.
Utdelning av mat, vatten och förnödenheter till människor som sökt skydd på en tunnelbanestation i Kiev.
Utdelning av mat, vatten och förnödenheter till människor som sökt skydd på en tunnelbanestation i Kiev.

– Om man inte har direktkontakt med till exempel en lokal organisation, skola eller en kyrka som man känner till, och där man kan vara säker på att varorna både efterfrågas och kommer fram – bör man inte samla ihop och skicka prylar. Då är det mer effektivt att skänka pengar till en hjälporganisation, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Svenska Röda Korset.

Både i Sverige och i resten av världen har många människor uttryckt en vilja att resa till Ukraina och angränsande länder som volontär. Ukrainska Röda Korset och rödakorsföreningar i grannländer har redan mobiliserat tusentals volontärer som har lokalkännedom, kontakter och nödvändig utbildning för att hjälpa människor i nöd på ett effektivt och samordnat sätt.

– De som vill ställa upp frivilligt ber vi att i första hand kontakta sin lokala rödakorskrets, eftersom det finns mycket man kan göra på distans för att hjälpa till. På plats i och utanför Ukraina kämpar redan tusentals volontärer, som kan språket och har lokal förståelse för samhället, för att hjälpa de drabbade. På grund av den akuta situationen har de begränsad möjlighet att ta sig an och utbilda nya internationella volontärer, fortsätter Martin Ärnlöv.

Nyligen enades parterna om inrättandet av säkra humanitära korridorer för att kunna evakuera och hjälpa civila i Ukraina.

– Beskedet om humanitära korridorer är ett stort steg i rätt riktning. Miljontals människor är drabbade av konflikten och hjälpbehoven är enorma. Pengarna vi samlar in kommer göra stor nytta under lång tid framöver, avslutar Martin Ärnlöv.

Tänk på detta:

  • Varor som kläder, mat och hushållsartiklar kan vara svåra att sortera, förvara, transportera och distribuera, vilket kan hindra att annan nödhjälp når fram. Det kan även orsaka miljöproblem eftersom varor ofta lämnas oanvända.
  • Är du inte säker på att insamlade gåvor kommer fram ordentligt och kan tas emot på ett effektivt sätt på plats, bör du inte skicka några saker.
  • Vill du engagera dig som volontär bör du i första hand vända dig till en lokal rödakorskrets för att se vad du kan göra för att hjälpa till på distans.
  • Det bästa sättet att hjälpa till är i nuläget att skänka pengar till etablerade hjälporganisationer. Pengar är betydligt lättare att flytta över nationsgränser och gör det möjligt att köpa mat, föremål och förnödenheter lokalt, men kan också ges ut som kontantbidrag, så att de behövande själva kan köpa det som behövs mest.

Kontakter

Bilder

Utdelning av mat, vatten och förnödenheter till människor som sökt skydd på en tunnelbanestation i Kiev.
Utdelning av mat, vatten och förnödenheter till människor som sökt skydd på en tunnelbanestation i Kiev.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.

Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.

3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye