Röda korset

Röda Korset: Kommentar på migrationskommitténs betänkande 

Dela
Idag tog justitieminister Morgan Johansson emot betänkandet från den parlamentariska migrationspolitiska kommittén. Betänkandet lämnar förslag på ett antal områden, bland annat föreslår man att nuvarande längd på tidsbegränsade tillstånd permanentas och att permanenta uppehållstillstånd endast ska kunna ges om den sökande uppfyller vissa krav, vilket är helt nytt i Sverige. Betänkandet föreslår också att en humanitär skyddsgrund införs och att försörjningskraven för familjeåterförening blir kvar.
Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Foto: SRK.
Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Foto: SRK.

‒ I stora drag kan betänkandet läsas som att man vill permanenta den tillfälliga utlänningslagen med vissa justeringar. Motivet till att göra så stora inskränkningar i människors möjlighet att få skydd i Sverige var att den var just tillfällig, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.  

Röda Korsets utvärdering av de humanitära konsekvenserna av den tillfälliga lagen visar bland annat att de strikta bostads- och försörjningskraven för familjeåterförening i många fall splittrar barn och föräldrar under lång tid. Därför är det viktigt att det fortsatt finns ett tre månader långt undantag från försörjningskravet. Men det här förslaget riskerar ändå att leda till permanent familjesplittring i många fall. 

‒ Vi ser dagligen hur livsavgörande det är för både barn och vuxna att få återförenas. Många beskriver det som att livet, som under separationen satts på paus, äntligen kan börja igen, säger Martin Ärnlöv.  

I juni gjorde Röda Korset en kartläggning över hur längden på tidsbegränsade tillstånd för flyktingar och alternativt skyddsbehövande skiljer sig åt mellan olika EU-länder. Sammantaget visar kartläggningen att den genomsnittliga tillståndslängden i andra EU-länder är fem år för flyktingar och tre år för alternativt skyddsbehövande. Att jämföra med Sveriges tre år respektive 13 månader, som alltså nu föreslås permanentas. En nyhet som presenteras i betänkandet är också att det ska införas krav för att få permanent uppehållstillstånd, utöver att personen har ett skyddsbehov. Det kan handla om krav på försörjning, språk och samhällsintroduktion. 

‒ Att införa krav för permanenta uppehållstillstånd skulle medföra att vissa människor i särskilt utsatta situationer riskerar att hamna i en permanent otrygghet. Det kommer att leda till en ökad psykisk ohälsa och en försämrad etablering, säger Alexandra Segenstedt, migrationsjurist på Röda Korset. 

Sedan den tillfälliga lagen infördes får uppehållstillstånd endast beviljas av humanitära skäl om det skulle strida mot ett svenskt konventionsåtagande att utvisa en person. Genom att begränsa möjligheterna till uppehållstillstånd av humanitära skäl har fler utvisningsbeslut fattats för barn och människor som befinner sig i mycket svåra humanitära situationer. Antalet uppehållstillstånd som beviljades på den här grunden eller motsvarande i den tillfälliga lagen sjönk mellan 2014 till 2019 med 92 procent (från 1685 till 127 stycken).

‒ Röda Korset välkomnar att man nu föreslår att det ska gå att få uppehållstillstånd av humanitära skäl men det tveklöst mest rättssäkra hade varit att gå tillbaka till skrivningen i den ordinarie utlänningslagen som på ett tydligare sätt säkerställer barns rättigheter, säger Alexandra Segenstedt. 

 

 

 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Foto: SRK.
Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Foto: SRK.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Inbjudan till pressbriefing om barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 09:59:51 CET | Pressinbjudan

Välkomna till pressbriefing den 19 mars! Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset bjuder in för att presentera en ny Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

Ny rapport: Den ekonomiska situationen för ukrainska flyktingar i Sverige är akut23.2.2024 07:55:00 CET | Pressmeddelande

En enkät gjord av Röda Korset som besvarats av 374 ukrainska flyktingar visar att många upplever situationen i Sverige som svår. Centrala hinder som återkommer är att dagersättningen är otillräcklig, svårigheter när det gäller tillgången till vård och som uppkommer vid avsaknad av personnummer. Den låga dagersättningen har skapat en akut situation och idag lever ett stort antal flyktingar i stor utsatthet i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye