Röda korset

Röda Korset levererar humanitär hjälp nära Bakhmut  

Dela
Internationella rödakorskommittén (ICRC) levererar välbehövligt humanitärt bistånd till Kostiantynivka och Chasiv Yar som ligger nära Bakhmut, där striderna har varit särskilt intensiva i flera veckor. En annan ICRC-konvoj nådde Selydove, en ort nära frontlinjen. När konvojen kom närmare Kostiantynivka, Chasiv Yar och Selydove blev omfattningen av förstörelsen i området uppenbar. Hem, sjukhus, skolor och infrastruktur har fått stora skador.

Den humanitära situationen är förfärlig för människor som stannat kvar och inte flytt. De ständiga stridigheterna hindrar dem från att få tillgång till det mest grundläggande. 

– Vi har många äldre. De behöver verkligen hjälp, inte minst för att deras pensioner är låga. Denna hjälp är mycket viktig. Hygienprodukter är mycket dyra nu för pensionärer och butikerna i våra områden får inga lager. Vi har ingen möjlighet att besöka den närmaste staden eftersom det inte finns någon buss dit, säger Daniil, en 19-årig man som bor i en närliggande by.  

Som en direkt konsekvens av de nuvarande stridigheterna fortsätter de humanitära behoven för civila runt frontlinjen att öka. De flesta som kunde lämna har redan evakuerats. Omkring 10 procent av befolkningen i Kostiantynivka är internflyktingar från närliggande byar och är tillfälligt bosatta i staden, medan endast 1 500 civila finns kvar i Chasiv Yar och cirka 800 i Selydove. Det handlar främst om äldre, de som har svårt att röra sig eller personer med funktionsnedsättning såväl som civila som vägrar lämna sina hem eller har flytt från byarna vid frontlinjen.  

ICRCs konvoj till Kostiantynivka och närliggande byar förde in 1 500 hygienpaket som innehåller tvål, schampo, tandkräm, tandborstar, bindor och rakkit, samt 800 sollampor och hundratals filtar för bosatta och flyktingar.  

Till Selydove levererades 17 ton mat – inklusive ris, pasta, konserver och andra förnödenheter – och ett ton hygienartiklar. Lokala tjänstemän uppskattar att maten kommer att räcka en månad för dem som stannar kvar. 6 000 liter dricksvatten tillfördes Chasiv Yar, vilket lokala myndigheter förväntar sig kommer att räcka i 10 dagar.  

ICRC ger stöd till humanitära knutpunkter i Kostiantynivka och Chasiv Yar, där människor som flytt från Bakhmut och andra frontlinjestäder vistas innan de fortsätter sin resa till säkrare områden. Sedan september har dessa nav tillförts matpaket, hygienpaket, vattentankar, värmematerial och generatorer så att de som flytt ska hålla värmen.

ICRC är djupt bekymrat över situationen i Bakhmut och närliggande samhällen runt frontlinjen, och det djupa civila lidande som orsakas av ständiga militära stridigheter.  

– Det är en riktigt svår situation här, det är högljutt och skrämmande. Igår flög en raket över våra huvuden. Vi lever inte utan överlever, sa Nikolai, bosatt i Verolybivka.  

ICRC vädjar till de krigförande parterna att respektera den internationella humanitära rätten, särskilt genom att tillåta humanitärt bistånd och se till att civila under deras kontroll har tillgång till hjälp och att de som inte deltar i striderna skyddas från riktade attacker var de än befinner sig.  

Filmer tillgängliga från ICRC Video Newsroom: https://www.icrcnewsroom.org/story/en/2049/ukraine-icrc-delivers-much-needed-aid-to-civilians-near-bakhmut 

 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Granskning av spelet bakom världens största sport vinner Röda Korsets Journalistpris 2023 8.5.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Miljarder människor såg matchbollarna på planen i Qatar. Nästan ingen har sett fabrikerna där de tillverkas. Idag står det klart att Ivar Andersen och Mobeen Ansari på tidningen Arbetet vinner Röda Korsets Journalistpris 2023 för sitt reportage från Sialkot i Pakistan där matchbollarna till fotbolls-VM tillverkas – och kostar mer än vad arbetarna tjänar i månaden.

Humanitär hjälp måste fram i Sudan20.4.2023 18:49:22 CEST | Pressmeddelande

Sammandrabbningarna fortsätter i Khartoum och andra sudanesiska städer. Det sker kraftiga skottlossningar och explosioner i tätbefolkade bostadsområden och nära civil infrastruktur. Sjukhusen i Khartoum och andra delar av landet är stängda eller på väg att få slut på medicinska förbrukningsvaror och mat. Sjukhusen har varit utan el och vatten i flera dagar. De kan inte längre tillhandahålla viktiga tjänster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum