Röda korset

Röda Korset och Greta Thunberg lanserar kampanjen #ClimateChangedMe och slår larm: "Klimatkrisen är här, och vi måste agera nu."

Dela

Idag lanserar Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) en global kampanj som visar klimatförändringarnas inverkan på människors liv över hela världen. Kampanjen #ClimateChangedMe – där även Greta Thunberg medverkar – släpps inför klimatmötet COP26 i Glasgow, och består av hundratals berättelser om hur klimatkrisen redan har enorm effekt på enskilda människors liv.

Greta Thunberg och Fridays for Future medverkar i Röda Korsets kampanj #ClimateChangedMe. Foto: Fridays for future.
Greta Thunberg och Fridays for Future medverkar i Röda Korsets kampanj #ClimateChangedMe. Foto: Fridays for future.

Kampanjen samlar fler än 100 röster från människor som påverkas direkt av klimatkrisen men också volontärer och aktivister, däribland Greta Thunberg och Fridays for Future. I korta videoklipp beskriver människor hur klimatkrisen redan har påverkat deras liv i grunden. Kampanjen ställer frågan: "Klimatet förändrade mig. Kommer min berättelse att förändra dig?"

– Klimatkrisen är inget okänt problem som går att skjuta på framtiden, den pågår här nu och har redan haft katastrofala konsekvenser för människor. Människors dagliga liv påverkas i alla regioner i världen, men de mest utsatta områdena drabbas oproportionerligt hårt, trots att det är dessa människor som bidragit minst till klimatförändringarna. Vi är med i den här kampanjen för att inspirera människor att engagera sig, prata med och sätta press på sina ledare, säger Greta Thunberg. 

I sin video berättar Greta Thunberg om hur hon blev klimataktivist.  

– Jag lärde mig en del saker som fick mig att vilja hoppa över skolan och protestera framför riksdagen. Nu protesterar jag fortfarande, men framför hela världen, säger hon.

I kampen att bromsa spridningen av covid-19 och dess effekter på hälsa och ekonomier har klimatkrisen halkat ner på den globala agendan. Samtidigt visar siffror från Röda Korsets Klimatcenter i Haag att extrema väderhändelser har påverkat livet för mer än 139 miljoner människor och dödat över 17 000 sedan pandemins början. År 2050 och framåt beräknas drygt 200 miljoner människor varje år behöva humanitärt bistånd till följd av en kombination av klimatrelaterade katastrofer och klimatförändringarnas socioekonomiska effekter. Regeringar och beslutsfattare borde för länge sedan ha visat samma energi och handlingskraft mot klimatförändringarna som de har gjort för att hantera coronapandemin. 

– Klimatförändringarna påverkar redan våra liv och det kommer bara att bli värre. Ingen region i världen är förskonad från förödande extrema väderhändelser. Inför COP26 uppmanar vi världens ledare till konkreta åtaganden, inte bara för att minska utsläppen av växthusgaser och uppfylla målen i Parisavtalet, utan också för att ta itu med de befintliga och överhängande humanitära effekterna av klimatförändringarna. Det behövs investeringar i samhällsanpassning, tidiga varningssystem och stöd till lokalsamhällen. Varje dag bevittnar vi förödande effekter av klimatförändringar som människan har skapat. Klimatkrisen är här och vi måste agera nu, säger Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset. 

#ClimateChangedMe är också en samling berättelser om motståndskraft och belyser Röda Korsets volontärers roll över hela världen i att förbereda samhällen för att förebygga och anpassa sig till klimatrisker. Alla berättelser från kampanjen kommer även sammanställas och publiceras som en e-bok inför COP26. 

Kampanjen samlas på sociala medier under hashtaggen #ClimateChangedMe

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Greta Thunberg och Fridays for Future medverkar i Röda Korsets kampanj #ClimateChangedMe. Foto: Fridays for future.
Greta Thunberg och Fridays for Future medverkar i Röda Korsets kampanj #ClimateChangedMe. Foto: Fridays for future.
Ladda ned bild
Anna Hägg-Sjöquist, ordförande Svenska Röda Korset.
Anna Hägg-Sjöquist, ordförande Svenska Röda Korset.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset skickar 1,5 miljoner kronor till Uganda för bekämpning av ebolaviruset14.11.2022 11:20:00 CET | Pressmeddelande

Uganda står inför ännu ett utbrott av den allvarliga virussjukdomen ebola (EVD). Det första fallet av EVD rapporterades den 20 september 2022. Återigen tar Röda Korsets volontärer på sig skyddskläder för att hjälpa till med säkra och värdiga begravningar. Svenska Röda Korset har nu beslutat om att stötta den livsviktiga insatsen med att stoppa spridningen med 1,5 miljoner kronor.

Migrationspolitiska förslag går emot folkviljan visar ny undersökning14.10.2022 12:24:39 CEST | Pressmeddelande

Regeringsöverenskommelsen som idag presenterades innehåller migrationspolitiska förslag som går tvärs emot folkviljan. En klar majoritet av svenska folket vill att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige. En majoritet anser även att vuxna och barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum