Röda korset

Röda Korset uppmanar till solidaritet och långsiktigt stöd till drabbade i Turkiet och Syrien

Dela
Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) uppmanar det internationella samfundet till solidaritet och långsiktigt stöd till människorna i Turkiet och Syrien som drabbades av två förödande jordbävningar den 6 februari.
Foto: Turkiska Röda Halvmånen
Foto: Turkiska Röda Halvmånen

– Smärtan och lidandet är enormt och behovet av stöd är lika stort. Denna humanitära insats är ingen sprint. Det är ett maraton. Vi uppmanar det internationella samfundet att stödja människorna i Turkiet och Syrien, inte bara under de kommande dagarna utan även under de månader och år som kommer krävas för återhämtning, säger Jagan Chapagain, generalsekreterare för IFRC 

Turkiska Röda Halvmånen och Syriska Arabiska Röda Halvmånen är centrala och avgörande i insatsen. Som nationella föreningar är de väl förankrade i de samhällen som de arbetar i, därmed har de också möjlighet att arbeta i de hårdast drabbade områdena som är svåra att nå. Många frivilliga och hjälppersonal kommer själva från de drabbade områdena och samhällena. Inte sällan har de själva förlorat sina hem och familjemedlemmar. De frivilliga fortsätter att arbeta dygnet runt för att ge livräddande vård till överlevande.  

Möjligheten att genomföra framgångsrika sök- och livräddande insatser minskar dramatiskt. De mest akuta behoven nu är skydd, hälso- och sjukvård samt psykosocialt stöd, mat och vatten. 

IFRC fortsätter att utöka det internationella stödet för att stödja de lokala insatserna; hjälpmedel och resurser som behövs akut förs in över gränserna. 
 
– Jordbävningen har lett till total förödelse. Byggnader, skolor, hem och sjukhus är förstörda. Den hjärtskärande verkligheten är att många tusen människor fortfarande saknas och sitter fast under rasmassorna. Chanserna att hitta överlevande minskar för varje minut och tiden börjar rinna oss ur händerna. Insatserna är extremt utmanande då många vägar och annan viktig infrastruktur har skadats, vilket begränsar möjligheten att nå de drabbade områdena. Vinterkyla och efterskalv försvårar också insatserna och utsätter räddningsarbetare för stor fara, avslutar Jagan Chapagain, generalsekreterare för IFRC. 

IFRC har utökat sina två internationella katastrofappeller till över 2,2 miljarder svenska kronor för att stödja människor i Turkiet (1,3 miljarder kronor) och Syrien (drygt 900 miljoner kronor).  

Livräddande insatser av Röda Korset och Röda Halvmånen 
I Turkiet har den Turkiska Röda Halvmånen skickat ut mer än 4 000 anställda och frivilliga till drabbade provinser med bland annat livsmedel, basalt stöd och utrustning för att stödja skadade och evakuerade. Deras team har delat ut 3,5 miljoner varma måltider till människor utomhus och i tillfälliga akutboenden och man har nått 284 000 människor med färdiga matpaket. För att möta det akuta behovet av blod till skadade har Turkiska Röda Halvmånen skickat sitt nationella blodlager till de drabbade regionerna och uppmanar människor i hela landet att donera blod. 

I Syrien har den Syriska Arabiska Röda Halvmånen, med sina 4 000 frivilliga och personal, deltagit i insatserna i de hårdast drabbade områdena - däribland Hama, Aleppo, Lattakia och Tartous. Närmare 60 000 människor har fått livräddande stöd. Sjukvårdsteam har utfört första hjälpen, nödevakueringar och transporter till sjukhus. Frivilliga på plats har delat ut fler än 42 000 matpaket, vatten, basvaror och hygienpaket till människor samt tillhandahållit hjälp att återförena saknade med sina familjer.  

Röda Halvmånens nationella föreningar i både Turkiet och Syrien ger just nu drabbade människor psykosocialt stöd för att lindra lidande och vid behov hänvisa dem vidare för psykisk vård. 

I de palestinska flyktinglägren i Syrien arbetar team från Palestinska Röda Halvmånen tillsammans med Syriska Arabiska Röda Halvmånen för att ge livräddande stöd, vilket inkluderar första hjälpen och utdelning av mat. Deras arbete är främst inriktat på de palestinska lägren i Aleppo och Latakia där man tillhandahåller ambulanser, medicinska kliniker, läkare och frivilliga. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Turkiska Röda Halvmånen
Foto: Turkiska Röda Halvmånen
Ladda ned bild
Foto: Turkiska Röda Halvmånen
Foto: Turkiska Röda Halvmånen
Ladda ned bild
Foto: Syriska Arabiska Röda Halvmånen
Foto: Syriska Arabiska Röda Halvmånen
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Granskning av spelet bakom världens största sport vinner Röda Korsets Journalistpris 2023 8.5.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Miljarder människor såg matchbollarna på planen i Qatar. Nästan ingen har sett fabrikerna där de tillverkas. Idag står det klart att Ivar Andersen och Mobeen Ansari på tidningen Arbetet vinner Röda Korsets Journalistpris 2023 för sitt reportage från Sialkot i Pakistan där matchbollarna till fotbolls-VM tillverkas – och kostar mer än vad arbetarna tjänar i månaden.

Humanitär hjälp måste fram i Sudan20.4.2023 18:49:22 CEST | Pressmeddelande

Sammandrabbningarna fortsätter i Khartoum och andra sudanesiska städer. Det sker kraftiga skottlossningar och explosioner i tätbefolkade bostadsområden och nära civil infrastruktur. Sjukhusen i Khartoum och andra delar av landet är stängda eller på väg att få slut på medicinska förbrukningsvaror och mat. Sjukhusen har varit utan el och vatten i flera dagar. De kan inte längre tillhandahålla viktiga tjänster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum