Trafikverket

Rödljus och bommar på Ölandsbron

Dela

Vid för hård vind har det hittills varit polisen som stängt Ölandsbron. Nu är det istället Trafikverket som ansvarar för stängningar.

Det är inte ofta Ölandsbron behöver stänga på grund av för hård vind. Det rör sig om enstaka tillfällen.

- Om det är orkan och blåser 32 meter per sekund stängs bron, men redan vid 27 meter per sekund rekommenderar vi vindkänsliga fordon att inte köra över, säger Susanne Östangård, projektledare Underhåll vid Trafikverket.

Orsaken till stängningar är naturligtvis olycksriskerna.

- Det har hänt att släp har vält vid hårda vindar och det kan vara svårt att hålla sig i sitt körfält, säger Susanne Östangård.

Därför har polisen stoppat all trafik över Ölandsbron vid för hårda vindar, men från och med den 14 maj blir det i stället Trafikverket som ansvarar för detta.

- Vi har satt upp rödljus och bommar och vi kommer att ha personal på plats som manuellt ansvarar för stängningen. Det kan ju vara så att räddningstjänsten eller något annat blåljusfordon måste komma över, säger Susanne Östangård.

Precis som tidigare får trafikanterna vända vid Svinö och Färjestaden vid en stängning.

- Den enda skillnaden för trafikanterna är att de möts av rödljus, bommar och vår personal istället för av polisen. Och vid en stängning kommer information i radion som vanligt, säger Susanne Östangård.

Kontakter

Susanne Östangård, projektledare Underhåll

010-123 92 93.

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum