Riksteatern

Romeo och Julia flyttar in på ålderdomshemmet

Dela
Nu är det premiär för Tyst Teaters Romeo och Julia på Gullbacken. En omgjord version av Shakespeares mest kända verk där handlingen är förlagd till både dåtidens Verona och ett svenskt äldreboende i nutid. Föreställningen sätter ljuset på längtan och rätten till sitt eget språk. Premiär den 13 oktober i Jönköping.
Fotograf: Mikael Sundberg
Fotograf: Mikael Sundberg

- Många av de kända scenerna finnas med, samtidigt är detta en helt ny berättelse. Men precis som Romeo och Julia handlar vår föreställning om kärleksrelationer som motarbetas, om familjer som inte accepterar en för den man är. Detta pågår fortfarande i vårt samhälle och är relevant då som nu, berättar föreställningens regissör Debbie Z Rennie.

I Romeo och Julia på Gullbacken får publiken möta den ensamma döva Johanna som inte har tillgång till sitt eget språk, teckenspråk, på ålderdomshemmet där hon bor. Tills den dagen Roberto, som också är döv, flyttar in och passion uppstår. Bland Shakespeares blankvers, okunnig vårdpersonal och oförstående anhöriga får kampen för den hemliga kärleken ännu mer glöd.

Föreställningen är en berättelse om kärlek i livets slutskede och en längtan efter att bli älskad. Men föreställningen lyfter även ett politiskt och medmänskligt perspektiv, nämligen rätten till sitt språk och vad som händer när vi blir äldre. Vilken omsorg har vi rätt till vid ålderns höst?

- Jag hoppas att publiken ska känna att de vill bli sedda och att de vill se varandra. Att vi alla har ett lika värde och att kärleken är viktig för oss, vi har den alla inom oss. Den försvinner inte bara för att man blir äldre, vi har alla ett behov. Jag vill också lyfta vikten av teckenspråk för äldre, det måste finnas för de som behöver det, fortsätter Debbie Z Rennie. I huvudrollerna ser vi publik- och kritikerrosade skådespelaren Gunilla Vestin Wallin och den internationellt berömda teckenspråksartisten Giuseppe Giuranna. I övriga roller ser vi Joakim Hagelin Adeby, Mette Marqvardsen och Robert Fransson. Manus är skrivit av Anders Duus. Premiär den 13 oktober i Jönköping För att lyfta äldrefrågan utifrån ett minoritetsspråksperspektiv och bidra med förståelse och kunskap kring målgruppens behov arrangeras ett seminarium i samband med några av föreställningarna. Vid seminarierna kommer det att finnas tolkar mellan svenskt teckenspråk. På följande orter kommer seminarier att arrangeras:

23 oktober — Vara 29 oktober — Göteborg 13 november — Härnösand 24 november — Lund 30 november — Örebro Datum för Jönköping är inte klart än.

För mer information, kontakta den lokala dövförening eller vår projektmedarbetare Laith Fathulla på e-mail: Laith.Fathulla@riksteatern.se. Medverkande Giuseppe Giuranna Gunilla Vestin Wallin Joakim Hagelin Adeby Mette Marqvardsen Robert Fransson

Konstnärligt team Manus Anders Duus Regi Debbie Z Rennie Scenografi Märta Fallenius Kostym Lars Otterstedt Mask Anna Olofson Ljusdesign Charlie Åström Musik Niklas Swanberg

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/romeoochjulia

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/romeo-och-julia-pa-gullbacken

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-98 52 466

Bilder

Fotograf: Mikael Sundberg
Fotograf: Mikael Sundberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum