Socialdemokraternas PS Kansli

S kräver jämställd EU-kommission

Dela

EU-kommissionen ska bli mer jämställd och varje land ska nominera en kvinna och en man till de kommissionärsposter som ska besättas. Det är några av de krav för att öka jämställdheten som Socialdemokraterna ställer i årets val till Europaparlamentet.

Idag är nio av 28 EU-kommissionärer kvinnor. I parlamentet är fem av de 14 vice talmännen kvinnor samtidigt som elva av 23 utskottsordföranden är kvinnor. Socialdemokraterna menar att det inte räcker och kräver förändring.

- Trots att hundra år har passerat sedan flera europeiska länder införde allmän rösträtt är kvinnor fortfarande underrepresenterade i politiken – detta oavsett vilken politisk nivå det handlar om. Det måste vi ändra på, säger Annika Strandhäll (S).

I Europeiska jämställdhetsinstitutets (EIGE) jämställdhetsindex över politisk makt är Sverige det enda land som når över 90 poäng av 100. Poängen baseras bland annat på andel kvinnliga ministrar samt ledamöter i nationella och regionala parlament.

- Kampen för ökad jämställdhet pågår hela tiden. Vi har kommit långt i Sverige och nu vill vi ta med oss det arbetet till den europeiska nivån. Det kommer att göra EU bättre, säger Heléne Fritzon, Socialdemokraternas förstanamn i valet till Europaparlamentet.

Förslagen om ökad jämställdhet i EU-kommissionen ingår även i Socialdemokraternas kommande valmanifest.

Presskontakt:

Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare

08-700 26 83

press@socialdemokraterna.se 

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna i Almedalen 201928.6.2019 09:37:18 CESTPressmeddelande

Söndag 30 juni Invigningsceremoni: Utbildningsminister Anna Ekström en av talarna Temat för invigningen är en hyllning till demokratin som fyller 100 år i år. Utbildningsminister Anna Ekström är en av invigningstalarna, tillsammans med bland andra talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind. Tid: 14:30-15:30 Plats: Almedalens scen Presskontakt för Anna Ekström är Anja L Sundberg, 076-116 77 45. Torsdag 4 juli Ekonomiskt seminarium: Så klarar vi välfärden när allt fler lever allt längre Finansminister Magdalena Andersson bjuder in till Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, där temat för i år är hur vi klarar välfärden när allt fler lever allt längre. Samtalet leds av Katrine Marçal, journalist och författare, och deltar gör förutom Magdalena Andersson själv även Anders Ekholm, senior advisor vid Institutet för framtidsstudier, Karin Sundin, regionråd i Region Örebro samt Catharina Borgenstierna, VD för Camanio Care. Tid: 13:15-14:45 Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Han

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum