Så har församlingarna digitaliserat sin verksamhet under pandemin
En stor majoritet av Svenska kyrkans församlingar valde under fjolåret att sända digitala gudstjänster. Många av dem för första gången. Fler människor och nya målgrupper har kunnat nås via de digitala plattformarna. Samtidigt finns många fortsatta utmaningar. Det framkommer i en ny rapport om hur Svenska kyrkan ställt om under pandemin.

Rapporten Svenska kyrkan Online: Att ställa om, ställa in eller fortsätta som vanligt under coronapandemin undersöker hur Svenska kyrkans församlingar ställde om sin verksamhet under perioden mars till oktober 2020. Ett särskilt fokus ligger på övergången till digital verksamhet.
I mars 2020 hade 12 procent av Svenska kyrkans församlingar erbjudit någon form av digital verksamhet. I juni var den siffran 84 procent. Främst är det gudstjänster och andakter som sänts över nätet, men även konfirmandundervisning och annat barn- och ungdomsarbete har skett i digital form under året.
Rapporten visar att församlingar i städer i högre grad ställt om till digitalt än församlingar på landsbygden. Det kan till viss del förklaras med att behovet inte varit lika stort på landsbygden
Andra faktorer som påverkat är om kyrkoherden i församlingen sedan tidigare varit van att arbeta med sociala medier och om det funnits ett stöd för digitalt arbete i det övriga arbetslaget.
Nya målgrupper
Åtta av tio kyrkoherdar uppger att fler människor och nya målgrupper har deltagit i de digitala gudstjänsterna, jämfört med de fysiska gudstjänsterna. Rapporten har inte närmare undersökt vilka nya målgrupper det handlar om, men nämner att det kan röra sig om människor som av olika anledningar har särskilda band till en viss församling och som föredrar att delta i gudstjänsten där. Men också om människor som i vanliga fall inte vill eller kan delta i den lokala gudstjänsten.
Sju av tio församlingar uppger att de vill fortsätta arbeta med digitala sändningar även efter pandemin. Rapporten identifierar flera områden som behöver utvecklas. Ett tydligt sådant är interaktivitet och gemenskap i det digitala rummet. Exempelvis uppger mindre än en femtedel av församlingarna att de skapat möjlighet för gudstjänstdeltagarna att sjunga och be tillsammans. I än mindre grad har sådant som kyrkkaffe och annan social verksamhet erbjudits i digital form.
Rapporten konstaterar att verksamheter för äldre har varit svårast att ställa om och pekar i det i sammanhanget på risken för digitalt utanförskap i kyrkan.
Fortsatta utmaningar
Rapportens resultat väcker frågor om vilken typ av digital kyrka som Svenska kyrkan vill vara i framtiden, säger Sara Fransson, forskare vid forsknings- och analysenheten på kyrkokansliet i Uppsala, som står bakom rapporten.
- Under året som gått har det mer handlat att hitta tekniska lösningar om mindre om reflektion kring hur de ska användas på bästa sätt. Men gemenskap och relationer är det som står i fokus i mycket av församlingarnas verksamhet. Det behöver möjliggöras även i mötet med församlingen online.
- Det blir tydligt i rapporten att en utmaning framåt ligger i att utveckla användningen av verktygen så att även den digitala miljön blir del av en levande och inkluderande församlingsgemenskap.
Annan verksamhet under pandemin
Rapporten lyfter också fram Svenska kyrkans betydelse i samhället under pandemin. För perioden mars till juni uppger sex av tio församlingar att de haft leverans av matkassar och medicin. Majoriteten har gjort detta i egen regi och med egna medel. Andra anpassningar som gjorts för att upprätthålla församlingslivet har varit att anordna olika utomhusaktiviteter, som gudstjänster eller promenadverksamhet.
Om rapporten
Rapporten Svenska kyrkan Online: Att ställa om, ställa in eller fortsätta som vanligt under coronapandemin bygger på två enkäter som gått ut till alla kyrkoherdar i Svenska kyrkans församlingar. Den första enkäten är framtagen inom det internationella forskningsprojektet CONTOC, Churches Online in Times of Corona, som studerar hur kyrkor i 17 länder har ställt om under pandemin. Den har kompletterats med en enkät framtagen av kyrkokansliet i Uppsala.
Ladda hem rapporten här.
Nyckelord
Kontakter
Martin LarssonPressekreterare
Presskontakt för teologi, forskning, ekumenik, kultur, kulturarvsfrågor, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Bilder

Om
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Svenska kyrkan undertecknar globalt investerarupprop om rättvis global tillgång till vaccin25.2.2021 15:49:08 CET | Pressmeddelande
Investerare från hela världen agerar nu för världens ledare ska både finansiera och arbeta för att vaccin ska nå fram till alla länder. I ett gemensamt upprop pekar de bland annat på att kostnaderna för dessa investeringar är små i jämförelse med vinsterna.
Nationell löneservice snart på plats i Uddevalla17.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Uddevalla blir orten där Svenska kyrkan etablerar sin nya nationella löneservice från den 1 maj 2021. Processen att hitta lokal och rekrytera en chef för verksamheten är nu inne i sitt slutskede. Fullt utbyggd kommer verksamheten att sysselsätta ett drygt 60-tal personer.
Ökade behov i pandemins spår12.2.2021 08:46:24 CET | Pressmeddelande
På söndag, den 14 februari, startar den årliga fasteaktionen för Act Svenska kyrkan. Under sex veckor, fram till palmsöndagen den 28 mars, är målet är att samla in 30 miljoner kronor. Årets fasteaktion ska bidra till att lindra konsekvenserna av att den extrema fattigdomen ökar på grund av pandemin.
112-priset till Jourhavande präst för insatser under pandemin11.2.2021 15:35:12 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkan/Jourhavande präst är en av fyra organisationer som idag tagit emot 112-priset, som delas ut årligen av SOS Alarm i samband med 112-dagen. Årets pris gick till aktörer som under 2020 gjort betydande samhällsinsatser i samband med en kris eller händelse.
Förstudie inför psalmboksrevision klar8.2.2021 14:40:17 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkans nuvarande psalmbok, Den svenska psalmboken, togs i bruk den första advent 1986. Nu förbereds en revision av den – en process som kommer att ta tid. Som en första del i förberedelsearbetet har en förstudie gjorts, som har överlämnats till kyrkostyrelsens arbetsutskott. Förstudien ligger till grund för kyrkostyrelsens fortsatta arbete med att lägga en plan för hur revideringsarbetet ska gå till.
Svenska kyrkans filmpris till Sweat6.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Filmen Sweat med manus och regi av Magnus von Horn tilldelas Svenska kyrkans filmpris 2021. Priset delas ut digitalt i samband med filmens premiär i kväll lördag under den pågående Göteborg Film Festival.
”Omvittnat engagemang och gedigen sakkunskap”5.2.2021 14:03:19 CET | Pressmeddelande
I samband med dagens regeringsombildning blev det klart att tidigare statssekreteraren på UD Per Olsson Fridh blir biståndsminister efter Peter Eriksson. Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén ser i honom en biståndsminister som kommer att ”driva de globala frågorna både engagerat och strategiskt”.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum