E-hälsomyndigheten

Så här gör du för att få ett vaccinationsbevis

Dela

Covidbevis ger dig som bor i Sverige möjlighet att få ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Om du ska resa inom Europa så gör beviset att du enkelt och säkert kan visa att du är vaccinerad. Beviset kan hämtas på www.covidbevis.se som öppnar den 1 juli, men redan nu kan du förbereda dig.

Syftet med EU:s digitala covidbevis är att underlätta vid resor inom Europa. Men tänk på att det är upp till varje land att bestämma vad som gäller där, och att du ansvarar för att ta reda på vad som gäller i det land du reser till.

Fyra steg för att få ditt digitala bevis

Här är de olika stegen innan du kan ha ditt digitala bevis i din mobil, dator eller surfplatta.

  1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
  2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se
  3. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
  4. Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

Det tar ett antal dagar (högst sju dagar) efter vaccinering innan du kan hämta ut ditt vaccinationsbevis. Det beror på att den som utfört vaccineringen ska hinna lägga in uppgifterna i Nationella vaccinationsregistret. 

– Tjänsten kommer att öppna den 1 juli. Redan nu kan du förbereda dig genom att skaffa dig en e-legitimation, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.

Testsvar för covid-19 är på gång

Från början ingår endast bevis på vaccination mot covid-19 i den digitala tjänsten Covidbevis. Senast i början av augusti är det också möjligt att hämta ett bevis på att du har ett negativt covid-19-test och på att du har haft sjukdomen med ett så kallat tillfrisknandebevis.

E-hälsomyndigheten, Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och Folkhälsomyndigheten samarbetar på regeringens uppdrag. E‑hälsomyndigheten planerar att öppna e‑tjänsten Covidbevis den 1 juli.

E-tjänsten bygger på den kommande EU-förordningen om EU:s digitala covidbevis.Innan vi öppnar tjänsten ska EU‑parlamentet först besluta om den nya förordningen om digitala covidbevis för resor inom EU, och det väntas ske i slutet av juni. 

E-hälsomyndigheten ansvarar för tjänsten Covidbevis som är kostnadsfri.

Mer information:

Mer information om Covidbevis finns på E-hälsomyndighetens webbplats

Så skaffar du en e-legitimation

Så skaffar du digital brevlåda

Re Open Europe – information för resenärer som reser inom EU

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

E-hälsomyndigheten
E-hälsomyndigheten
Box 913
391 29 Kalmar

010-458 62 00https://www.ehalsomyndigheten.se/

Om E-hälsomyndigheten
E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.

Följ E-hälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum