Sigtuna kommun

Så ska kommunens ungdomar få arbetslivserfarenhet - och studiemotivation

Dela

För de ungdomar i Sigtuna kommun som inte går i gymnasiet, inte har tagit gymnasieexamen och är arbetslösa görs nu en stor satsning. Målet: att de både ska få arbetslivserfarenhet och ta gymnasieexamen.

Sigtuna kommun erbjuder 200 timmars deltidsanställning som anpassas efter  ungdomens pågående studier på vuxenutbildningen.
Sigtuna kommun erbjuder 200 timmars deltidsanställning som anpassas efter ungdomens pågående studier på vuxenutbildningen.

Sigtuna kommuns satsning, som går under namnet ”jobb mot studier”, syftar till att motivera sysslolösa ungdomar tillbaka till studier.

Ungdomarna erbjuds därför en deltidstjänst om 200 timmar antingen inom kommunal verksamhet eller hos en privat arbetsgivare. Deltidsanställningen anpassas efter ungdomens pågående studier på vuxenutbildningen - där målet alltså är en gymnasieexamen.

- Det handlar om att minska bidragsberoendet och rusta kommuninvånarna för arbetsmarknaden, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Alla kommuner har ett aktivitetsansvar, att hitta individuellt anpassade insatser för varje ungdom mellan 16-20 år som varken arbetar eller studerar.
”Jobb mot studier” riktar sig till de ungdomar inom Sigtuna kommuns aktivitetsansvar som senast under höstterminen ska fylla 19 år.

- Vi kan nu erbjuda denna insats för att ge ungdomar möjlighet till både arbetslivserfarenhet och att genom studier få en långsiktig etablering på arbetsmarknaden, säger Emma Kapusta Rönnberg, chef för Sigtuna Kompetenscenter med ansvar för kommunens aktivitetsansvar.

I Sigtuna kommuns Mål och budget för 2021-2023 är uppdraget att hjälpa arbetslösa att komma i egen försörjning ett prioriterat mål där Arbetsmarknadspaketet presenteras som en av de största och viktigaste satsningarna under kommande år. ”Jobb mot studier” är en av åtgärderna för att minska risken för långvarig arbetslöshet och utanförskap.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sigtuna kommun erbjuder 200 timmars deltidsanställning som anpassas efter  ungdomens pågående studier på vuxenutbildningen.
Sigtuna kommun erbjuder 200 timmars deltidsanställning som anpassas efter ungdomens pågående studier på vuxenutbildningen.
Ladda ned bild

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 48 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum