Sigtuna kommun

Så ska Sigtuna kommun få fler behöriga lärare

Dela

Under de kommande sex åren kommer omkring 600 lärare att behöva rekryteras till grundskolorna - bara i Sigtuna kommun. Behovet ser liknande ut i övriga Stockholmskommuner. Bristen på behöriga lärare gör att ekvationen är svår att få ihop. Sigtuna kommun har dock en plan.

Foto: Jonas Böttiger
Foto: Jonas Böttiger

Det handlar om att locka nyutexaminerade lärare, behålla den behöriga och kompetenta personal som redan finns och få blivande pensionärer att vilja arbeta några år till. Bland annat.
Men hur görs detta?
Nyligen klubbades en kompetensförsörjningsplan igenom för Sigtuna kommun.
- Lärarlönerna i Sigtuna kommun är redan i dag högre än i de flesta andra kommuner men vi vill också kunna erbjuda våra medarbetare goda möjligheter till utveckling. En annan viktig faktor är att ge vår personal bättre förutsättningar för att kunna utöva sitt yrke. Många vittnar om att stressnivån inte är rimlig. Därför måste vi bland annat arbeta med att tillsätta olika stödfunktioner som ska kunna avlasta lärarna och minska deras administration, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Nedan följer några av de konkreta åtgärder som finns med i Sigtuna kommuns kompentensförsörjningsplan:

Genom att samarbete med Uppsala universitet ska lärarstudenter kunna erbjudas så kallad arbetsintegrerad lärarutbildning. Det innebär att studenten får en betald lärarassistenttjänst på 50 procent i kombination med 75 procent högskolestudier.

Sigtuna kommun har dessutom avtal med Uppsala universitet, Stockholms universitet, Södertörns högskola, GIH, Konstfack, Kungliga tekniska högskola, Kungliga Musikhögskolan Stockholm och Stockholms konstnärliga högskola kring att ta emot lärarstudenter för praktik.
Sigtuna kommun har låtit ett stort antal medarbetare (80 stycken hittills) gå Uppsala Universitets lärarhandledarutbildning, så att studenterna kan få högkvalitativ stöttning under praktiken i kommunen.

Önskat resultat är att Sigtuna kommun redan under de blivande lärarnas studier ska finnas med som ett bra alternativ för framtida karriär. Dessutom kommer lärarassistenterna och -praktikanterna att öka vuxennärvaron i klassrummen och bidra till avlastning.

För att nyexaminerade lärare ska få bra stöd och komma in i yrket på bästa sätt erbjuder Sigtuna kommun ett introduktions-år med en utbildad mentor.
Medarbetarna ska få högkvalitativ kompetensutveckling. Sigtuna kommuns nära samarbete med Uppsala universitet är ett exempel på hur, ett annat det systematiskt kollegiala lärandet som visat sig effektivt och utvecklande.

I syfte att öka förutsättningarna för äldre medarbetare att arbeta till 65 år eller längre erbjuder Sigtuna kommun möjlighet att minska arbetstiden utan att tjänstepensionen påverkas.

- För oss i Sigtuna kommun är det jätteviktigt att skapa ännu bättre möjligheter till utveckling, delaktighet och inflytande för medarbetarna, säger Pernilla Bergqvist.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Jonas Böttiger
Foto: Jonas Böttiger
Ladda ned bild

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 47 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum