Sweco Sverige AB

Så ska snabbväxande kommuner i norra Sverige planera för framtiden

Dela
Ny industri i Övre Norrland medför stora möjligheter – men kommunerna måste planera smart för att säkerställa ekonomisk, klimatmässig och social hållbarhet. Det är en av slutsatserna i Swecos senaste rapport om kommunekonomi och samhällsomställning i norra Sverige.
Skellefteå. Getty images
Skellefteå. Getty images

Nyetableringar i norr möjliggör ökad regional tillväxt och konkurrenskraft. Samtidigt finns det utmaningar kopplade till att realisera de förväntade positiva effekterna.

– Snabbväxande orter måste både uppfylla miljö- och klimatmål och samtidigt expandera. Effekten av skatteintäkter från fler invånare kommer kommunen till del långt efter de investeringar som gjorts, säger Patrik Waaranperä, seniorkonsult och statistiker på Sweco och en av experterna bakom rapporten.

Rapporten lyfter särskilt fram cirkulär stadsplanering för att uppnå ekonomisk och klimatmässig hållbarhet. Med högre räntor och inflation blir det viktigare att göra prioriteringar och investera rätt. I stället för att nya lokaler plötsligt står tomma när behov förändras, kan kommunen till exempel satsa på flexibilitet: bygga en förskola som kan konverteras till annan verksamhet som exempelvis kontor eller hitta andra användningsområden för befintliga lokaler.

Vikten av långsiktig planering gäller även för de näringslivsaktörer som väljer Övre Norrland som etableringsort. Rapportförfattarna uppmanar därför även företagen att ta ansvar för samhällsomställningen genom att samarbeta med kommunerna.

– En familj med barn i skolåldern som flyttar till kommunen behöver mer än bara boende, skola och sjukvård – ett snabbt växande samhälle behöver investera i viktiga kontaktytor som bidrar till både ekonomisk och social hållbarhet. På så vis kan effekterna av befolkningsökningen inte bara förverkligas, utan till och med förstärkas, säger Patrik Waaranperä.

Ta del av rapporten här. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skellefteå. Getty images
Skellefteå. Getty images
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Sweco Sverige AB
Sweco Sverige ABSweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 20 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 24 miljarder SEK. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, Välkommen till Sweco Sverige.

Följ Sweco Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sweco Sverige AB

Sweco Sverige levererar ett starkt resultat med högre marginal och god tillväxt12.5.2023 11:33:20 CEST | Pressmeddelande

I dag presenterade Swecokoncernen sin kvartalsrapport för januari-mars 2023. Den organiska tillväxten uppgick i Sweco Sverige till 9 procent och EBITA ökade med 11 procent justerat för kalendereffekter, båda främst drivna av högre genomsnittliga arvoden och fler anställda. Marknaden var relativt god, trots en fortsatt svaghet i segmenten för bostäder och kommersiella fastigheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum