Sagolika utrop på välgörenhetsauktion i Operans Guldfoajé
Nu kan du ropa in Askungens vagn, skräddarsydda balettklänningar av Lars Wallin och en bevingad Pegasus på en unik välgörenhetsauktion på Kungliga Operan.

Onsdag den 24 oktober ser repertoaren lite annorlunda ut på Kungliga Operan. Barnebys kommer i ett samarbete med Operan och Stockholms Auktionsverk inta den strålande Guldfoajén tillsammans med ett femtiotal föremål från Operans arkiv, vilka kommer auktioneras ut till välgörande ändamål.
Nu har du chansen att buda på såväl klänningar och kostymer som konst och föremål från några av Operans mest uppskattade föreställningar på höstens vackraste och mest innehållsrika välgörenhetsauktioner.
Unik välgörenhetsauktion
De femtio utropen består av trettio klädesplagg och femton föremål från olika opera- och balettuppsättningar utöver fem upplevelser. Bland annat kommer det finnas klänningar som burits av inga mindre än Sveriges riktiga prinsessor, Askungens vagn (i helt fungerande skick!), drömlika tutus och en fullskalig Pegasus.
Operan har tidigare haft utförsäljningar av kostymer och rekvisita, vilka alltid är välbesökta, nu senast i september. Nästa vecka är det dock dags för de mest exklusiva objekten att säljas, på en välgörenhetsauktion i Operans anrika lokaler. Auktionsförrättare är Barnebys grundare Pontus Silfverstolpe.
Se föremålen på Operan
Föremålen finns att se fysiskt på Operan från och med fredag 19 oktober, där de visas i foajén och trapphuset. Utöver det kommer de förstås att visas på Barnebys.
Fram till auktionen finns möjlighet att buda online hos Stockholms Auktionsverk fram till klockan 17.00 den 24 oktober. Efter det är det bud i salen samt telefonbud som gäller, vilka får avgöra kvällens buddueller.
Syftet med auktionen är att samla in pengar till initiativet Unga på Operan. Operan finansieras framförallt av statliga medel men för att verksamheten ska kunna ägna sig åt att främja kulturen bland unga och bland annat bjuda in barn och ungdomar som annars kanske är helt oinvigda operabesökare, behövs ytterligare resurser.
"Det är ett unikt tillfälle att köpa kulturföremål från några av Operavärldens mest betydelsefulla uppsättningar. Föremålen som auktioneras ut är av fantastisk kvalitet och hantverk designade av exempelvis Lars Wallin, och burna av några av våra mest hyllade ballerinor och operasångare genom tiderna," säger Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys.
Unga på Operan
Utöver Operans övergripande uppdrag att bidra till vårt gemensamma kulturella scenkonstarv arbetar Operan aktivt med att tillgängliggöra scenkonsten för barn och unga genom initiativet Unga på Operan.
Både genom föreställningar för barn och unga samt att bjuda in unga till att utöva kultur skapar Operan förutsättningar för att kulturen ska spira och utvecklas bland yngre generationer.
Föreställningar, allt från allkonstverk för bebisar till opera för högstadieelever, är bara ett av stegen i att sprida operakulturen. Operahuset på Gustav Adolfs Torg är också plats för aktiviteter som kostymprövningar och visningar. Unga på Operan samarbetar även med skolor i både längre och kortare projekt som ett led i deras pedagogiska verksamhet.
Anna Karinsdotter, konstnärlig chef på Unga på Operan säger “Det är via konsten vi kan reflektera över hur det är och vad det är att vara människa”.
Kunglig proveniens
Två av de kostymer som auktioneras ut från operan Rigoletto har burits av de svenska prinsessorna på Kungaparets silverbröllopsfest år 2001. Rigolettohade premiär år 1987 med kostym av Agneta Skarp. Klänningen Prinsessan Madeleine bar är sydd i blått råsiden med metallbandsbesättningar, medan Kronprinsessan Viktoria bar en rosa brokadkjol med bandbesättningar och korsetterat liv sytt av en indisk sari.
En av operavärldens mest uppskattade dramer någonsin är Richard Wagners tetralogi Ringen, bestående av de fyra musikdramerna Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök. Operan senaste uppsättning var år 2007, från vilken flera av auktionens spännande föremål kommer, som dessa fem tavlor från Ragnarök. Budgivningen kommer att starta på 10 000 kronor för respektive målning.
Den som föredrar dramats första del, Rhenguldet, kan istället lägga ett bud på operans titelobjekt – guldet från floden Rhens botten. Uppstättningens scenografin gjordes av Bente Lykke Möller och tackorna är signerade av operasångerskan Nina Stemme. Budgivningen startar på 3000 kronor.
Kvällens paradnummer
Sagan fortsätter då Askungens vagn från 1991 års balett ska klubbas iväg. Vagnen är ett exempel på det enastående hantverk som varje år utförs i Operans verkstäder. Scenografin gjordes av David Walker och koreografin av Sir Frederick Ashton. På bild syns dansarna Marie Lindqvist och Anders Nordström. Vagnen kan bli din för 100 000 kronor.
Vad är väl en bal på slottet?
Antagligen helt fantastisk, men ändå ingenting mot en välgörenhetsauktion på Operan.
Bilder
Länkar
Om
Följ Stockholms Auktionsverk
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms Auktionsverk
”Det ska tåla ögats slitage”.31.1.2019 11:26:54 | Pressmeddelande
Så sa Sven Lundh, framliden vd för möbelproducenten Källemo, apropå vad god formgivning bör vara. I 345 år har Stockholms Auktionsverk sålt just den konst som överlevt ögats slitage och det känns därför helt naturligt att, i samband med Stockholm Design Week, presentera en utställning under denna devis.
Världsrekord och miljonnoteringar för Important Sale Fine Art & Antiques7.12.2018 00:00:00 | Pressmeddelande
Den 5 december klubbades Important Sale Fine Art & Antiques på Nybrogatan 32 i Stockholm. Under dagen slogs bland annat nya sensationella världsrekord när två akvareller av John Bauer, ur sagan Spelmannen, som fick Madonnas guldsko såldes för 1,6- respektive 1,1 miljoner kronor.
Big Bengts museum på auktion21.9.2018 17:55:12 | Pressmeddelande
Helsingborgs Auktionsverk har fått förtroendet att sälja Big Bengts museum i Småland. Den 19-21 oktober går cirka 1400 föremål under klubban på High Chaparral. Föremålen är till antalet många, sortimentet brett och den fysiska volymen gigantisk. Samlingen består av allt från veteranbilar, veteran MC, mopeder, ångvältar, lokomotiv, stationära motorer, nautica, technica, leksaker, emaljskyltar, skulpturer, möbler och tavlor - under årtionden insamlade av nöjesparkens grundare, Big Bengt Erlandsson (1922-2016). Försäljningen sker då High Chaparral har stora planer om ett nytt interaktivt museum, med planerad öppning i 2020.
Stockholms Auktionsverk i samarbete med Alexander Lervik24.8.2018 11:59:38 | Pressmeddelande
Stockholms Auktionsverk har fått förtroendet att auktionera ut stora delar av Alexander Lerviks omtalade utställning I huvudet på Alexander Lervik. Utställningen som visades på Kulturhuset i Stockholm fram till i augusti i år var ett retrospektiv och spänner över tjugo år.
Retrospective — vintage modeshow med futuristisk udd av Ingela Klemetz Farago för Stockholms Auktionsverk23.8.2018 09:14:41 | Pressmeddelande
I augusti 2016 under Stockholms modevecka presenterade Stockholms Auktionsverk, världens äldsta auktionshus, den första modevisningen någonsin i världen för ett auktionshus, med kreationer från världens ledande modehus till salu vid höstens auktion Fashion!. Visningen uppmärksammades även internationellt.
High Chaparral Museum på auktion – lägg bud på ett stycke svensk historia14.8.2018 10:33:10 | Pressmeddelande
Helsingborgs Auktionsverk, en del av Lauritz.com gruppen där även Stockholms Auktionsverk ingår, har fått i uppdrag att sälja hela det imponerande Big Bengt Museum, som i över 50 år varit en stor och viktig del av den folkkära nöjesparken High Chaparral i Småland.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum