Sagolika utrop på välgörenhetsauktion i Operans Guldfoajé

Dela

Nu kan du ropa in Askungens vagn, skräddarsydda balettklänningar av Lars Wallin och en bevingad Pegasus på en unik välgörenhetsauktion på Kungliga Operan.

Kungliga Operan
Kungliga Operan

Onsdag den 24 oktober ser repertoaren lite annorlunda ut på Kungliga Operan. Barnebys kommer i ett samarbete med Operan och Stockholms Auktionsverk inta den strålande Guldfoajén tillsammans med ett femtiotal föremål från Operans arkiv, vilka kommer auktioneras ut till välgörande ändamål.

Nu har du chansen att buda på såväl klänningar och kostymer som konst och föremål från några av Operans mest uppskattade föreställningar på höstens vackraste och mest innehållsrika välgörenhetsauktioner.

Unik välgörenhetsauktion

De femtio utropen består av trettio klädesplagg och femton föremål från olika opera- och balettuppsättningar utöver fem upplevelser. Bland annat kommer det finnas klänningar som burits av inga mindre än Sveriges riktiga prinsessor, Askungens vagn (i helt fungerande skick!), drömlika tutus och en fullskalig Pegasus.

Operan har tidigare haft utförsäljningar av kostymer och rekvisita, vilka alltid är välbesökta, nu senast i september. Nästa vecka är det dock dags för de mest exklusiva objekten att säljas, på en välgörenhetsauktion i Operans anrika lokaler. Auktionsförrättare är Barnebys grundare Pontus Silfverstolpe.

Se föremålen på Operan

Föremålen finns att se fysiskt på Operan från och med fredag 19 oktober, där de visas i foajén och trapphuset. Utöver det kommer de förstås att visas på Barnebys.

Fram till auktionen finns möjlighet att buda online hos Stockholms Auktionsverk fram till klockan 17.00 den 24 oktober. Efter det är det bud i salen samt telefonbud som gäller, vilka får avgöra kvällens buddueller.

Syftet med auktionen är att samla in pengar till initiativet Unga på Operan. Operan finansieras framförallt av statliga medel men för att verksamheten ska kunna ägna sig åt att främja kulturen bland unga och bland annat bjuda in barn och ungdomar som annars kanske är helt oinvigda operabesökare, behövs ytterligare resurser.

"Det är ett unikt tillfälle att köpa kulturföremål från några av Operavärldens mest betydelsefulla uppsättningar. Föremålen som auktioneras ut är av fantastisk kvalitet och hantverk designade av exempelvis Lars Wallin, och burna av några av våra mest hyllade ballerinor och operasångare genom tiderna," säger Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys.

Unga på Operan

Utöver Operans övergripande uppdrag att bidra till vårt gemensamma kulturella scenkonstarv arbetar Operan aktivt med att tillgängliggöra scenkonsten för barn och unga genom initiativet Unga på Operan.

Både genom föreställningar för barn och unga samt att bjuda in unga till att utöva kultur skapar Operan förutsättningar för att kulturen ska spira och utvecklas bland yngre generationer.

Föreställningar, allt från allkonstverk för bebisar till opera för högstadieelever, är bara ett av stegen i att sprida operakulturen. Operahuset på Gustav Adolfs Torg är också plats för aktiviteter som kostymprövningar och visningar. Unga på Operan samarbetar även med skolor i både längre och kortare projekt som ett led i deras pedagogiska verksamhet.

Anna Karinsdotter, konstnärlig chef på Unga på Operan säger “Det är via konsten vi kan reflektera över hur det är och vad det är att vara människa”.

Kunglig proveniens

Två av de kostymer som auktioneras ut från operan Rigoletto har burits av de svenska prinsessorna på Kungaparets silverbröllopsfest år 2001. Rigolettohade premiär år 1987 med kostym av Agneta Skarp. Klänningen Prinsessan Madeleine bar är sydd i blått råsiden med metallbandsbesättningar, medan Kronprinsessan Viktoria bar en rosa brokadkjol med bandbesättningar och korsetterat liv sytt av en indisk sari.

En av operavärldens mest uppskattade dramer någonsin är Richard Wagners tetralogi Ringen, bestående av de fyra musikdramerna RhenguldetValkyrianSiegfried och Ragnarök. Operan senaste uppsättning var år 2007, från vilken flera av auktionens spännande föremål kommer, som dessa fem tavlor från Ragnarök. Budgivningen kommer att starta på 10 000 kronor för respektive målning.

Den som föredrar dramats första del, Rhenguldet, kan istället lägga ett bud på operans titelobjekt – guldet från floden Rhens botten. Uppstättningens scenografin gjordes av Bente Lykke Möller och tackorna är signerade av operasångerskan Nina Stemme. Budgivningen startar på 3000 kronor.

Kvällens paradnummer

Sagan fortsätter då Askungens vagn från 1991 års balett ska klubbas iväg. Vagnen är ett exempel på det enastående hantverk som varje år utförs i Operans verkstäder. Scenografin gjordes av David Walker och koreografin av Sir Frederick Ashton. På bild syns dansarna Marie Lindqvist och Anders Nordström. Vagnen kan bli din för 100 000 kronor.

Vad är väl en bal på slottet?

Antagligen helt fantastisk, men ändå ingenting mot en välgörenhetsauktion på Operan.

Bilder

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Ladda ned bild
Askungens vagn
Askungens vagn
Ladda ned bild
Tutu från baletten Törnrosa
Tutu från baletten Törnrosa
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms AuktionsverkFölj Stockholms Auktionsverk

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Auktionsverk

Li Pamp ny VD för Stockholms Auktionsverk24.6.2021 09:11:00 CEST | Pressmeddelande

Li Pamp har utsetts till ny VD för Stockholms Auktionsverk och kommer att tillträda sin tjänst i mitten av augusti. Li har en gedigen bakgrund från både konst- och antikbranschen och har tidigare arbetat med bland annat Bukowskis och Stockholms Auktionsverk, och nu senast som rektor för Auctionets utbildningssatsning Auctionet Academy. Hon är en välkänd profil i TV-sammanhang och har medverkat i en rad välkända antikprogram.

Stockholms Auktionsverks ägare, Lauritz.com säljer mer än 200 historiska, sällsynta B&O-apparater från ett danskt museum på auktion. Värderade till 1 000 000 kr.25.11.2020 11:53:46 CET | Pressmeddelande

En lätt skrattande men skön vokalist, Liva Weel, i radion, filmskådespelarinnan Lily Broberg, som tonar fram i svart/vitt, månlandningen visas på TV från 1969, klangen från Elvis Presleys gitarr från en originaltrådinspelning, Beatles enastående musik på vinyl och de kalla kårarna när man åter hör befrielsen och tyskarnas överlämnande i radion från 1945.

Världsrekord hos Lauritz.com, ägare av Stockholms Auktionsverk - Bärnstensklump på 47,5 kilo såld för 2 miljoner SEK på auktion12.11.2020 11:27:45 CET | Pressmeddelande

Lauritz.com slår nu världsrekord genom försäljningen av en gigantisk bärnstensklump med det imponerande försäljningspriset 2 009 986 SEK på auktion. Försäljningen av bärnstensklumpen – världens näst största bärnstensklump på 47,5 kilo – sker som en del av auktionsförsäljningen av boet efter House of Amber.

INVITATION: NEW CONTEMPORARY DESIGN  EXHIBITION AUCTION14.8.2020 12:58:04 CEST | Pressinbjudan

Stockholms Auktionsverk i samarbete med Beckmans Designhögskola, Svensk Form, Ung Svensk Form och Stockholmsmässan har nöjet att inbjuda till pressfrukost och presentation av unik utställning och auktion av ny samtida design och konsthantverk av några av Sveriges främsta unga formgivare examinerade vid Konstfack, Beckman Designhögskola, Malmstens Linköpings Universitet, Textilhögskolan och HDK-Valand åren 2015–2020. Onsdag 19 augusti kl 10 eller 11 på Nybrogatan 32, Stockholm Vi bjuder på lätt frukost osa@auktionsverket.se Inbjudan är personlig, ange vilken tid du vill komma. Välkommen! Utställning är öppen torsdag 20 aug –tisdag 25 aug kl 10–18 (stängt söndag) Auktion online onsdag 26 augusti, budgivning den 19–26 aug www.auktionsverket.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum