Säkrare diagnos av barn med cancer vinner Guldpillret

- Tack vare kraftsamlingen inom GMS kan man numera sekvensera hela genomet (arvsmassan) i tumörmaterial på alla barn med cancer på ett jämlikt sätt. Det är ett stort steg mot det vi kallar precisionsmedicinsk diagnostik och behandling. Genom projektet lär vi oss dessutom mycket om sjukdomarnas biologi, säger Gustaf Ljungman, överläkare och professor inom barncancer vid Akademiska barnsjukhuset.
Enligt Gustaf Ljungman har projektet bidragit till säkrare och mer precis diagnostik. I vissa fall kan man via gensekvenseringen finna nya behandlingsmål för patienter där andra möjligheter uttömts. I Uppsala har två patienter erhållit ny målstyrd behandling. Förhoppningen är att dessa nya behandlingar ska ge lika bra eller bättre resultat än tidigare och med färre sena komplikationer.
Guldpillret är ett pris som instiftades 2010 av Läkemedelsförsäkringen och delas ut årligen i samarbete med Dagens Medicin. Det delas ut till satsningar för säkrare läkemedelsbehandling och ökad patientsäkerhet.
I Sverige diagnostiseras drygt 350 barn med barncancer varje år. I juni i år hade cirka 150 barn erbjudits och fått sina tumörer analyserade inom ramen för Genomic Medicine Sweden Barncancer. Till att börja med analyserades enbart så kallade solida tumörer, men i dag omfattas även leukemier.
Det nationella projektet Genomic Medicine Sweden Barncancer har pågått sedan 2021 med finansiering från Barncancerfonden och socialdepartementet. Målet har varit att Sveriges sex barncancercentra – i Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund – ska kunna erbjuda alla barn med cancerdiagnos att få sina gener kartlagda, så kallad helgenomsekvensering.
Satsningen ökar också kunskapen om varför barncancer uppstår och förbättrar möjligheterna att ställa en snabbare och mer detaljerad diagnos. Dessutom möjliggör analyserna att patienterna kan inkluderas i kliniska prövningar för nya läkemedel som ger en mer riktad och effektiv behandling.
Resultatet visar framför allt på nytta i tre typer av fall:
- Hos den stora majoriteten av patienterna har projektet framför allt bidragit till att kalibrera diagnosen vilket i sin tur gör att läkarna kan besluta om behandling på säkrare grund.
- Projektet har i enstaka men viktiga fall hittat mål för nya läkemedel hos patienter som varit svåra att behandla.
- Då projektet även studerat den friska arvsmassan har vården också hittat patienter som har andra sjukdomar, exempelvis sådana som gör att de har svårt att laga sitt DNA. Det betyder att de tål strålning sämre och då har man kunnat ge dem skonsammare behandling för att på så sätt minska risken för komplikationer.
FAKTA: Genomic Medicine Sweden
En nationell kraftsamling som syftar till att fler patienter i hela Sverige ska få tillgång till bred gensekvensering som kan leda till bättre diagnostik och mer individanpassad behandling. Detta genomförs som ett brett samverkansprojekt över hela landet. Satsningen finansieras av Swelife, Vinnova, de sju regioner som har universitetssjukhus och de sju universiteten med medicinsk fakultet.
För mer information, kontakta:
Gustaf Ljungman, överläkare och professor inom barncancer vid Akademiska barnsjukhuset.;
072-222 24 28
gustaf.ljungman@kbh.uu.se
Nyckelord
Bilder

Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Akademiska först i Sverige med hjärtklaffoperationer i dagkirurgi28.3.2023 08:06:48 CEST | Pressmeddelande
Hjärtklaffkirurgin utvecklas starkt. Akademiska sjukhuset är först i Sverige med att genomföra hjärtklaffoperationer i dagkirurgi med den minimalinvasiva metoden TAVI. Det innebär att patienten kan komma in på morgonen och lämna sjukhuset samma kväll. Den första operationen med denna metod genomfördes måndagen den 27 mars.
Nu har 100 patienter opererats i den hypermoderna operationssalen med rörlig MR-kamera på Akademiska22.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan MR-hybriden togs i drift på Akademiska sjukhuset i november 2020 har 100 patienter opererats i operationssalen med rörlig MR-kamera. Flera specialiteter (neurokirurgi, öron-näs-halssjukdomar och plastiken) har utnyttjat möjligheterna som operationssalen ger. Med denna teknik kan man öka precisionen vid operationer av bland annat hjärntumörer, epilepsi, Parkinsons sjukdom och andra tillstånd.
Forskare efterlyser fler studier om orsaker till barnreumatism17.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Barnreumatism går att behandla betydligt bättre idag än för 10-15 år sedan. Ökad kunskap om bland annat ärftlighet, riskfaktorer och kostens betydelse har gett nya verktyg. Men forskningen behöver intensifieras och behandling sättas in tidigt, enligt forskare på Akademiska sjukhuset. Detta lyfts fram med anledning av internationella barnreumadagen 18 mars.
Nu inleds en internationell studie om individuell bröstcancerscreening14.3.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Från och med idag kan svenska kvinnor i åldern 30–49 år delta i studien “BRIGHT – riskbedömning och tidig diagnos av bröstcancer”. Studien ska utvärdera användningen av ett individuellt screeningprogram baserat på genetiska risker inom hälsovården i Sverige, Estland och Portugal. I Sverige leds studien från Akademiska sjukhuset, Region Uppsala.
Utvärdering visar: Ultraljudsbehandling mot prostatacancer gav få biverkningar14.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Våren 2020 var Akademiska sjukhuset först i Sverige med att introducera högintensivt fokuserat ultraljud, HIFU, som potentiellt botande behandling mot prostatacancer. Hittills har nära 130 patienter behandlats med goda resultat. Jämfört med operation och strålning var biverkningarna små beträffande kontinens och potens.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum