Säkrare livsmedelshantering med ny upplaga av ISO 22000
Den globala ledningssystemstandarden ISO 22000 kan användas av alla företag som hanterar livsmedel, bland annat foder- och primärproducenter, tillverkare av ingredienser och färdiga livsmedel, detaljhandeln och cateringföretag. Standarden hjälper till att identifiera, förebygga och minska livsmedelsburna faror genom hela livsmedels- och foderkedjorna.
– Konsekvenserna av osäkra livsmedel kan vara förödande, både för konsumenter och företag över hela världen. Med många av dagens livsmedelsprodukter som regelbundet reser över nationsgränserna är den nya upplagan av ISO 22000 viktigare än någonsin för säkerheten i den globala livsmedelsförsörjningskedjan, säger Lorena Olivares, projektledare SIS.
SIS, Swedish Standards Institute, har under nästan fyra års tid tillsammans med svenska intressenter på området deltagit i det internationella arbetet med att ta fram ISO-standarden. En svensk version kommer att publiceras efter sommaren.
– Det har varit spännande att vara delaktig i uppdateringen av standarden och vi är mycket nöjda med resultatet av gruppens arbete, säger Charlotte Davidson, vd, ProSanitas Certifiering och expert i den svenska SIS-kommittén.
– Från svenskt perspektiv har det varit viktigt att förenkla och förtydliga begreppen och sambanden mellan styrbara grundförutsättningar, styrande åtgärder och kritiska styrpunkter. Eftersom risker för livsmedelssäkerhet kan införas i vilket skede av processen som helst, måste alla företag i livsmedelskedjan utöva tillräckliga riskhanteringar. Det har varit en balansakt i att vilja förnya och förenkla, utan att förvilla med nya begrepp och samtidigt hålla sig i linje med andra definitioner i branschen som regelverket Codex Alimentarius, säger Charlotte Davidson.
ISO 22000: 2018 upphäver och ersätter ISO 22000: 2005. Organisationer som är certifierade enligt den äldre utgåvan har tre år från datum för offentliggörande till övergång till den nya versionen.
Några exempel på förbättringar i den nya versionen är:
- Antagande av ”High Level Structure” som är gemensam för alla ISO-ledningssystemstandarder och gör det lättare att kombinera dem.
- Ett nytt riskperspektiv som ett viktigt begrepp inom livsmedelsbranschen, som skiljer mellan risker på operativ nivå och ledningsnivå.
- Starka kopplingar till Codex och regelverket Codex Alimentarius*.
* Codex (CAC) är en mellanstatlig organisation bildad av FN-organ för att ta fram internationella regler - standarder - för säkrare livsmedel. Regelverket som standarderna samlas i kallas Codex Alimentarius.
Nyckelord
Kontakter
Charlotte Davidsonvd, ProSanitas Certifiering AB
Tel:031-360 70 20lotta@bmgprosanitas.seLorena OlivaresProjektledare SIS, Swedish Standards Institute
Tel:08-555 520 68lorena.olivares@sis.seLänkar
Om
Svenska institutet för standarder, SISSolnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm
08 - 555 520 00https://www.sis.se
SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.
SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Nya standarder verktyg i kampen mot hälsofarliga leksaker11.12.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Julhandeln pågår för fullt, och många köper leksaker till barnen. Nu har nya standarder tagits fram för att öka säkerheten och minska hälsofarliga kemikalier i leksaker.
MannTek får Standardiseringspriset 202522.10.2025 07:30:10 CEST | Pressmeddelande
– MannTek visar vilken kraft som finns i standardisering, inte bara som drivkraft för global innovation och energiomställning, utan också som verktyg för att stärka svensk konkurrenskraft. De visar hur svenska företag kan ta ledningen och positionera sig internationellt, säger Annika Andreasen, vd Svenska institutet för standarder, SIS.
Sverige får starkare roll i internationell standardisering14.10.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
SIS vd Annika Andreasen har valts in i ISO:s styrelse, vilket innebär ökat svenskt inflytande i utvecklingen av internationell standardisering. Standardisering är avgörande för att underlätta global handel, och att kunna påverka den är strategiskt viktigt för Sverige och svensk konkurrenskraft.
Finalister utsedda – nu tävlar de om Standardiseringspriset 2025!7.10.2025 07:45:51 CEST | Pressmeddelande
DigitalWell Arena, projektet Förnybart 2030 och företaget MannTek är de tre finalisterna till Standardiseringspriset 2025. Priset lyfter standardiseringens betydelse för utveckling, innovation och ett hållbart samhälle.
Så ska säkra mensskydd bli tillgängliga för alla13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Frånvaron av standarder för mensprodukter är ett av de största hindren för att moderna, säkra och prisvärda mensskydd ska vara tillgängliga för alla kvinnor och flickor oavsett var i världen man bor. Svenska institutet för standarder, SIS, leder arbetet med att ta fram de första globala standarderna för mensprodukter. Tillsammans med FN:s Sanitation and Hygiene Fund, SHF, samlar vi idag nyckelaktörer i Kenyas huvudstad Nairobi, för att diskutera hur vi säkerställer att de länder där behoven är som störst, antar och använder standarderna när de är klara.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum