Riksteatern

Samhällsförändringar, älvdans och digitala tekniker i årets produktionsresidens

Dela
Efter årets open call i januari står det nu klart att följande koreografer och danskreatörer kommer att ha produktionsresidens på Riksteatern i Hallunda under 2022: Israel Aloni, Anna Näsström, Liv Aira, Kristina Hanses, Maude Karlsson och Mona Namér.

Riksteaterns produktionsresidens är riktat till det fria dansfältet för att möta behovet att få repetera planerade produktioner i full skala. I år har antalet residens utökats till hela sex stycken, tre på våren och tre på hösten. Under de sex olika treveckorsperioderna bistår Riksteatern med teknik, blackbox och produktionsmedel för ersättningar till residensteamet på plats.

- Årets residenstagare har visat upp en imponerande bredd vad gäller uttryck och tematik. Här finns allt från det intima rummet på museum och till en stor produktion som ska uppföras på en naturscen vid Piteälven. Det var många genomarbetade ansökningar, och efter en lång urvalsprocess är jag så glad över att få presentera årets produktionsresidens och välkomna dem till Riksteaterns produktionshus i Hallunda under året, säger Helena Ringvold, konstnärligt ansvarig för Produktionsresidens Dans på Riksteatern.

Riksteatern har bedrivit Produktionsresidens Dans sedan 2017 som en del av Riksteaterns uppdrag att stödja det fria dansfältets utveckling. I slutet av varje residensperiod har det konstnärliga teamet en presentation med efterföljande publiksamtal. Sedan 2020 är denna work in progress visning - livestreamad för att öppna upp möjligheten för alla att ta del av det som sker och vara med i samtalet med de olika residensen.

¤¤¤

Här är de sex utvalda produktionsresidensen för 2022:

Residensperiod 1: 21 mars-10 april 2022 Produktion: Schism Residenstagare: Israel Aloni

Schism är ett dansfokuserat multidisciplinärt verk som utforskar vår acceptans av existensens gränser och hur den påverkar vår uppfattning av världen. En intim performativ handling utspelas i ett unikt ögonformat rum där publiken befinner sig vid en oklar gräns mellan att vara åskådare och medverkande.

Residensperiod 2: 25 april-15 maj 2022 Produktion: Ongoing realities Residenstagare: Anna Näsström

Ongoing realities är ett föreställningskoncept som utforskar dans och koreografi i mötet med digitala tekniker, såväl visuella som ljudbaserade. Här får publiken möta fem dansare i en upplevelse som både är ett projektionskonstverk och ett taktilt ljudlandskap.

Residensperiod 3: 30 maj-19 juni 2022 Produktion: Bidum Iedno Residenstagare: Liv Aira

Bidum Iedno är en dans- och musikproduktion skapad av den lulesamiska dansaren och koreografen Liv Aira, delvis platsspecifikt baserad utifrån den unika miljön i Storforsen. Scenen är placerad mitt i ett naturreservat där Pite älv forsar runt publiken och under scenen.

Residensperiod 4: 26 september-16 oktober 2022 Produktion: NEW SELF (arbetstitel) Residenstagare: Kristina Hanses

NEW SELF är ett musikalbum i dansform. Föreställningen är ett solo som iscensätter EP:n New Self och som utforskar kampen i livet, förlusterna och den ständiga kampen inom sig själv. Det handlar om allt från sorgen över att förlora någon du älskar till att gå över sina egna gränser och om kampen för att behålla sitt förstånd.

Residensperiod 5: 24 oktober-13 november 2022 Produktion: What did I just do? Residenstagare: Maud Karlsson

What did I just do? är en koreografisk performance, skapad i samarbete mellan koreografen Fabio Liberti och konstnären Maud Karlsson. I verket tar Maud Karlsson, 60 år, med sig publiken genom sina minnen och sin livsberättelse, liksom de samhällsförändringar som skett under hennes levnadsår.

Residensperiod 6: 21 november-11 december 2022 Produktion: A Bath In My Mother’s Womb Residenstagare: Mona Namér

A Bath In My Mother’s Womb är ett drömlandskap utanför den fysiska världen där kropp och sinne svävar mellan olika mentala tillstånd i sökandet efter total frigörelse. Här utforskas stadierna födelse, kaos och stillhet. Idén är inspirerad av den biologiska metamorfos som sker i puppan från larv till fjäril, en metafor av hur essentiell harmoni är, för att både natur och människa ska ha möjlighet att hela och återfödas.

För mer information om årets residens, respektive residenssamarbeten och spelplatser, Produktionsresidens Dans i Hallunda och hur man söker samt tidigare års residenstagare: besök www.riksteatern.se/dansresidens

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 62

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum